fbpx
Γενική

Ο εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής

Σχολιάζει και τη στήλη ταραΝΑΚΟΥνήματα

Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης
Οι ξένοι «φίλοι μας» ίσως από φθόνο ενίοτε μας ψέγουν. Διότι κάθε μέρα εορτάζουμε κάποια επέτειο, της πολυκύμαντης και πολυσήμαντης Εθνικής μας ιστορίας.
Την 11 η Ιουνίου φέρνουμε στη μνήμη μας την επέτειο 11 Ιουνίου 1798,εκτελέσεως του εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου από τον Τούρκο πασά του Βελιγραδίου.
Τον περασμένο χρόνο αυτή την εποχή, σε ερμηνευτική διάλεξη στην πόλη μας, ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης και τέως Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε διεξοδικά όχι μόνο την βιολογική ιστορική διαδρομή του Εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου ή Βελεστινλη. Άλλα με γλαφυρότητα ευρυμάθεια και επιστημονική γνώση ανέλυσε την σκέψη και την πνευματική αξία του Ρήγα Φεραίου και πρόδρομο της Ελληνικής επαναστάσεως του 1821.
Ο Κοντογιώργης με την σφαιρική ιστορική αναδίφηση του ερμήνευσε και με γλαφυρότητα ανέλυσε την πνευματική ιδιοφυία του Ρήγα Φεραίου ο οποίος με διορατικότητα προέβλεψε και δίδαξε τα πολιτικοινωνικά συστήματα στην εποχή του Ρήγα Φεραίου:
α) Του κρατικού δεσποτισμού. Β) Του ανθρωποκεντρικού κοινωνικού συστήματος και του γ)Ελληνικού ανθρωποκεντρικού κοινωνικού συστήματος.
Η αξία στην σκέψη του Ρήγα Φεραίου είναι ότι: Ο Ρήγας Φεραίος δεν είναι μόνον ο Εθνομάρτυρας του Ελληνισμού αλλά είναι και ο πνευματικός εκφραστής και οραματιστής των πολιτικών ανακατατάξεων και δημοκρατικών εξελίξεων σε όλο τον τότε ευρωπαϊκό χώρο. Οι τότε πολιτικές ανατροπές, θεσμοθετούν ακόμη και σήμερα τα πολιτικά μας δόγματα.
Σχόλιο κ. Καρυωτάκη για τη στήλη: ταραΝΑΚΟΥνήματα
Το σχόλιο του κ. Καρυωτάκη είναι: όσον αφορά στο πικάντικό- καλογραμμένο- σατιρικό μονόστηλο της αξιόλογης δημοσιογράφου της στήλης ταραΝΑΚΟΥνήματα:
Τα ταραΝΑΚΟΥκουνήματα της τελευταίας σελίδας της εφημερίδας της 11 ης Ιουνίου 2010 απηχούν την σημερινή μας ζοφερή πραγματικότητα της ένδοξης πατρίδας μας. Προβάλλουν το απαξιωτικό παρόν και προμηνούν το ζοφερό και αβέβαιο μέλλον μας.
Βέβαια η συντάκτρια της προαναφερόμενης δημοσιογραφικής στήλης προβάλλει δημοσιογραφικά την σημερινή ζοφερή εικόνα της κοινωνίας μας. Δεν παύει όμως να ασκεί κάποια μορφή ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Σχετικά Άρθρα