4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4 η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (4η Π.Ε.Ε.Α.) στη Σπάρτη, στο όρος Πάρνωνα, 9-11 Ιουλίου 2010, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες λάτρεις του νυχτερινού ουρανού να συναντηθούν, να παρατηρήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν σε συνεργασία, η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης («Διός Κούροι») και ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ωρίωνας» της Πάτρας, ευθύνη που ανέλαβαν ύστερα από απόφαση που ψηφίστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Αλεξανδρούπολη, 25-27 Σεπτεμβρίου 2009).
Σε υψόμετρο… περίπου 1.500 μ., σε ένα μεγάλο πλάτωμα σαν γήπεδο, κάτω από ένα καταφύγιο, συγκεντρώθηκαν 410 συμμετέχοντες (αρκετά περισσότεροι από κάθε προηγούμενη εξόρμηση), έστησαν τηλεσκόπια και ετοιμάστηκαν για παρατήρηση του κατασκότεινου ουρανού, με ελάχιστη φωτορύπανση από την Τρίπολη και τη Σπάρτη. Γύρω από το πλάτωμα και ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα, οι περισσότεροι Αστρονόμοι εξασφάλισαν τη διαμονή τους στήνοντας σκηνές κάμπινγκ, απλώς για να έχουν τη δυνατότητα κάπου να ξεκουραστούν τα ξημερώματα μετά την ολονύχτια παρατήρηση. Το πρόγραμμα της αστροεξόρμησης ήταν ιδιαίτερα πλούσιο. Περιλάμβανε workshops πρακτικών ζητημάτων παρατήρησης, καταγραφής, αστροφωτογράφισης κ.ά., μαθήματα ουρανογραφίας, bazaar μεταχειρισμένων εξαρτημάτων αστρονομικού εξοπλισμού, εκπαιδευτικές αστρονομικές δραστηριότητες για τα παιδιά των συμμετεχόντων, μέχρι και πεζοπορία στα υπέροχα φυσικά μονοπάτια του βουνού.
Δεν παραλείφθηκαν και δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες: του κ. Κανάρη Τσίγκανου (καθηγητή Αστροφυσικής Ε&Κ Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας & Μηχανικής), με τίτλο: «Η γένεση και η μετά θάνατον ζωή των αστέρων» και του κ. Παναγιώτη Νιάρχου (Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, Διευθυντή του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), με τίτλο: «Οι Αστρονόμοι, τα Τηλεσκόπια, και η Κοινωνία». Ερασιτέχνες Αστρονόμοι από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, αψηφώντας το αρκετό βραδινό κρύο, απόλαυσαν έναν ευτυχώς πεντακάθαρο ουρανό, όπου η γραμμή του Γαλαξία μας ήταν τόσο ορατή που ξεχώριζαν φωτεινότερα και σκοτεινότερα σημεία με γυμνό μάτι. Αντικείμενα, όπως αστρικά σμήνη, κοντινά στο Ηλιακό μας Σύστημα, ήταν επίσης ορατά χωρίς εξοπλισμό. Οι διοργανωτές ήταν επίμονα αυστηροί στην τήρηση κανόνων σεβασμού προς τη φύση και προς την προσπάθεια των αστροφωτογράφων να εξασκήσουν το χόμπι τους. Όλα αυτά κατέληξαν σε πολλά συγχαρητήρια, σε μεγάλα χαμόγελα ικανοποίησης και έκαναν τη στιγμή του αποχωρισμού ακόμα πιο «δύσκολη». Όχι άδικα, ο Πάρνωνας χαρακτηρίστηκε από κάποιους συμμετέχοντες «Το ιερό μας βουνό!».
Ο Πάρνωνας θεωρείται ένα από τα πιο σκοτεινά μέρη της Ελλάδας και μπορεί να φιλοξενήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό κόσμου. Φυσικά, για τους λόγους αυτούς επιλέχθηκε από τους διοργανωτές για να γίνει εκεί η εξόρμηση – και δεν έπεσαν καθόλου έξω -. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, γνώσεις διαδόθηκαν, εμπειρίες και γνώμες ανταλλάχθηκαν, φιλίες δημιουργήθηκαν ή στέριωσαν, συνεργασίες προέκυψαν, υποσχέσεις δόθηκαν για επανάληψη της συνάντησης. Ακόμη και συμμετέχοντες που δεν είχαν αστρονομικό εξοπλισμό, μπορούσαν να κάνουν βόλτα ανάμεσα στα στημένα τηλεσκόπια, να θαυμάζουν πλανήτες, γαλαξίες, νεφελώματα και άλλα αντικείμενα, να ενσωματωθούν σε παρέες. Τα συναισθήματα ήταν έντονα. Ως και σε έναν περαστικό διάττοντα (το γνωστό μας «πεφταστέρι»), υπήρχε μαζική αντίδραση. Τα ρολόγια δεν είχαν και τόση σημασία, τη μια στιγμή έδειχναν 11 το βράδυ και την άλλη 4 το πρωί…
Η διοργάνωση ήταν καθ’ όλα πετυχημένη, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις προβλέψεις και τις επιθυμίες μας. Εκτός από τη ζεστή υποδοχή από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και των εθελοντών, υπήρχε η προνοητικότητα για όλες τις ανάγκες 410 ανθρώπων, καθώς επίσης η παροχή βοήθειας, συμβουλής, εξυπηρέτησης μέρα-νύχτα και η διανομή δωρεάν τοπικών, παραδοσιακών, γευστικότατων γευμάτων.