Χρήσιμες συμβουλές για δικυκλιστές- μοτοσικλετιστές
Το καλοκαίρι αυξάνονται οι οδηγοί μοτοσικλετών και δικύκλων αλλά δυστυχώς και τα τροχαία ατυχήματα… Η Τροχαία Ξάνθης δίνει χρήσιμες συμβουλές και για το δικό σας καλό ΠΡΕΠΕΙ να τις ακολουθήσετε:
«Οι οδηγοί μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη κατά την οδήγηση προσοχή και να χρησιμοποιούν πάντοτε το προστατευτικό κράνος, μη ξεχνώντας ποτέ ότι ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.
Οι αναβάτες των παραπάνω δίτροχων έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτά των οδηγών αυτοκινήτων. Επειδή όμως η παθητική και η ενεργητική ασφάλεια είναι σχεδόν ανύπαρκτες, υποχρεούνται επί πλέον :
Να είναι προσεκτικότεροι από τους οδηγούς αυτοκινήτων.
Να προβλέπουν περισσότερο απ αυτούς.
Να μην κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και σούζες για επίδειξη ικανότητας (καμικάζι).
Να μην προσπερνούν από δεξιά τα προπορευόμενα οχήματα.
Να μην προκαλούν εκκωφαντικούς θορύβους προσθέτοντας ή αφαιρώντας εξαρτήματα, απεναντίας να τοποθετούν σιγαστήρα για μείωση αυτών.
Να φορούν πάντοτε προστατευτικό κράνος (οδηγός και επιβάτης) και όχι να το φέρουν μαζί τους σαν διακοσμητικό στοιχείο, άλλοτε κρεμασμένο στο τιμόνι και άλλοτε στα χέρια τους.
Οι βλάβες, που υφίστανται σε περίπτωση σύγκρουσης, εκτροπής ή ανατροπής, είναι, κατά κύριο λόγο, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με ανεπανόρθωτες συνήθως συνέπειες για την σωματική τους ακεραιότητα και την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Όσοι φορούν κράνος, έχουν πάνω από τρεις φορές μικρότερη πιθανότητα να πάθουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και έξι φορές μικρότερη πιθανότητα να τραυματισθούν θανάσιμα.
Χωρίς κράνος μην πάτε πουθενά….
Ούτε για τσιγάρα… Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στην πόλη, σε μικρές διαδρομές».