Θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά
Ένα φορολογικό σύστημα για να είναι αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο πρέπει να πληρεί κάποια βασικά χαρακτηριστικά: Να είναι σταθερό, να είναι απλό και κατανοητό από τους φορολογούμενους πολίτες, κυρίως όμως από τους φοροτεχνικούς και τις φορολογικές υπηρεσίες, να είναι δίκαιο, να έχει προέλθει από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και να έχει αναπτυξιακές διαστάσεις.
Ποια από όλα αυτά τα απαραίτητα χαρακτηριστικά καλύπτει το σχέδιο νόμου που συζητούμε;
Σταθερό ασφαλώς δεν είναι, αφού πριν ακόμη ψηφιστεί πολλές του διατάξεις είτε άλλαξαν είτε απαλείφθηκαν. Το χειρότερο δε είναι ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας κατά την συζήτηση του στο Υπουργικό συμβούλιο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « όποιες από τις διατάξεις του στην πορεία αποδειχθούν ανεφάρμοστες θα τις αλλάξουμε».
Από το μέγεθος του και από τις εκατοντάδες σελίδες των ερμηνευτικών εγκυκλίων που θα ακολουθήσουν αποδεικνύεται ότι όχι μόνον απλό και κατανοητό δεν είναι για τους φορολογούμενους πολίτες, αλλά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσχρηστο και δυσνόητο ακόμη και για τους ιδιώτες λογιστές και τους εφοριακούς που θα κληθούν να το εφαρμόσουν. Αποτέλεσμα αυτών θα είναι η ταλαιπωρία των πολιτών και η, πολλές φορές, υπερβολική ή λανθασμένη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων από κακή ερμηνεία των διατάξεων του.
Δίκαιο, σίγουρα δεν είναι.
Όταν αδυνατείς να αποτυπώσεις την παραοικονομία και να συλλάβεις την φοροδιαφυγή τότε καταφεύγεις είτε στην αύξηση της άδικης έμμεσης φορολογίας, όπως ήδη έκανε η Κυβέρνηση, είτε στην αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης όπου οι πολίτες φορολογούνται, όχι σύμφωνα με τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά σύμφωνα με αυτά που η Πολιτεία θεωρεί ότι φοροδιαφεύγουν.
Αυξάνοντας τα τεκμήρια στην ουσία αποδέχεται η Κυβέρνηση την αδυναμία των φορολογικών μηχανισμών στο παρόν και στο μέλλον να συλλάβουν την φοροδιαφυγή και ουσιαστικά επιχειρεί να αυξήσει μεν σε μικρό ποσοστό τα φορολογικά έσοδα αφήνοντας όμως τους φοροφυγάδες στην ησυχία τους να κλέβουν το κράτος.
Εάν δεν μηχανογραφηθούν και δεν ενισχυθούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και δεν επιβληθούν οι μέγιστες ποινές σ αυτούς που φοροδιαφεύγουν, κάθε προσπάθεια περιστολής της φοροδιαφυγής, είναι βέβαιο ότι εκ των προτέρων θα αποτύχει.
Όχι μόνο αναλυτικός διάλογος με τους φορείς δεν έγινε ,αλλά όπως στην επιτροπή κατέθεσαν, τόσο η Ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδας όσο και οι υπόλοιποι φορείς παρότι ζήτησαν να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να συζητήσουν μαζί της ουδέποτε έγινε αποδεκτό το αίτημα τους αυτό. Προφανώς η δημόσια διαβούλευση που συνεχώς επικαλείται η Κυβέρνηση για να καλύψει καθυστερήσεις, αβελτήριες, λάθη και παραλείψεις αφορά συζητήσεις μεταξύ των μελών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ή έστω ένα διάλογο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.
Αναπτυξιακές διαστάσεις το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει, αφού με τις διατάξεις του χτυπιέται ανελέητα η οικοδομή, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας, εάν λάβουμε υπόψη μας πόσα επαγγέλματα συνδέονται μαζί της. Το χειρότερο όμως, είναι ότι αυξάνεται η φορολόγηση των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν τα νομικά πρόσωπα με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής που υπάρχει στη χώρα μας και την κακή κατάσταση της δημόσιας διοίκησης να δημιουργείται ένα έντονα αρνητικό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα.
– Ρυθμίσεις για αγρότες
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν και ρυθμίσεις που αφορούν το εισόδημα των αγροτών. Οι αγρότες διαπιστώνουν ότι από την πρώτη θέση που είχαν στην ατζέντα του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης Καραμανλή- κατέληξαν να μην είναι καν στην ατζέντα της σημερινής Κυβέρνησης.
Όλα τα οφέλη που απεκόμισαν τα προηγούμενα χρόνια χάνονται, όχι σταδιακά, αλλά με τον πλέον απότομο και σκληρό τρόπο.
Οι αγρότες μας έφτασαν σε σημείο να φοβούνται να δηλώσουν τις ζημιές που υφίστανται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού πλέον έγινε καθεστώς, ότι τα εκτιμητικά που πληρώνουν είναι περισσότερα από τις αποζημιώσεις που εισπράττουν από τον ΕΛΓΑ.
Οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους καθυστερούν και τα έργα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007- 2013 σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν ξεχαστεί.
Οι αγρότες ακόμη περιμένουν το 1.000.000.000 ευρώ που τους έταξε ο κ. Παπανδρέου από τα είκοσι οκτώ που δέσμευσε η προηγούμενη Κυβέρνηση για τη ρευστότητα των τραπεζών.
Όσον αφορά την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες σωστά αυξάνεται από το7% στο 11%.
Με την απόφαση όμως αυτή αφενός μεν πλήττονται δυο μεγάλες κατηγορίες αγροτών, οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί, αφού η επιστροφή του Φ.Π.Α. ήταν ήδη 12% γι αυτούς, αφετέρου δε σημειώνεται πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών.
Κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου καταβάλλονταν η επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες. Φέτος, παρότι το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, πριν από έξι μήνες ακόμη οι εφορίες δεν δέχονται δηλώσεις επιστροφής Φ.Π.Α.
Έτσι όπως το πάει η Κυβέρνηση, ούτε τον Ιούνιο θα γίνει η καταβολή αυτή. Βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμη δεν ξεκίνησε η συζήτηση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην οικονομία και σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Οι πολίτες έχουν τρομοκρατηθεί από τα μέτρα της Κυβέρνησης. Από τις συνεχείς ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, η αγορά έχει παγώσει και είναι βέβαιο ότι αυτά που προσδοκά να εισπράξει η Κυβέρνηση με την αύξηση των έμμεσων φόρων, θα τα χάσει από τη μείωση της κατανάλωσης. Είναι απαραίτητο να τονωθεί η αγορά με αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία η Κυβέρνηση δεν παίρνει.
Πέραν αυτών πρέπει να επισημανθεί ότι η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και ότι αν είχε συνεχίσει τις πολιτικές που δρομολόγησε η Κυβέρνηση Καραμανλή με τους ημιυπαίθριους χώρους την απόσυρση και άλλες, τα έσοδα θα ήταν πολλαπλάσια το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο και τα επιτόκια που δανείζεται η χώρα θα ήταν σαφώς πολύ χαμηλότερα. Επίσης είναι καταστροφικό για την οικονομία ότι η Κυβέρνηση είναι αδιάφορη για τον τομέα της ανάπτυξης.
Κύριε Υφυπουργέ, ξέρετε πολύ καλά ότι πλέον αναπτυξιακό νόμο δεν έχουμε. Ξέρετε ότι το ΕΣΠΑ ακόμη δεν ξεκίνησε να τρέχει και ξέρετε ότι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα το « Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ακόμη βρίσκεται δυστυχώς- παρότι εμείς το είχαμε δρομολογήσει και είχαμε ξεκινήσει την υλοποίηση του- στα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πρέπει να δοθεί λοιπόν, έμφαση στην ανάπτυξη, έτσι ώστε να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών και να έχουμε ουσιαστικά έσοδα και ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητούμε θα προκαλέσει , όπως σας είπα, μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και πολλά προβλήματα στους Έλληνες πολίτες.
Είναι ένα νομοσχέδιο άδικο, δυσεφάρμοστο και αντιαναπτυξιακό. Για όλους αυτούς τους λόγους το καταψηφίζω.