fbpx
Γενική

Δικαιούμαστε και στην Περιφέρειά μας χρηματοδότηση, όπως αλλού

Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 2010

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης, δια του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Ξάνθης, άρχισε την υλοποίηση του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών, από τις 27 Μαΐου. Το έργο θα καλύψει όχι μόνο τις παραλιακές αλλά και τις υπόλοιπες, αστικές- περιαστικές περιοχές, όπου παρατηρείται το πρόβλημα ανάπτυξης των. Σημειώνεται ότι στο νομό υπάρχουν περίπου 85.000 χιλιάδες στρέμματα γης, εν δυνάμει εστίες εκκόλαψης.
Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται κυρίως με αυτεπιστασία (χαμηλού κόστους) και περιλαμβάνει ψεκασμούς από το έδαφος και από τον αέρα με ελικόπτερο. Στόχος είναι η εξουδετέρωση των προνυμφών μέσα στο νερό και στο στάδιο των τελείων εντόμων, με μέθοδο ενδεικνυόμενη διεθνώς και επιστημονικά αποδεκτή και οικολογικά ενδεδειγμένη.
Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από τα αρμόδια Υπουργεία.
Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθη κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:
«Οι πόροι της Νομαρχίας είναι, λόγω κρίσης, πολύ περιορισμένοι. Με αυτούς, ξεκινήσαμε την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και για το 2010, διαθέτοντας το ποσό των 183.000 ευρώ, αφού δεν επαρκούν. Ξεκινήσαμε πριν 12 χρόνια με καθαρό στόχο να ανατρέψουμε το αντιαναπτυξιακό και επιβαρυντικό για τη δημόσια υγεία πρόβλημα. Έκτοτε πετύχαμε πολλά, τα αποτελέσματα είναι κοινώς αποδεκτά.
Η Κυβέρνηση, σημειώνουμε, χρηματοδοτεί για το 2010 την καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 1.950.000 ευρώ (!!!), ενώ δεν δίνει ούτε ευρώ στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη.(!!!) Δυστυχώς, παρότι το ζητάμε επίμονα από τις αρχές του έτους, δεν έχουμε την οφειλόμενη συνδρομή από πουθενά.
Τους καλούμε να μας συνδράμουν και στην Περιφέρειά μας, άλλως να εξηγήσουν δημόσια τους λόγους της διακριτικής σε βάρος μας μεταχείρισης.
Συνεχίζουμε σταθερά, με πράξεις, δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται».
Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας Ν. Σερρών
Το πλέον σύγχρονο είναι το αντίστοιχο Κέντρο στο Ν. Σερρών όπου η θωράκιση είναι μεγαλύτερη λόγω και της εμφάνισης του κουνουπιού- τίγρης που ευθύνεται για θανάτους. Ύστερα από τον εντοπισμό του είδους αυτού και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από το 2007 ξεκίνησε πρόγραμμα καταγραφής του κουνουπιού αυτού στις Σέρρες. Το είδος καταγράφηκε το 2007 και το 2008 στη συνοριακή περιοχή του Προμαχώνα Σερρών με την τοποθέτηση παγίδων ωοαπόθεσης. Παγίδες που τοποθετήθηκαν σε άλλα σημεία του Νομού δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα.
Το Κέντρο τους ιδρύθηκε το 1997 και το 1998 έγιναν τα εγκαίνια ανακαινισμένου κτιρίου ελονοσίας (Χρηματοδότηση από το INTERREG II).
Το 2001 έγινε η Διεξαγωγή 1 ου Βαλκανικού Συνεδρίου για την ελονοσία και τον έλεγχο των κουνουπιών
Το 2006 έγινε η έναρξη διαδικασιών για την ένταξη του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στο 4 ο ΚΠΣ.

Σχετικά Άρθρα