fbpx
Γενική

«Το Αιγαίο να ενώνει τις δύο χώρες»

Επίσκεψη με διαφορετική φινάλε υποσχέθηκε ο Τ. Ερντογάν

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας θα έχει «διαφορετικό φινάλε», από τις προηγούμενες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας, αλλά αυτή τη φορά πιστεύει πως η επίσκεψή του θα αποτελέσει «αφετηρία για την αναρρίχηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, θεωρεί ότι η επίσκεψή του αυτή «θα έχει διαφορετικό φινάλε». Δεν παρέλειψε άλλωστε να αναφέρει πως η τουρκική αποστολή αποτελείται από συνολικά 320 άτομα, μεταξύ των οποίων δέκα υπουργοί και τουλάχιστον 100 επιχειρηματίες.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή η επίσκεψή του να έχει καλά αποτελέσματα και «να ενισχύσει το κλίμα συνεργασίας, φιλίας και καλής γειτονίας», κάτι που και οι δύο λαοί το επιθυμούν.
«Παραμένουμε γείτονες, είμαστε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες» υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας.
Μετά το τέλος των επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στην Αθήνα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» περίπου χθες στις 12 το μεσημέρι. Τον Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, παρουσία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ακολούθησαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ (7:15 μ.μ.), πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργάνωσεο ΣΕΒ. Στο Φόρουμ συμμετείχαν οι 100 επιχειρηματίες που έφερε μαζί του ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ερντογάν και της συζύγου του.
«Οι 21 συμφωνίες και πρωτόκολλα που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σηματοδοτούν μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την αναχώρηση του από την Άγκυρα με προορισμό την Αθήνα.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε υπέρ της συζήτησης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ώστε να υπάρξει- όπως είπε- θετική κατάληξη. Αναφερόμενος στο Αιγαίο ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι πρέπει να είναι «μια θάλασσα που θα ενώνει τις δυο χώρες», ενώ ως προς τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, είπε ότι εάν αυτά δε φέρουν οπλισμό, τότε θα είναι ειρηνικά.

Σχετικά Άρθρα