Γενική

Ο Σ. Ξυνίδης για το Βατοπαίδι και άλλα επίκαιρα θέματα

«Υπάρχει δικαστική έρευνα, δεν βάζω κανέναν στο στόχαστρο»

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ξυνίδη είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα και καταλάβαμε ότι η Κυβέρνησή σας δεν μπήκε σε ένα διάλογο για να προλάβει όλα αυτά τα προβλήματα. Καλείται εκ των υστέρων να λύσει τεράστια ζητήματα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι για το τελευταίο πράγμα, που θα μπορούσε να κατηγορηθεί αυτή η Κυβέρνηση, είναι ότι δεν υπηρετεί το διάλογο και τις αρχές διαβούλευσης. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν κάποιες παρατηρήσεις, που θα μπορούσαν να γίνουν καλοπροαίρετες, και οδηγούν σε επίλυση των ζητημάτων.
Όμως είναι γεγονός, ότι έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα ότι σε όλα εκείνα τα ζητήματα, και σε όλες τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο προσκήνιο αυτόν τον καιρό έχει γίνει με αρκετή προεργασία, και προέρχονται και μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες διαλόγου. Τώρα, αν υπάρχουν εκφρασμένα συγκεκριμένα προβλήματα, βεβαίως θα σταθεί το Υπουργείο κατ ιδίαν και οφείλει να τα λύσει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κόσμος τι σας λέει; Εσείς που γυρνάτε στην επαρχία και τα λοιπά, ο κόσμος τι σας λέει;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Γενικά εννοείτε ως κλίμα;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ως κλίμα, αλλά και τώρα με τη μεγάλη ταλαιπωρία.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η ταλαιπωρία είναι ένα φαινόμενο το οποίο, δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει, κάθε φορά, που κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, επαγγελματική ή οτιδήποτε θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, να μετατρέπεται αυτό σε κοινωνική ταλαιπωρία.
Νομίζω ότι σιγά- σιγά περνάμε από αυτό το επίπεδο κουλτούρας σε κάποιο άλλο και με τη συμβολή όλων με ηπιότητα και με διάλογο, νομίζω, ότι θα ξεπεράσουμε πλέον αυτό το επίπεδο, και θα εκφράζονται οι διεκδικήσεις με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους άλλους πολίτες.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσουμε τον κ. Ξυνίδη, ο οποίος κ. Ξυνίδης ήταν εκ των πρωταγωνιστών που ουσιαστικά τότε είχατε σηκώσει τη σημαία στην Ξάνθη για το θέμα του Βατοπεδίου. Ο αδερφός σας έκανε μεγάλο αγώνα και οι επιστολές που πήγαν στον κ. Αγγέλου ήταν και του αδερφού σας, έτσι; Ο οποίος είναι ένας διακεκριμένος Δικηγόρος στην Ξάνθη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι τριών Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης, Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης.
Και για να μην υπάρχει και παρεξήγηση, γιατί είδα και κάποιες αναφορές σε κάποια blogs, που προσπαθούν να κάνουν κολοτούμπα πολλά πράγματα, ο Πρόεδρος τότε του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης είναι ένας αγαπητός συνάδελφος, ο οποίος ανήκει καθαρά στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έτσι;
Δεν ήταν αυτό ή η εικόνα που προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάποιοι, ότι ήταν μία παρέα πασόκων, που ξεκίνησαν να κάνουν ανατροπές στο πολιτικό σύστημα, γιατί κάτι τέτοια προσπαθούν να πουν τώρα εκ των υστέρων.
Για μένα ένα ερώτημα έχει να απαντηθεί, πως είναι δυνατόν χωρίς συντονισμό και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, να αλλάζει χέρια η μισή Ελλάδα; Αν είναι, να τη βρούμε αυτή την πατέντα, για να κινήσουμε και την οικονομία τώρα, που δεν κινείται τίποτα στα ακίνητα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αγγέλου, εσείς από την εμπειρία σας που ήσασταν εμπλεκόμενος στην ιστορία του Βατοπεδίου, είχε κεντρικό ρόλο;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν είμαι σε θέση εγώ, να πω ποιος έχει κεντρικό ρόλο κ. Χασαπόπουλε.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δικαστικά, δε σας το λέω ως Δικηγόρος, πολιτικά.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, θα σας πω κάτι, δεν είναι δικιά μου δουλειά να καταλογίσω ευθύνη.
Το ζήτημα είναι το εξής, φθάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο και ομολογήθηκε αυτό, έγινε αποδεκτό ότι έφθασε μία επιστολή τριών ανθρώπων, που εκείνη τη στιγμή έχουν θεσμικό ρόλο, σοβαρών Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, που λένε «κοιτάξτε, υπάρχει πρόβλημα εκεί» και αντί το «κοιτάξτε, υπάρχει πρόβλημα εκεί» να αποτρέψει, έχει γίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αυτή η τράμπα στα ακίνητα.
Λοιπόν κάποιοι ή δεν έλαβαν υπόψη τους το «κοιτάξτε», ή ήταν τόσο σημαντική η πίεση που δεχόταν, που παρότι φαινόταν ότι γνωρίζαμε επάνω τι είναι αυτό το οποίο πάει να γίνει προχωρήσανε σε εξέλιξη όλο αυτό το σχέδιο. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί, εγώ δε θέλω προσωπικά κανέναν να βάλω στο στόχαστρο γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Υπάρχει η δικαστική έρευνα και υπάρχει.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σας το λέω επειδή την ξέρατε την υπόθεση από τότε, γι αυτό σας ρωτάω.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Προσωπικά σας επαναλαμβάνω κ. Χασαπόπουλε δεν μπορώ να καταλογίσω σε πρόσωπα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, δεν μπορώ να γνωρίζω εγώ ποιος έλαβε γνώση και τι είπε.
Ο ίδιος ο κ. Αγγέλου είπε ότι «ναι εγώ έλαβα γνώση αυτού του πράγματος», άρα από εκεί και μετά το πώς το μετέφερε στον κ. Δούκα, το τι είπε ο κ. Δούκας σε οποιονδήποτε άλλο ή στον κ. Μπασιάκο ή στον κ. Κοντό και το τι έκαναν. Πάντως κάποιοι δεν μπορούν να λένε ότι «δεν γνωρίζουν», όπως και ο κ. Κοντός, που προέρχεται από την Ξάνθη, διότι πολιτεύεται στην Ξάνθη και ήξερε πάρα πολύ καλά το θέμα.
Αλλά μου κάνει εντύπωση που τις τελευταίες ημέρες που βλέπω και δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη επί του θέματος, όταν ως Βουλευτής Ροδόπης επί πάρα πολλά χρόνια, που ήταν σε εξέλιξη αυτό το θέμα, δεν έκανε ούτε μία δήλωση. Βρείτε μου μία δήλωση του κ. Στυλιανίδη την εποχή που είτε ξεκίνησε, που ήξερε, γινόταν δικαστήρια, μαζευόταν κόσμος στα δικαστήρια της Κομοτηνής, και δεν έγινε ούτε μία δήλωση από τότε από τον κ. Στυλιανίδη.
Σήμερα λοιπόν έρχεται και κάνει και δηλώσεις. Τι να πω, από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι στην κοινή λογική το να βγουν τα συμπεράσματα για όλους.

Σχετικά Άρθρα