fbpx
Γενική

Η δουλειά περνάει από το στομάχι

«Πες μου τι τρως, να σου πω πόσο παραγωγικός εργαζόμενος είσαι». Κι αν αυτό ακούγεται σε κάποιους υπερβολικό, οι διατροφολόγοι απαντούν πως η σωστή διατροφή στο γραφείο είναι το Α και το Ω της εργασιακής απόδοσης.
Για τον Γιάννη Γρίβα, υπεύθυνο εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου, οι ώρες εργασίας είναι πολλές, πράγμα που σημαίνει πως περνά μεγάλο μέρος της ημέρας στο γραφείο. «Οπότε, χρόνος να επιστρέψω στο σπίτι για φαγητό δεν υπάρχει. Αρα, εκ των πραγμάτων τρώω στη δουλειά», λέει στα «ΝΕΑ».
Ωστόσο, πάντα προσέχει τι θα περιλαμβάνει το μεσημεριανό του. «Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, παίρνω ταπεράκι από το σπίτι. Ακόμη όμως κι όταν αναγκάζομαι να φάω κάτι απ΄ έξω, και πάλι επιλέγω μια πιο υγιεινή λύση, όπως μαγειρευτά και όχι γρήγορο φαγητό, όπως γύρο ή πατάτες τηγανητές». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, δεν θέλει να «βαραίνει» από το φαγητό. «Δυστυχώς, όταν τρώω απ΄ έξω φαστ φουντ έχω παρατηρήσει πως αυτόματα φεύγει η διάθεση για δουλειά και έρχεται η υπνηλία. Οπότε, μέχρι να επανέλθω, έχει περάσει και ο παραγωγικός χρόνος εργασίας».
Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι τροφές που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι τις ώρες που βρίσκονται στο γραφείο τους, έχουν αντίκτυπο στην παραγωγικότητα αλλά και στο ηθικό τους. Ετσι, συμβουλεύουν όσους θέλουν να βλέπουν την απόδοσή τους να εκτοξεύεται να προσέχουν ιδιαίτερα τι τρώνε.
Ενεργειακές ανάγκες
Το ψωμί, το ρύζι, τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που διατηρούν σε σταθερά επίπεδα τη γλυκόζη στο αίμα. «Τα εγκεφαλικά κύτταρα παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές ανάγκες, που αντιστοιχούν στο 20% του βασικού μας μεταβολισμού.
Η κύρια «καύσιμη ύλη» του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, την οποία χρειάζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η έλλειψή της αναγκάζει τον εγκέφαλο να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας, με συνέπεια τη διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του. Με μικρά και συχνά γεύματα που περιέχουν κάποια ποσότητα υδατάνθρακα μπορούμε να παρέχουμε ενέργεια στα εγκεφαλικά κύτταρα», λέει η διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη.
Για καλή μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε συστατικά όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυριότερο εκπρόσωπο το φυλλικό οξύ. «Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, ενώ το φυλλικό οξύ βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος», επισημαίνουν.
Τα «όπλα» που θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στη φαρέτρα τους κατά του άγχους στο γραφείο είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε αλλά και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε β-καροτένιο, όπως το καρότο και το βερίκοκο, και σελήνιο, όπως ο τόνος ή η γαλοπούλα. «Αυτά είναι που θα τους βοηθήσουν να οχυρώσουν τον οργανισμό τους κατά του οξειδωτικού στρες που προκύπτει από το άγχος», σημειώνει η κ. Καλλιανιώτη. Συμπληρώνει δε πως τα Ω3 λιπαρά οξέα- λιπαρά ψάρια και μαλακές μαργαρίνες- φαίνεται πως ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.
Σωστή ενυδάτωση
Μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα και μια αφυδάτωση της τάξης του 3% έχει ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να έχει μειωμένη συγκέντρωση, αδύναμη μνήμη και χαμηλή απόδοση. «Γι΄ αυτό θα πρέπει να ενυδατώνονται επαρκώς σε καθημερινή βάση μέσω ποικιλίας υγρών. Εκτός από το νερό που αποτελεί πάντα την πρώτη επιλογή, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά ενυδατώνουν, όπως ο καφές, το τσάι, οι χυμοί, το γάλα ακόμη και τα αναψυκτικά, σε λάιτ μορφή», τονίζει η διατροφολόγος.
«Κλειδί» η σοκολάτα
Φαίνεται ότι η σοκολάτα δεν είναι απλά και μόνο απολαυστική, εξηγούν οι διατροφολόγοι. Ερευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, «ουσιών δηλαδή που σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και την ενίσχυση της μνήμης. Συνεπώς, ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι αρκετό για να τονώσει τους εργαζόμενους στο γραφείο», λέει η κ. Καλλιανιώτη.
Οσο για την καφεΐνη, η μέτρια πρόσληψή της μέσα στην ημέρα, όχι μόνο δεν κάνει κακό αλλά βελτιώνει τα αντανακλαστικά και, λόγω της ήπιας διεγερτικής δράσης που έχει στον οργανισμό, μπορεί να συμβάλει και στην πνευματική διαύγεια, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα συγκέντρωσης.

Σχετικά Άρθρα