fbpx
Γενική

2 ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής

Από 4- 13 Ιουνίου στην Ξάνθη

Στα πλαίσια των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με καθηγητές του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του τμήματος λαϊκής και παραδοσιακή μουσικής του Α.Τ.Ε.Ι. Άρτας καθώς και του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, οργανώνουν στην Ξάνθη από τις 4 έως και 13 Ιουνίου 2010 το 2ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής.
Σχετικά με το Φεστιβάλ
Τον όρο κλασική ανατολική μουσική αποδίδουμε στις λόγιες μουσικές παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εθνικό μας μουσικοτροπικό σύστημα την Βυζαντινή μουσική.
Η σημερινή της μορφής ( της κλασικής ανατολικής μουσικής ) είναι ένα κράμα από τις μουσικές συμβολές διαφόρων εθνικοτήτων ( Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι) που κυρίως κατά την διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας διαμόρφωσαν και εξέλιξαν.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η παρουσίαση μέσα από διάφορες συναυλίες ενός μέρους αυτής της τόσο πλούσιας μουσικής παράδοσης και η πρακτική κατανόηση των μουσικολογικών εννοιών του συγκεκριμένου μουσικού συστήματος μέσα από μια σειρά σεμιναρίων, διαλέξεων και εργαστηρίων.
Το φεστιβάλ θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους δεξιοτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίων όπως τους : Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα και πολίτικο λαούτο) Μάρκο Σκούλιο (νέυ) Ευγένιο Βούλγαρη (γιαλί ταμπούρ και πολίτικη λύρα) Κυριάκο Ταπάκη ( ούτι και λαούτο) Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) Σέργιο Βούλγαρη (κρουστά), καθώς και Τούρκους, δεξιοτέχνες μουσικούς.
Το πρόγραμμα Φεστιβάλ
Συναυλίες
Σάββατο 5 Ιουνίου στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και ώρα 22.00
«Ταξίδι ανατολικά» με το μουσικό σύνολο Maye
Το μουσικό σύνολο Maye μελετά και ερμηνεύει επιλεγμένο ρεπερτόριο από λόγια και λαϊκά μουσικά ιδιώματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Χρησιμοποιώντας αυθεντικά όργανα από τις περιοχές αυτές και μέσα από μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση που ταυτόχρονα σέβεται τις υφολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε ιδιώματος, το σύνολο Maye αποσκοπεί στην ανάδειξη της συνάφειας των ρεπερτορίων αυτών και στην αναπαράσταση μιας περιήγησης στο χώρο της ανατολικής μουσικής.
Παρασκευή 11 Ιουνίου στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και ώρα 22.00
«Μουσική των Μεβλεβί Δερβίσηδων- Ferahfeza Ayin του Ismai Dede Efendi» από το σύνολο οθωμανικής μουσικής, των φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προσκεκλημένοι μουσικοί.
Σάββατο 12 Ιουνίου στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και ώρα 22.00
«Ανατολική πόλις» κλασικά της πόλης και λαϊκές παραδόσεις της Μ. Ασίας.
Συμμετέχουν Σωκράτης Σινόπουλος, Κυριάκος Ταπάκης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Λουκάς Μεταξάς.
Κυριακή 13 Ιουνίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο και ώρα 21.00
Συναυλία SUZAN KARDEŞ
Η Δάφνη και η ΦΕΞ παρουσιάζουν στο πλαίσιο των Φεστιβάλ «Φεστιβάλ Δάφνης για την Ελληνοτουρκική φιλία» και «Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη» την SUZAN KARDEŞ με την δωδεκαμελή ορχήστρα της από την Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά Άρθρα