fbpx
Γενική

Εμείς και το φυσικό μας περιβάλλον

Με αφορμή τις εθελοντικές πρωτοβουλίες καθαρισμού άλσους

Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης
Από καταβολής κόσμου ποιητές- συγγραφείς- και άλλοι πολλοί, των οποίων ουκ έστι αριθμός ύμνησαν τη φύση και το κάλλος του φυσικού περιβάλλοντος. Με την καταπληκτική χλωρίδα και πανίδα, που ο Δημιουργός απλόχερα έχει δωρίσει.
Εμείς, οι άνθρωποι με τον έναν ή άλλο τρόπο κατορθώνουμε να πληγώνουμε και να καταστρέφουμε το θαυμάσιο και αναντικατάστατο φυσικό περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες για όλο τον πλανήτη Γη, όπως πολύ καλά όλοι μας γνωρίζουμε. Πρέπει όμως να αναφέρουμε και πάρα πολλές εξαιρέσεις, αρκετών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων, που φροντίζουν και προσπαθούν να περιφρουρήσουν και να συνδράμουν με τις επεμβάσεις τους, να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον.
Δεν είναι πολύς καιρός, που με καμπάνια της , η εφημερίδα της XANTHI NEWS ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθαριστεί και να εξωραϊστεί το περιαστικό άλσος της Ξάνθης. Ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες ζωής της Ξάνθης. Για μια ολόκληρη μέρα συμπολίτες μας, μικροί και μεγάλοι έσπευσαν στην καμπάνια της εφημερίδας και πράγματι επιτέλεσαν θεάρεστον έργο με τον καθαρισμό του περιαστικού άλσους της Ξάνθης. Το οποίο είχε κατάληξη να είναι ένας σκουπιδότοπος.
Σκουπιδότοπος επίσης έχει καταντήσει και το λιμνίο, το άλλο πολύ όμορφο άλσος της Ξάνθης που το διασχίζει ο Κόσυνθος ποταμός , ο οποίος χωρίζει τις δυο παραδοσιακές συνοικίες της Ξάνθης, την παλιά πόλη με τον συνοικισμό του Σαμακώβ.
Αν σήμερα επισκεφθείτε το λιμνίο, το οποίο μάλιστα γειτνιάζει με το ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα της Ξάνθης, το πολυτεχνείο με το πλήθος «των καλαίσθητων» συνθημάτων ζωγραφισμένων στους τοίχος του, θα αντικρίσετε λογιών λογιών απορρίμματα ακόμη και σύριγγες ναρκωτικών τα οποία εμπόδιζαν ακόμη και την διέλευση των πεζών.
Πριν από πολύ καιρό ομάδες προσκόπων της Ξάνθης σε μια φιλότιμη προσπάθεια τους καθάρισαν το λιμνίο. Πράξη ευγενείας και ένδειξη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο έχει ανάγκη συνεχούς επιτήρησης και φροντίδας για να αξιοποιηθεί και να διατηρηθεί.
Για να υπάρχει και να διατηρείται το φυσικό μας περιβάλλον χρειάζεται αέναη φροντίδα και αγάπη. Ο Κώστας Καρυωτάκης είχε γράψει σε κάποιο από τα δοκίμια του: «Ο ανθρώπινος ενθουσιασμός μια μέρα κρατεί».
Η εφημερίδα XANTHI NEWS στις 9 Δεκεμβρίου το 2009 είχε δημοσιεύσει πάλι μια έρευνα για το φυσικό μας περιβάλλον με τίτλο: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ή ΑΔΡΑΝΕΙΑ. Η εφημερίδα αναφερόταν στην στοά στο κέντρο της πόλεως λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης, δηλαδή εκατό μέτρα από την μύτη μας. Της πόλης με τα χίλια χρώματα όπως κατ ευφημισμό ονομάζουμε την Ξάνθη.
Στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 36 υπάρχει μια στοά η οποία οδηγεί στο παζάρι της Ξάνθης. Η στοά αυτή από πολύ καιρό έχει μετατραπεί σε υπαίθριο αφοδευτήριο. Όταν η στοά αυτή γειτνιάζει με πληθώρα καταστημάτων που παρασκευάζονται φαγητά ψωμιά και διάφορα εδέσματα που ο κόσμος καταναλώνει.
Οι συνέπειες της ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ και της ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού θίγουν βάναυσα μόνο την περιβαλλοντική μας υπόσταση, αλλά συγχρόνως ευτελίζουν και την κάποια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Διότι στην εντοιχισμένη πέτρινη πλακέτα στην είσοδο της προαναφερόμενης στοάς αναφέρεται το έτος 1880 ημερομηνία κατασκευής στοάς. Εμφανιζόμενο το κτίσμα ως ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ.
Μετά από αυτά τα παραδείγματα προσβολής του φυσικού μας πλούτου φωνασκούμε στεντορεία την φωνή περί ΑΝΕΜΩΝ- ΥΔΑΤΩΝ και ΚΑΘΕΤΟΥΣ και ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ.

Σχετικά Άρθρα