Γενική

Dance me to the end of love και Ιουλιέτα

«…Ήταν κάποτε εκεί μια καρυδιά. Όμορφο δέντρο, ζωηρό, παρηγοριά μου. Κάθε που εκείνος έφευγε, έτρεχα να κρυφτώ μες στα κλαδιά της. Έστρωνε τη σκιά της να καθίσω. Τα φύλλα της μου κάνανε χαρές. Άλλον ήλιο απ’ τα μάτια του δεν άφηναν να με πιάσει. Έρχονταν πουλιά περαστικά, με κοίταζαν στα μάτια μ’ εμπιστοσύνη, σα να με πιστεύανε. Νόμιζα ότι θα κρατήσει χρόνια εκείνο το κελάηδισμα. Έσκαβα με τα δάχτυλα το χώμα, έβρισκα βαθιά τις φρέσκες ρίζες του δέντρου και του μιλούσα. Όσα κρατούσα κλειδωμένα στο στόμα μου κάθε που μ’ έπαιρνε στην αγκαλιά του, τα ψιθύριζα εκεί κι όταν συναντιόμαστε ξανά, ήξερα ότι όλα τα είχε ακούσει. Δεν ξαφνιαζόμουν καθόλου που μου έφερνε μια απάντηση σε μια ερώτηση που ποτέ δεν του πήγα. Αυτό είναι ο έρωτας: να προλαβαίνεις τα λόγια. Λέξη καμία να μην αφήνεις να λερώσει τα χείλη σου κι όλα ν ακούγονται γλυκά σα μιλημένα. Μόνο μ εκείνον ξέχναγα όλες μου τις λέξεις: τα πορφυρά επίθετα, τα σαρκοβόρα ρήματα, τους συναινετικούς συνδέσμους, τα βλοσυρά επιρρήματα…Μακριά απ την κυριαρχία της γλώσσας πόσο γλυκά ανάδευε το σώμα μου! Πόσο καθαρά άκουγα το κελάρυσμα του αίματος μου, η ανάσα μου πως λίκνιζε τον κόσμο!»
Μια γυναίκα. Ένα έρωτας. Ένα απομεινάρι τραγωδίας. Χώρος παντού. Χρόνος πάντα.
Ένα σώμα, μια ιστορία….
Στην Ξάνθη, μια παρένθεση. Στο μουσείο, όπου οι ιστορίες των ανθρώπων αποκτούν σώμα. Μια υπόσταση που περιμένει… που ερωτεύεται τη … ζωή ….
«…Ερωτεύομαι θα πει Πηγαίνω. Προχωρώ. Διασχίζω και Διασχίζομαι. Και Ξεμακραίνω. Για ν’ αγγίξω κάποτε τον πάμφωτο προορισμό που αξιώθηκα.
Θα πει Φτάνω. Ξυπόλητη, λουσμένη στον ιδρώτα, κατάκοπη, γδαρμένη, δίχως νύχια, δίχως δόντια, με βλέφαρα καμένα, πρησμένα γόνατα, με χέρια τρυπημένα και τη φωνή τριμμένη πάνω στις συλλαβές τού σ αγαπώ- έστω κι έτσι, μόνο έτσι Φτάνω.
Γιατί ο έρωτας, Κύριε, άλλο δεν είναι από μια δυνατότητα.
Ένα Μπορώ.
Να γνωρίζω και να αγνοώ μαζί…
Με 24 γράμματα και όχι μόνο- Βιβλιοπαρουσίαση- Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Το βιβλίο «Καπετάν Κεμάλ- Αναμνήσεις από τον ελληνικό εμφύλιο» του Belli Mihri σε μετάφραση Καραολάν Φραγκώ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Απριλίου στις 20.00 στο πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου.
«…Η έχθρα που είχε συσσωρευθεί μέσα μου από τη σοβινιστική προπαγάνδα τόσων χρόνων, διαλύθηκε μέσα σ εκείνη την εβδομάδα που έζησα στην Αθήνα και είδα καθαρά στα μάτια των Ελλήνων τα φιλικά, τα αδερφικά αισθήματα που έτρεφαν για μας. Οι πρόσφυγες, οι Καραμανλήδες, δάκρυζαν στο άκουσμα της λέξης «Τουρκία». Τα αισθήματα αδελφοσύνης ανάμεσα σε δυο λαούς που είχαν ζήσει για αιώνες μαζί βάραιναν περισσότερο απ οτιδήποτε άλλο. Την τελευταία μέρα έγινε η αποχαιρετιστήρια συγκέντρωση. Ήχησαν ξανά τα συνθήματα «Ζήτω η Τουρκία» και «Ζήτω η Ελλάδα». Αυτή τη φορά φώναξα «Ζήτω η Ελλάδα μ όλη μου την καρδιά. Είχα καταλάβει ότι δεν χρειαζόταν να πάψει να υπάρχει η Ελλάδα για να υπάρξει η Τουρκία. Όλοι οι λαοί είναι αδέλφια, αλλά ο Τούρκος και ο Έλληνας είναι ακόμα πιο κοντά ο ένας με τον άλλο».
Αφιέρωμα στο Θέατρο
Το κινηματογραφικό και το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα σε θεατρικούς συγγραφείς, σε εξαιρετικούς ερμηνευτές και σημαντικές παραστάσεις που μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη. Σχόλια συζητήσεις και προβολές.
Σάββατο 24/4και ώρα 12.00 / Ο Καβγατζής του Ζαν Ζενέ
Κυριακή 25/4 και ώρα 12.00 / Η κυρά της Θάλασσας του Χένρικ Ίψεν
Δευτέρα 26/4 και ώρα 21.00 / Η παγίδα του Ρομπέρ Τομά
Ο Νίκος Πιλάβιος στη ΦΕΞ
To Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Ξάνθης και η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ, παρουσιάζουν τον συγγραφέα. Σκηνοθέτη, παραγωγό αλλά και παραμυθά, Νίκο Πιλάβιο, ζωντανά στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 και στο http://www.fex.org.gr/radio την Δευτέρα 26 Απριλίου στις 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα