fbpx
Γενική

Σώμα και κίνηση

Περπάτημα, ποδήλατο, χορός και αθλήματα

Γράφει η Ξένια Χατζάκη

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μηχανή πολύπλοκη και όμως τέλεια. Η φθορά είναι φυσική συνέπεια και αποτέλεσμα είτε υπερβολικής είτε μειωμένης χρήσης. Ο παραλληλισμός του σώματος με μηχανή είναι αρκετά εύστοχος καθώς και τα δύο θέλουν εξάσκηση και φροντίδα για να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Οι ανθρώπινοι μηχανισμοί υπόκεινται σε φυσική φθορά που εμείς όμως μπορούμε να προλάβουμε. Όποιος περνά την ζωή του καθισμένος την ημέρα μπροστά σε ένα γραφείο και το βράδυ στη τηλεόραση ως συνέπεια έχει να νιώθει συνεχώς κουρασμένος.
Ο άνθρωπος έχει πάψει πια να κινείται αφού τα περισσότερα έχουν αντικατασταθεί με συσκευές και αντικείμενα τελευταίας τεχνολογίας. Η αδράνεια προκαλεί χαλάρωση και μια αίσθηση κούρασης. Έτσι με κάθε κίνηση νιώθουμε διαλυμένοι από απλές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Η υπνηλία, η επιτακτική διάθεση ύπνου μετά τα γεύματα είναι συνήθειες που δεν υπολογίζονται πλέον.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξασθένηση όλου του οργανισμού και το αντίδοτο είναι η κίνηση. Η ρυθμισμένη, προοδευτική κίνηση, που οδηγεί σε ένα καλό επίπεδο υγείας σε μια καλή φόρμα. Μετά τα 40 η προπόνηση του σώματος είναι σήμερα η μόνη γνωστή δυνατότητα για την αναχαίτιση του γήρατος.
Κινήσεις μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αρκεί να το θελήσουμε. Μέσα στην καθημερινότητα μας έχουμε τόσες ασχολίες που εύκολα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ευχάριστες ασκήσεις εκγύμνασης.
Περπάτημα
Τώρα που μπήκε η άνοιξη και η διάθεση μας αλλάζει καθώς οι μέρες γίνονται ακόμα ομορφότερες, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την διαδρομή που κάναμε με το αυτοκίνητο με ένα ευχάριστο περπάτημα.
Ποδήλατο
Τα σαββατοκύριακα μπορούμε να οργανώσουμε με τους φίλους μας να πάμε μια βόλτα στην εξοχή η μια εκδρομή.
Χορός
Ο χορός κινεί όλο το σώμα και συνδυάζει την διασκέδαση με την άθληση.
Οι σκάλες
Να προτιμούμε τις σκάλες από τον ανελκυστήρα ιδιαίτερα στο ανέβασμα, γίνεται καλύτερη κυκλοφορία, καύση πολλών περιττών θερμίδων και τόνωση.
Κολύμπι, τένις, μπάλα, βόλεϊ
και γενικά όλα τα αθλήματα είναι ο καλύτερος σύμμαχος του οργανισμού και της υγείας μας.
Οι τρόποι να διατηρήσουμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση υπάρχουν μέσα στις απλές καθημερινές ασχολίες μέχρι και στις πιο κουραστικές και επίπονες γυμναστικές ασκήσεις.
Και να θυμάστε ότι όπως φερόμαστε στο σώμα μας έτσι θα μας συμπεριφερθεί κι αυτό.

Σχετικά Άρθρα