fbpx
Γενική

Πρόταση για τη διαφάνεια στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Από τους Πολίτες για την Ξάνθη

Στα πλαίσια της διαφάνειας αλλά και της πληροφόρησης των πολιτών του Δήμου Ξάνθης η δημοτική παράταξη Πολίτες για την Ξάνθη πρότεινε μια διαδικασία δημοσιοποίησης της περιουσιακής κατάστασης όλων των μελών του Δ. Σ. Ξάνθης αλλά και των μελών των Τοπικών Συμβουλίων.
Σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει:
«Στις 2/6/10 συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) Ξάνθης με θέμα την αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του. Στη συνεδρίαση κατατέθηκε η πρότασή μας για τη διαφάνεια στο Δ.Σ. Ξάνθης.
Η αρχική μας πρόταση είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2008 αλλά ουδέποτε συζητήθηκε αν και υπήρξε η μοναδική πρόταση που έγινε στα πλαίσια της αναμόρφωσης του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η σημερινή συγκυρία με την κρίση στη χώρα μας να είναι οικονομική αλλά και πολιτική, επιβάλλει εκείνα τα μέτρα που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία θεσμών όπως το Δημοτικό Συμβούλιο προς όφελος των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στα πλαίσια της διαφάνειας αλλά και της πληροφόρησης των πολιτών του Δήμου Ξάνθης προτείνουμε μια διαδικασία δημοσιοποίησης της περιουσιακής κατάστασης όλων των μελών του Δ. Σ. Ξάνθης αλλά και των μελών των Τοπικών Συμβουλίων. Ένα τέτοιο μέτρο είναι σημαντικό για την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου και συμβάλλει στις προσπάθειες για διαφάνεια και δημοκρατική λειτουργία. Βεβαίως, ένα τέτοιο μέτρο έχει νόημα να υποστηρίζεται κάθε φορά από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου γι αυτό και προτείνουμε να λειτουργεί σε προαιρετική βάση.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η πρόταση μας διαμορφώνεται ως εξής:
« Κάθε χρόνο, το μήνα Ιούνιο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα μέλη του για τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης. Ζητά από τα μέλη να δηλώσουν αν δέχονται ή όχι να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης και να αποστείλουν στον ίδιο, μέσα σε διάστημα 15 ημερών, την απάντησή τους.
Η πρόσκληση του προέδρου συνοδεύεται από τυποποιημένη ψηφιακή δήλωση στη μορφή αυτής που υποβάλλεται ετησίως στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όσοι δέχονται, συνοδεύουν την απάντησή τους με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης συμπληρωμένη, με σκοπό αυτή να δημοσιοποιηθεί. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναλαμβάνει τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων με την ανάρτηση των απαντήσεων όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης.
Η πρώτη εφαρμογή του παραπάνω κανονισμού πραγματοποιείται σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών από την ημέρα ψήφισής του από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης».
Με την πεποίθηση ότι η πρότασή μας συνεισφέρει στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και ενισχύει τη διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούμε τους συμπολίτες μας και όλα τα μέλη του Δ.Σ. να ενισχύσουν την πρότασή μας ώστε αυτή να γίνει κανονισμός της λειτουργίας του».

Σχετικά Άρθρα