fbpx
Γενική

Αυξήσεις έφερε ο ΦΠΑ

Καύσωνα ανατιμήσεων φέρνει ο Ιούλιος σε όλα τα είδη πλατειάς κατανάλωσης

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης

Τρίτη μέρα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ η σημερινή και η Ξάνθη κινήθηκε χθες και προχθές στον ρυθμό των αυξήσεων σε κάθε είδος. Ο Ιούλιος μπήκε με πλήθος ανατιμήσεων και αύξηση του κανονικού συντελεστή ο οποίος από 21% πήγε σε 23%, ενώ ο μειωμένος από 10% σε 11% και ο χαμηλός από 5% σε 5,5%.
Με μια μικρή έρευνα που κάναμε είδαμε αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί με την επιβολή ΦΠΑ 11%, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει η υποχρέωση της έκδοσης αποδείξεων. Η «σημαία» ξεκινά από το 1,16 ευρώ, ενώ η ελάχιστη διαδρομή είναι στα 3,10, η μονή ταρίφα 66 λεπτά ανά χιλιόμετρο και η διπλή 1,16. Η κλήση ραδιοταξί κοστίζει από 30 έως 60 λεπτά ανάλογα αν καλούμε από σταθερό ή κινητό.
Στον ίδιο ρυθμό κινείται και το κόστος των καυσίμων, καθώς αυξήθηκε ο ΦΠΑ- από 21% σε 23%. Τα πρατήρια καύσιμων είναι πλέον υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις και τα περισσότερα πρατήρια της Ξάνθης έχουν συμμορφωθεί πλήρως στην οδηγία αυτή. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για το 2010- Η πρώτη εφαρμόστηκε στις 15 Μαρτίου. Αύξηση του ΦΠΑ υπάρχει επίσης και στα ποτά, τα τσιγάρα και σε άλλα είδη.
Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι
Από προχθές Πέμπτη (1/7) ΦΠΑ υποχρεούνται να καταβάλλουν και οι δικηγόροι της Ξάνθης, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες, οι δικαστικοί επιμελητές, οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα. Επέκταση θα γίνει επίσης σε καλλιτέχνες και συγγραφείς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε ισχύ τίθεται ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων επαγγελματιών που φορολογούνταν τεκμαρτά όπως ταξί, περίπτερα, υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών. (Καύσωνα ανατιμήσεων λοιπόν φέρνει ο Ιούλιος σε όλα τα είδη πλατειάς κατανάλωσης και οι πολίτες έχουν αρχίσει να παθαίνουν «ηλίαση»).

Σχετικά Άρθρα