fbpx
Γενική

Νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ…

Υπέρ των τελωνειακών που τους κόπηκαν τα επιδόματα!!!

Πέρασε απαρατήρητο αλλά από τις 2 Μαΐου επιβλήθηκε νέος φόρος κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πέραν της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχει πλέον και η χρέωση ΔETE (Δικαιωμάτων Eκτέλεσης Tελωνειακών Eργασιών) που αναμένεται να αποδώσει 30 έως 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και τα οποία προορίζονται, κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε οικονομικές στήλες εφημερίδων, για τον κλάδο των τελωνειακών σε «αντιστάθμισμα» της πρόσφατης περικοπής των επιδομάτων τους!
H χρέωση ανέρχεται σε ποσοστό 5 τοις χιλίοις επί της αξίας του ρεύματος που καταναλώνεται, προσαυξημένης με τη χρέωση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης.
Πώς, όμως, επιβάλλεται ένα τέτοιο τέλος σε ένα προϊόν που δεν έχει καμία σχέση με τα τελωνεία, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα;
Σημειώνεται ότι με τον νόμο 2093/92 ορίστηκε η καθιέρωση τέλους ΔETE σε ποσοστό 5 τοις χιλίοις επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης ως κίνητρο στους τελωνειακούς υπαλλήλους για τον περιορισμό της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής στα καύσιμα. Όπως σημειώνει η Xρύσα Λιάγγου στην «Καθημερινή» στην πραγματικότητα, πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό, αφού για την περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, καθώς το προϊόν δεν αποθηκεύεται.
Το τέλος αυτό θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολό τους. Κατά συνέπεια και το ελληνικό Δημόσιο, αφού δεν εξαιρείται από τη σχετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ η συνολική επιβάρυνση από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανέρχεται σε ετήσια βάση γύρω στα 150- 200 εκατ. ευρώ. Tο ειδικό τέλος ΔETE, ο «μποναμάς», δηλαδή, για τους τελωνειακούς, υπολογίζεται σε 30- 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. H χρέωση ΔETE, όπως ανακοίνωσε η ΔEH, υπολογίζεται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης. Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΔETE δεν θα αποφύγουν ούτε καταναλωτές που εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, όπως κάποιες πρεσβείες. Mπορεί, δηλαδή, το Δημόσιο σε αυτές τις περιπτώσεις να μην εισπράξει, οι τελωνειακοί, όμως, θα εισπράξουν σίγουρα. Όσο για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε 1.000 KWh που καταναλώνουν θα πληρώνουν 50 λεπτά για την ενίσχυση του ταμείου των τελωνειακών.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πάντως ότι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο και ότι «είναι απολύτως ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αύξηση επιδόματος (ΔΕΤΕ) των τελωνειακών υπαλλήλων».

Σχετικά Άρθρα