Γενική

Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της καθ ημάς Ανατολής

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης
Μετά από 88 χρόνια χάρηκαν οι ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων

Επιτέλους, μετά από ξένες πιέσεις, επέτρεψαν οι Τούρκοι να γίνει λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, την κοιτίδα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα, την Ουκρανία, την Ρωσία έως και την Αυστραλία προσήλθαν στον ευλογημένο τόπο του Μοναστηριού της Παναγίας στην Τραπεζούντα, στο όρος Μελά και μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και άλλους αρχιερείς προσευχήθηκαν στην Μεγαλόχαρη.
Από το 1923, όταν εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους και οι τελευταίοι Μοναχοί από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, έχει να ψαλλεί δέηση στην Μητέρα του Χριστού. Τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, ημέρα ιστορική, όπως ανέφεραν και οι ξένοι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι Πόντιοι, ο Ελληνισμός, οι Ορθόδοξοι γιόρτασαν την γιορτή της Μεγάλης Μάνας, της Γλυκοφιλούσας, της Παρηγορήτρας, της Πλατυτέρας των Ουρανών.
88 χρόνια μετά την καταστροφή, τους διωγμούς, τις γενοκτονίες, τον ξεριζωμό σταμάτησαν τα δάκρυα της Παναγίας Σουμελά.
Γέλασε το χείλι των Ποντίων, χάρηκαν οι ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων στην Μαύρη Θάλασσα, στην Σαμψούντα και την Τραπεζούντα ξανακούστηκε το θλιβερό αλλά κι ελπιδοφόρο συγχρόνως:
«Η Ρωμανία κι αν πέρασε,
Ανθεί και φέρει κι άλλο!!!»

Σχετικά Άρθρα