Συνέντευξη Σ. Ξυνίδη στο Ν. Χατζηνικολάου για την υπόθεση Βατοπαιδίου
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω με αυτό το θέμα της προανακριτικής για το Βατοπέδι, που φαίνεται ότι οδεύουμε προς προανακριτική, έχουν μάλιστα αρχίσει και διαρρέουν και ονόματα πρώην Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να παραπεμφθούν σε αυτήν.
Το πρώτο και βασικό μου ερώτημα, είναι αν θα προκύψει κάτι από αυτή την ιστορία. Θα προκύψει βέβαια το ότι θα μάθουμε μερικά πράγματα παραπάνω, αλλά επί της ουσίας υπάρχει περίπτωση να δούμε να γίνεται δίκη για την υπόθεση αυτή, ή έχουν παραγραφεί τα αδικήματα όπως οι περισσότεροι Νομικοί λένε;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το θέμα της παραγραφής είναι ένα κομμάτι, το οποίο ας το κρατήσουμε ξέχωρο.
Υπάρχουν κάποιες γνώμες που λένε πότε θα κριθεί, το αν έχουν παραγραφεί ή όχι και αν πρέπει η Επιτροπή να το κρίνει αυτό, ή εν πάση περιπτώσει πρέπει να το κρίνει το όποιο Δικαστήριο έρθει να δικάσει αυτή την υπόθεση αν προσωποποιηθούν και στο βαθμό που θα προσωποποιηθούν οι ευθύνες.
Αλλά νομίζω ότι το πιο σπουδαίο από όλα, που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι ασχέτως εάν με το τρυκ του κλεισίματος της Βουλής, ενδεχομένως να έχουν παραγραφεί ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν ίσως από Υπουργούς, εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι αυτό που είπατε, να μάθει ο ελληνικός λαός το τι πράγματι συνέβη.
Γιατί μένει μια κοινή πεποίθηση, ότι δεν μπορεί σε όλη αυτή την ιστορία ένα μοναστήρι θα είχε έναν τέτοιο συντονισμό και μια τέτοια δυνατότητα παρέμβασης σε υπηρεσίες και στο ίδιο το κράτος, ούτως ώστε να γίνει αυτός ο όγκος των ανταλλαγών με αυτό το ρυθμό, με αυτή τη μεθόδευση. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό στην κοινή γνώμη, που πρέπει να απαντηθεί.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Γραμματέα, γιατί δεν εκλήθη ο πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής να καταθέσει σε αυτή την Επιτροπή; Θέλω να πω εδώ υπήρξε μαρτυρία πρώην Υφυπουργού, του κ. Δούκα, ότι ο κ. Αγγέλου τότε Διευθυντής κατ ουσίαν, άσχετα αν τυπικά ο ίδιος δηλώνει «συνεργάτης» του γραφείου του Πρωθυπουργού, του έδωσε εντολή να προωθήσει αυτή την υπόθεση.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω ευθέως γιατί δεν εκλήθη ή όχι, είναι κάτι το οποίο…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε γιατί σας ερωτώ; Γιατί στην κοινή γνώμη υπάρχει η αντίληψη ότι για τους πρώην Πρωθυπουργούς ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι «οι πρώην Πρωθυπουργοί πηγαίνουν στο σπίτι τους, δεν πηγαίνουν στη φυλακή».
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος των μελών της Επιτροπής και το πώς κάνουν τη δουλειά τους, δε γνωρίζω τι έχουν λάβει υπόψη τους.
Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω όμως, είναι ότι επειδή γίνεται κουβέντα γι αυτό το έγγραφο το οποίο αναζητούσε ο κ. Αγγέλου από τον κ. Δούκα, αυτό το έγγραφο τυπικά από τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό δεν απευθυνόταν ούτε στον κ. Δούκα, ούτε στον κ. Αγγέλου.
Άρα κατά συνέπεια υπήρχε μια πολύ μεγάλη βάση σε αυτό το οποίο λέτε, ασχέτως αν δεν το βρίσκανε μετά και το ψάχνανε εκ των υστέρων.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως καταλαβαίνω ότι κι εσείς πιστεύετε ότι έπρεπε τουλάχιστον να κληθεί σαν μάρτυρας ο κ. Καραμανλής;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μα πιστεύω, ότι όταν έστω τύποις απευθύνεται σε έναν Πρωθυπουργό ένα έγγραφο, υπάρχει βάση σε αυτό το οποίο λέτε, ασχέτως αν θα μπορούσε να πει ο Πρωθυπουργός ότι κοιτάξτε να δείτε, «εγώ δεν μπορώ να λαμβάνω υπόψη όλα τα έγγραφα που μου απευθύνονται και αυτό το διεκπεραιώνει, ας πούμε, το τάδε γραφείο μου ή ο τάδε Διευθυντής του γραφείου μου» ή δεν ξέρω πώς να το ονομάσω.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω το σχόλιό σας για τη διαρροή που έχει γίνει από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας ότι αν προτείνετε προανακριτική για τους πέντε πρώην Υπουργούς, θα προτείνει και η Νέα Δημοκρατία προανακριτική για τον σημερινό Υπουργό τον κ. Παπακωνσταντίνου, επειδή δεν προχώρησε στο συμβιβασμό που έπρεπε να κάνει με τη μονή Βατοπεδίου για τα κτήματα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ποια είναι η λογική και η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης, αλλά παρόλα αυτά εγώ θέλω να σταθώ επί της ουσίας και να γίνει κουβέντα επί της ουσίας.
Δηλαδή αυτό το οποίο μας λέει η Νέα Δημοκρατία, είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να αποδεχθεί τη νομική βάση η οποία περιγράφεται στα συμβόλαια και να προχωρήσει στην ακύρωση των ανταλλαγών.
Να κάνει δηλαδή δεκτή όλη την επιχειρηματολογία περί ιδιοκτησίας της μονής στη λίμνη Βιστωνίδα, που σήμαινε ότι επιστρέφει όλο εκείνο το κομμάτι γης στη μονή, όταν έχουμε ήδη πρωτόδικη απόφαση που λέει ότι «δεν έχει δίκιο η μονή στις αιτιάσεις της κι ότι η γη δεν της ανήκει ούτε η λίμνη Βιστωνίδα». Αυτό νομίζω ότι πρέπει να το απαντήσουν.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως ευθύνες υπήρχαν και σε πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν στον κ. Δρυ, υπήρχαν στον κ. Φωτιάδη. Μιλώ για πολιτικές ευθύνες εγώ, δεν μπορώ να αποτιμήσω τις ποινικές, αλλά σίγουρα υπήρχαν και στην περίοδο Σημίτη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, πέραν του ότι έχει καταγραφεί αυτό, σε σχέση με τις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είχαν εκδοθεί από τον κ. Δρυ κι από τον κ. Φωτιάδη, ασχέτως αν ο κ. Φωτιάδης τις ανακάλεσε εκ των υστέρων. Και μάλιστα αν θέλετε και προσωπικά το έχω πει και σε ανύποπτο χρόνο, τότε στην Ξάνθη κατήγγειλα αυτές τις αποφάσεις οι οποίες είχαν βγει, δεν ήθελα να ήμουνα «ανιστόρητος» απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό. Άρα λοιπόν όμως αυτό έχει καταγραφεί και από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή πριν τη θέσπιση.
…Από εκεί και μετά εκείνο το οποίο θέλω να πω, είναι ότι θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να επιχειρηματολογήσει εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να προχωρήσει σε ακύρωση των ανταλλαγών, που σήμαινε ότι αποδεχόταν το νομικό καθεστώς το οποίο αναφερόταν στα συμβόλαια τα οποία θα ακυρωνόταν. Αυτό οφείλει η Νέα Δημοκρατία να μας απαντήσει.