fbpx
Γενική

Μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ο Αλέκος Κοντός






Ήθελαν να στείλουν υπουργούς στην προανακριτική και έκαναν νόμο ειδικά για την Μαντέλη

Δυναμική αντίδραση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέκου Κοντού στην κατάθεση της κας Μαντέλη. Ο Ξανθιώτης βουλευτής της ΝΔ, μας απέστειλε σειρά από τα πρακτικά της εξεταστικής της βουλής το 2008, στα οποία η κα Μαντέλη έχει δηλώσει επαλειμμένα ότι ουδέποτε δέχθηκε παρέμβαση για να κάνει την δουλειά της από κυβερνητικά στελέχη και ειδικά από τον κ. Κοντό. Μετά την αλλαγή του νόμου από το ΠΑΣΟΚ η κα Μαντέλη άλλαξε την κατάθεσή της λέγοντας πλήθος ανακριβειών για να ελαφρύνει την θέση της και να αρθούν για το πρόσωπό της όλοι οι περιοριστικοί όροι.
Ο κ. Κοντός αναφέρει στην επιστολή του: ««Εντελώς τυχαία», λίγες ημέρες πριν την έκδοση πορίσματος από την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι προέκυψε η απολογία της κας Σταματίνας Μαντέλη, πρώην Διευθύντριας της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βασικής κατηγορούμενης στην υπόθεση αυτή για πλείστες κακουργηματικές πράξεις μεταξύ των οποίων και υπεξαίρεση 350 εγγράφων που αφορούν την υπόθεση και που για ενάμιση περίπου χρόνο κρατούσε παράνομα στο σπίτι της.
Η απολογία της, η οποία μοιράστηκε ως «φεϊ βολάν» στα μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα να λάβει εκτενή δημοσιότητα, παρά την υποτιθέμενη μυστικότητα της ανακριτικής διαδικασίας, έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτά που κατέθεσε στις 14- 11- 08 στην Εισαγγελέα κα Σπυροπούλου όπως και στις 29- 11- 08 στην Εξεταστική Επιτροπή για το ίδιο θέμα, (την οποία επισυνάπτω).
Συμπληρωματικά λοιπόν με όσα αναφέρω στο Δελτίο Τύπου μου της 21- 05- 10 για την απολογία της αυτή, (το οποίο και επισυνάπτω) γνωστοποιώ και τα εξής:
Η κα Μαντέλη κατέθεσε ψεύδη και συκοφαντίες εναντίον Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας όχι αθώα και αυτόβουλα αλλά ύστερα από μία σειρά απαράδεκτων μεθοδεύσεων και ανταλλαγμάτων που απέσπασε από την Κυβέρνηση και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σημαντικότερο αντάλλαγμα αποτελεί η διάταξη του άρθρου 263β Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που «εντελώς τυχαία» δύο ημέρες πριν από την απολογία της, ψηφίστηκε στη Βουλή. Η διάταξη αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Αν κάποιος από τους υπαίτιους των εγκλημάτων των άρθρων 235 έως 261 ΠΚ προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία για την συμμετοχή στις πράξεις αυτές ατόμων που διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβερνήσεως ή Υφυπουργοί, το δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Εισαγγελέα, διατάσσει την αναστολή της ασκηθείσας σε βάρος του ποινικής δίωξης και την άμεση παραπομπή της δικογραφίας στην Βουλή. Με το ίδιο βούλευμα ή απόφαση μπορεί να διαταχθεί και η άρση ή αντικατάσταση των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού που είχαν ταχθεί…! ….«Εάν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος Υπουργού ή Υφυπουργού κατά το άρθρο 86 Συντ, για τους κατά το προηγούμενο εδάφιο συμμετόχους εφαρμόζεται η διάταξη της παρ.1 του αρ.7 του Ν.3126/2003. Σε περίπτωση καταδίκης του Υπουργού ή του Υφυπουργού από το Ειδικό Δικαστήριο, ο κατά το προηγούμενο εδάφιο συμμέτοχος που προσέφερε τα αποδεικτικά στοιχεία, απαλλάσσεται από την ποινή για τις πιο πάνω πράξεις» «Εάν η κίνηση της ποινικής διαδικασίας δεν είναι δυνατή λόγω παραγραφής του αδικήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο β’ της παρ.3 του άρθρου 86 του Συντ, στο κατηγορούμενο επιβάλλεται ποινή μειωμένη στο μέτρο του άρθρου 44 παρ.2 ΠΚ, εφόσον: «στην ίδια βουλευτική περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας επήλθε η παραγραφή και το αργότερο έως το πέρας της πρώτης Τακτικής Συνόδου της επομένης Βουλευτικής Περιόδου, συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, και β).Η επιτροπή κρίνει τα προσφερόμενα στοιχεία επαρκή».
Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξωθήσει την κ. Μαντέλη να καταθέσει όλα τα ψευδή και αναληθή στην ανακρίτρια, «νομοθέτησε κατά παραγγελία» ειδική διάταξη Νόμου για την ευνοϊκή μεταχείριση της η οποία όπως ανέφερε στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Βουλευτής κ. Πλεύρης, μπορεί να ονομαστεί «διάταξη Μαντέλη», αφού αν μετά τις καταγγελίες της καταδικαστεί Υπουργός ή Υφυπουργός απαλλάσσεται των κατηγοριών και αν παραγραφούν τα καταγγελλόμενα αδικήματα, η ποινή που θα αντιμετωπίσει ως συμμέτοχος θα είναι μειωμένη στο μισό.
Προκειμένου δε η κα Μαντέλη να απολογηθεί, μετά την ψήφιση του νόμου προχώρησε στις εξής ενέργειες:
Δεν κατέθεσε παρότι εκλήθη στην παρούσα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής επικαλούμενη το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενη, για δυο λόγους: α) Διότι δεν είχε ψηφιστεί ακόμη ο νόμος για την προστασία των μαρτύρων και β) Διότι ήθελε να αποφύγει ένορκη κατάθεση της, να βάλει δηλαδή το χέρι στο Ευαγγέλιο και να πει τα ψέματα που απολογήθηκε στην ανακρίτρια.
Η κα Μαντέλη κλήθηκε να απολογηθεί αρχικά στις 4- 5- 2010 και κατόπιν στις 13- 5- 2010, κατόπιν προθεσμίας που της δόθηκε από την κα Ανακρίτρια.
Την 13- 5- 2010 παραδόξως, η απολογία της διακόπηκε εκ νέου για την 19- 5- 2010, κατόπιν αιτήματος της.
Μία ημέρα πριν (18- 5- 2010) ψηφίσθηκε στην Βουλή ο νόμος που ελάφρυνε σημαντικά πιθανές μελλοντικές ποινές που θα τις επιβάλλονταν.
Δηλαδή με την ρύθμιση αυτή η δίωξη σε βάρος της κας Μαντέλη θα ανασταλεί (δηλαδή θα διαχωριστεί από την δικογραφία που είναι ήδη ανοιχτή και εκκρεμής) και η κα Μαντέλη για όσο καιρό η Βουλή θα ασχολείται με τα όσα κατήγγειλε, θα κάθεται ήσυχη σπίτι της, χωρίς καμία ενόχληση. Δηλαδή για ένα διάστημα τριών- τεσσάρων χρόνων δεν θα ξαναεμφανισθεί σε κανένα ανακριτικό γραφείο, πολύ δε περισσότερο ακόμη και αν η δικογραφία Βατοπεδίου οδηγηθεί σε δίκη, αυτή δεν θα είναι παρούσα, ούτε θα δικασθεί ποτέ, αφού ως προς αυτήν θα έχει διαταχθεί η αναστολή της διαδικασίας.
Έχει όμως και συνέχεια:
Με το ίδιο βούλευμα ή απόφαση μπορεί να διαταχθεί και η άρση ή αντικατάσταση των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού που είχαν ταχθεί…!
Δηλαδή και η εγγύηση των 100.000 ευρώ που της επιβλήθηκε και η απαγόρευση εξόδου από την χώρα και όποιος άλλος περιοριστικός όρος επιβλήθηκε, αίρονται και η κα Μαντέλη είναι πλέον ελεύθερη χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση, χωρίς κανένα περιορισμό.
Και όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα μετά από σειρά περίεργων δημοσιευμάτων περί Προανακριτικής Επιτροπής και αντίστοιχων δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης κου Καστανίδη περί διαρκούς εγκλήματος και περί μη παραγραφής των αδικημάτων που φέρονται να τελέστηκαν από Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι την Τετάρτη 19- 5- 2010 πριν τα μέλη της Εξεταστικής συνέλθουν για να αποφασίσουν για την έκδοση κοινού πορίσματος, υπήρξε σωρεία δημοσιευμάτων περί παραπομπής μου σε προανακριτική παρά το γεγονός ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων κανένα στοιχείο δεν είχε κατατεθεί για την ύπαρξη έστω και πολιτικών μου ευθυνών για την υπόθεση. Προκαλεί δε ερωτηματικά το γεγονός από πού άντλησαν πληροφορίες οι δημοσιογράφοι για τις καταθέσεις μας αφού τα πρακτικά τόσο τις δικής μου κατάθεσης όσο και του κ. Μπασιάκου εκδόθηκαν το μεσημέρι τις 19- 5- 2010 δηλαδή ,πολύ αργότερα από την κυκλοφορία των εφημερίδων. Είναι προφανές ότι οι πληροφορίες προέκυπταν από διαρροές Κυβερνητικών Στελεχών οι οποίοι γνώριζαν ή ακόμη και συμμετείχαν στην προκατασκευή της κατάθεσης Μαντέλη.
Όσο για τις πιέσεις που η κα Μαντέλη ισχυρίζεται πως της άσκησα προκειμένου να μην καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία που δυσχεραίνουν την θέση πρώην Κυβερνητικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τελείως αναπόδεικτο, αυθαίρετο και κακόβουλο ισχυρισμό που καταρρίπτεται από τα εξής:
Από το γεγονός ότι δυο εβδομάδες πριν την κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι στις 29- 11- 08, κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσε στην Εισαγγελέα κα Σπυροπούλου. Μια κατάθεση με πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, στην οποία ουδεμία αναφορά κάνει για μένα και για οποιεσδήποτε πιέσεις.
Όσοι γνωρίζουν την δημόσια διοίκηση μπορούν να αντιληφθούν ότι περιθώρια πίεσης προς υπάλληλο που βρίσκεται σε στάδιο πριν την συνταξιοδότηση του, δεν υπάρχουν. Η κα Μαντέλη τρεις μήνες μετά την κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή, για την οποία αναφέρει ότι πιέστηκε από μένα, συνταξιοδοτήθηκε.
Στις 4-3-09, μετά την συνταξιοδότηση της, κατέθεσε ανωμοτί στην εισαγγελέα κα Σπυροπούλου όπου τα περισσότερα από αυτά που τώρα αναφέρει για Κυβερνητικά στελέχη, απέφυγε να τα καταθέσει.
Η ίδια με ιδιόχειρο σημείωμα της (στις 7-12-2008) δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από τον κ. Μπασιάκο και τον κ. Κοντό. Με το σημείωμα της αυτό διαψεύδει δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας, συντάχθηκε δε μετά την κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή (στις 29-11-2008).
Όσον αφορά αυτά που γενικά και αόριστα και χωρίς αποδείξεις, μου προσάπτει έχω να σημειώσω τα εξής: Σε κανένα σημείο της απολογίας της δεν αναφέρει ότι της έδωσα γραπτή εντολή να προχωρήσει σε συγκεκριμένη πράξη που να έχει σχέση με ανταλλαγές. Σε κανένα σημείο της απολογίας της δεν αναφέρει ότι συναντήθηκα με εκπροσώπους της Μονής Βατοπεδίου. Σε κανένα σημείο της απολογίας της δε αναφέρει ότι επικοινώνησα μαζί της ζητώντας την να συναντήσει ανθρώπους της Μονής ή να προχωρήσει σε διευκολύνσεις ή χαριστικές πράξεις προς αυτήν. Καμία αναφορά δεν κάνει που να συνδυάζεται με ενεργό συμμετοχή μου στην εξέλιξη της υπόθεσης.
Εν κατακλείδι είναι βέβαιον ότι η κα Μαντέλη λειτούργησε καθοδηγούμενη από Κυβερνητικά Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία προσφέροντας της γενναία ανταλλάγματα απέσπασαν μια απόλυτα «βολική» και καθοδηγούμενη μαρτυρία η οποία ως απολογία και μάλιστα χωρίς αποδείξεις, δεν έχει καμία αξία, ενώ μόνος στόχος της είναι να σπιλώσει το όνομα πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα λάθη και τις παραλείψεις της επτάμηνης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να εμφανίσει στον κόσμο ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν «συμβιβάζεται» και δεν «παραγράφει». Σε ότι με αφορά, η κα Μαντέλη δεν εισφέρει τίποτε το επιβαρυντικό σε σχέση με ότι κατατέθηκε για μένα στις δύο εξεταστικές επιτροπές».

Σχετικά Άρθρα