fbpx
Γενική

Η φτώχεια είναι κακό σημάδι για την κοινωνία μας

Σεμινάρια για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης

Διάβασα στον τοπικό τύπο ότι διοργανώθηκε στην Καβάλα Σεμινάριο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στα πλαίσια του «Ευρωπαϊκού έτους κατά της φτώχειας»!!! Κάποτε η Ευρώπη ήταν η πλουσιότερη Ήπειρος και σήμερα αντί να μιλάμε για πρόοδο, ευμάρεια, υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα κατάντησαν οι ανίκανες Κυβερνήσεις να συσκέπτονται, να συμβουλεύονται «οικονομολόγους» και να βρίσκουν φόρμουλες για να αντιμετωπίσουν την φτώχεια.
Άρχισαν μεγάλα ποσοστά των λαών να πεινούν λόγω της ανεργίας της έλλειψης εισοδήματος και της αδιαφορίας των διοικούντων.
Δεν ξέρω τι συζήτησαν οι «επιστήμονες» στην Ημερίδα (σεμινάριο- σύσκεψη- συνδιάσκεψη είναι πλούσιο το Ελληνικό λεξιλόγιο) φοβάμαι όμως ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει αντί να βελτιωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Η φτώχεια θέλει καλοπέραση» γράφει χαριτολογώντας η δημοσιογράφος της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Ντιάνα Τσερβονίδου, η Νάντια Νάκου της ΧΑΝΤΗΙ NEWS ρωτάει οργισμένη ποιον κοροϊδεύουν τελικά αυτοί που τρώνε και τολμούν να μιλήσουν για την δική μας πείνα και η συμπαθής κ. Ρένα Τριανταφυλλίδου της Νεάπολης γράφει: «κάποιοι αναρωτιούνται γιατί οι έχοντες την εξουσία δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπισθεί η κοινωνική έκρηξη!!»
Διαβάζω στον τύπο τίτλους που με οδηγούν σε θλιβερές σκέψεις:
– Γινόμαστε η Ευρώπη των φτωχών. (Εφημ. Εμπρός)
– Εφιάλτες για 500.000 νέους ανέργους. (Εφημ. ΕΘΝΟΣ)
– Κραυγές οργής (Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ)
– ΕΚΠΟΙΖΩ: Σώστε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Εφημ. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ)
– Ζοφερό το μέλλον. Το 43,9% των Ελλήνων δίνουν μάχη για την πληρωμή των λογαριασμών…69,3% θεωρούν ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Το 50,3% απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 3% του πληθυσμού.
– Που θα φθάσει η κρίση (Εφημ. Αδέσμευτη)
Τα κανάλια της τηλεοράσεως διακηρύττουν:
– Οικονομικό κραχ στα νοικοκυριά (ALTER)
– Σκληρά μέτρα που εξοντώνουν τους εργαζομένους (Star)
– To τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. (Net)
– Mαύρα σύννεφα πάνω από την Ελληνική οικονομία (Σκάι).
Η φτώχεια δημιουργεί παραβατικότητες δηλαδή κλεψιές, εγκληματικές ενέργειες, κανιβαλισμούς.
Η φτώχεια είναι κακό σημάδι για την σημερινή κοινωνία. Φοβάμαι ότι όλοι αυτοί οι άνεργοι, οι ταλαιπωρημένοι, οι φτωχοί, που σέρνουν τα βήματα τους στους δρόμους, στην πρόνοια, στους κάδους απορριμμάτων ( οι προλετάριοι που τους δημιούργησαν οι κωλοκυβερνήσεις) θα σπάσουν τα τζάμια της πολιτείας μια μέρα, κατά έκφραση του Μαρξ.
Με τα «παντοπωλεία των φτωχών», τα συσσίτια της Ενορίας και τα 200 ευρώ της Πρόνοιας δεν λύνεται το πρόβλημα. Με τις πορδές αυγά δεν βάφονται λέει ο Λαός.
Θέλει γενναία μέτρα, θέλει τόλμη από τους έχοντες και να δώσουν στους «μη έχοντες» γιατί διαφορετικά αυτή η αδιαφορία των κυβερνώντων, η αλαζονεία της εξουσίας και το δόγμα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι θα φέρει τσουνάμι!!!

Σχετικά Άρθρα