fbpx
Γενική

Τι ζητούν οι μαθητές για την πόλη μας, μέσα από τις ζωγραφιές τους

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Σε μια όμορφη και λιτή τελετή, στο κτίριο της πινακοθήκης του δήμου Ξάνθης, βραβεύτηκαν εννιά μαθητές από σχολεία της πόλης μας, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής.
Οι νέοι «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ», παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μαζί με τους γονείς τους, σε ένα κτίριο, όπου εκθειάζονταν τα έργα τους, τα οποία είχαν ως αντικείμενο την πόλη της Ξάνθης, την οποία ζωγράφισαν μέσα από τα δικά τους μάτια. Οι ζωγραφιές ανέρχονταν στις 520 στον αριθμό. Τα παιδιά ζωγράφισαν την Ξάνθη έτσι όπως είναι, αλλά και έτσι όπως θα ήθελαν να είναι. Οι περισσότερες από τις ζωγραφιές απεικόνιζαν το σήμα κατατεθέν της πόλης μας, που δεν είναι άλλο από το ρολόι στην κεντρική πλατεία, ενώ πολλές ζωγραφιές απεικόνιζαν πάρκα γεμάτα πράσινο, συνοδευόμενες από τη λεζάντα «θέλω πάρκα στην πόλη μου».
«Η εκδήλωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί οι πρωταγωνιστές αυτής είναι τα παιδιά μας και η πόλη, στην οποία ζούμε. Οι 520 ζωγραφιές δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των μικρών πολιτών. Είναι μια εκδήλωση, η οποία δε γίνεται και τόσο συχνά στην πόλη μας. Την ξεκίνησε ο κ. Σεργκενλίδης, στον οποίο ανήκει όλη η προσπάθεια και η πρωτοβουλία. Κάποιες ζωγραφιές από όλες ξεχώρισαν, τις οποίες βραβεύουμε. Η επιτροπή που υπήρξε, κατέληξε σε εννιά ζωγραφιές παιδιών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης Αναστάσιος Θεοδωρίδης.
Η ζωγραφική είναι η τέχνη της παραγωγής ή αναπαράστασης μίας πραγματικής ή φανταστικής εικόνας, μέσω προσωπικής εργασίας, με τη βοήθεια φυσικών ή ηλεκτρονικών μέσων. Για να ζωγραφίσει κάποιος χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας σχημάτων και χρωμάτων, όπως το πινέλο, η γραφίδα, το μολύβι κλπ, πάνω σε υλικά που θέλει να περιέχουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως χαρτί, ύφασμα, κλπ για ζωγραφική με φυσικά μέσα ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα περιφερειακά του για ηλεκτρονική ζωγραφική.
Τα ξανθιωτάκια έδωσαν τα δικά τους μηνύματα, μέσα από τις ζωγραφιές τους, για το πώς θέλουν να είναι η πόλη μας. Περισσότερα πάρκα, χαμηλές οικοδομές, για να φαίνεται ο ήλιος, λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερη άπλα, ήταν κάποια από τα «θέλω» των παιδιών, τα οποία βρήκαν αυτόν τον τρόπο, για να τα ζητήσουν από τους υπεύθυνους αυτής της πόλης.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια συντελείται στην Ελλάδα μια σημαντική εικαστική αναβάθμιση, τόσο μέσα από τον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και από την προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σχετικά Άρθρα