fbpx
Γενική

Η τουριστική προβολή της Βουλγαρίας έναντι της δικής μας

Ανατολική Ρωμυλία και Παράλια Εύξεινου Πόντου

Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης
Η αρχαία Ελληνική αποικία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό- Ανατολική Ρωμυλία ανήκει σήμερα στο νότιο τμήμα του Βουλγαρικού κράτους με πρωτεύουσα την Φιλιππούπολη. Όπως την είχαν ονομάσει προς τιμήν του βασιλιά της Μακεδονίας.
Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β 360- 336 π.Χ. και πατέρας του μεγάλου Αλεξάνδρου ανέδειξε την Μακεδονία σε μεγάλη δύναμη εκείνης της εποχής και κατόρθωσε να ενώσει την Μητροπολιτική Ελλάδα με όλες τις Ελληνικές αποικίες.
Μεγάλη πρόοδο οικονομική και πολιτιστική γνώρισαν τότε πολλές πόλεις της Α. Ρωμυλίας όπως: Η Απολλωνία και η Αγχίαλος με έντονη την Ελληνική παρουσία στο εμπόριο και τις τέχνες. Η γεωργική παραγωγή στην Αγχίαλο όπως και σήμερα διακρίνεται από την ποικιλία και την ποιότητα των κρασιών τα οποία εξάγονται σε όλη την Ευρώπη. Στην Αγχίαλο σήμερα ο Ελληνικός πολιτιστικός σύλλογος στεγάζεται σε πρώην ελληνικό παραδοσιακό οίκημα που τώρα ανήκει στο Βουλγαρικό δημόσιο το οποίο συμβολικά εισπράττει κάποιο ενοίκιο. Ο σύλλογος δεν έχει κάποια επιχορήγηση και τα έσοδα του είναι πενιχρά.
Άλλη σημαντική πόλη της Α. Ρωμυλίας με Ελληνική παρουσία ακόμη είναι η Μεσημβρία, η σημερινή nesember με 700.000 κατοίκους και αξιόλογη τουριστική υποδομή με πολύ μεγάλες και προσιτές οικονομικά ξενοδοχειακές μονάδες.
Εντυπωσιάζει η ωραιότατη διαδρομή στο άρτιο οδικό δίκτυο από Ξάνθη- Αλεξ/πολη- Συνοριακό σταθμό Ορμενίου. Εάν μάλιστα ο ταξιδιώτης έχει επιλέξει να ακολουθήσει την καταπράσινη ανατολική παραλιακή διαδρομή του Εύξεινου Πόντου. Σωζόπολη- Πύργο σημερινό BOURGAZ- Βάρνα- Albena και φθάσει μέχρι την Ρουμανική Κωνστάτζα. Θα θαυμάσει καταπράσινο περιβάλλον που καταλήγει στις ωραίες αμμουδιές της Μαύρης Θάλασσας. Το τέλος αυτής της διαδρομής είναι η Ρουμανική Κωνστάτζα, πύλη των δύο εκατομμύριων κατοίκων με το αξιόλογο λιμάνι της που φημίζεται σαν μεγάλο εμπορικό λιμάνι. Η Κωνστάτζα και γενικά η Ρουμανία είχε πολλές Ελληνικές οικογένειες που απελευθέρωσαν αγώνα των Ελλήνων.
Στη Βουλγαρία σήμερα έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Με εκατοντάδες ξενοδοχειακές μανάδες, οι οποίες προσφέρουν στο βουλγαρικό κράτος οικονομικά οφέλη, και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τα έσοδα του τουρισμού όμως εξαρτώνται από το πλήθος των τουριστών και μάλιστα, από αυτούς που διαθέτουν αξιόλογα βαλάντια.
Αναφέραμε την γεωπολιτική σημασία και φυσική ομορφιά της περιοχής. Διότι η σημερινή οικονομική κατάσταση στη Βουλγαρία δεν είναι καλύτερη από την δική μας. Στις γεωργικές και μικροαστικές περιφέρειες η ανεργία ανέρχεται και πέραν του 60%. Στις μεγάλες πόλεις το ποσοστό ανεργίας υπολογίζουν ότι είναι 20% και ο πρώτος μηνιαίος μισθός είναι 100 ευρώ. Από παλαιότερες επισκέψεις μας στη Βουλγαρία είχαμε διαπιστώσει ότι: Διέθετε πολύ καλή γεωργική παραγωγή και σημαντική μικρομεσαία εξαγωγική βιομηχανία.
Κατά την γνώμη μας η σημερινή οικονομική δυσπραγία οφείλεται: Στην ασυναγώνιστη κυριαρχία της Κινεζο- Ασιατικής βιομηχανικής παραγωγής.
Το παιδαγωγικό σύστημα στη Βουλγαρία σήμερα παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο. Οι ιθαγενείς της χώρας δυσανασχετούν για τους διαχειριστές της πολιτικής εξουσίας και μάλιστα τώρα που ανήκουμε στην Ε.Ε όπως συνηθίζουν να λένε.
Τον σχεδιασμό και την πολύ καλή εκτέλεση της τετραήμερης περιήγησης στα ανατολικά Βουλγαρικά παράλια του Εύξεινου Πόντου είχαν αναλάβει δύο πολύ γνωστά ταξιδιωτικά γραφεία της Ξάνθης.
Ο γραφών εντυπωσιάστηκε για ακόμη μια φορά από το φυσικό κάλλος της ALBENA και φυσικά ενθουσιάστηκε για ακόμη μια φορά από το τρενάκι που διασχίζει περιμετρικά την θαυμάσια παραλία της.

Σχετικά Άρθρα