fbpx
Γενική

Κύπρος: Ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη

Με αφορμή την εκδήλωση των Κυπρίων

Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης

Το νησί της Κύπρου συνεχίζει να υπάρχει και ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα του είναι παγκόσμια και όχι μόνο δική μας διαπίστωση. Αν αναδιφήσουμε το ελληνικό ιστορικό γίγνεσθαι το 467 π.Χ. την περίοδο αυτή διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα που αφορούν στον Ελλαδικό χώρο και την Κύπρο.
Ο Κίμων «Αθηναίος πολιτικός και στρατιωτικός 506- 450, Γιος του Στρατηγού Μιλτιάδη» την χρονική περίοδο που το Αθηναϊκό κράτος περιλάμβανε την Αττική, την Εύβοια, τα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης, τα νησιά του Αιγαίου και τις παράλιες πόλεις του Ελλήσποντου και της Μικράς Ασίας.
Το 449 π.Χ. ο Κίμων αφού συνέτριψε τον περσικό στόλο στις εκβολές του ευρυμέδοντα, αμέσως μετά στράφηκε εναντίον των Περσών στην Κύπρο, όπου πέθανε στην πολιορκία της Λάρνακας. Τον Ελλαδικό χώρο Αιγαίο και Κύπρος αποτελούσα ιστορικά ταυτόσημες έννοιες. Τα ιστορικά γεγονότα φωτίζουν- διδάσκουν και εδραιώνουν την ιστορική πραγματικότητα της Κύπρου. Τον τόπο που πέρασαν οι απόστολοι, οι οποίοι δίδαξαν και διατήρησαν την χριστιανική θρησκεία.
Όταν ταξιδέψεις στην Κύπρο απολαμβάνεις τις εντυπωσιακές της ομορφιές, που δημιουργούν στον επισκέπτη τη νοσταλγία της επιστροφής. Το Αιγαίο και η Κύπρος δέθηκαν όχι μόνο ιστορικά αλλά ταυτόχρονα και πολιτιστικά και αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής ιστορίας.
Όλες αυτές τις ιστορικές μας μνήμες, μας επανέφεραν οι πρωταγωνιστές της Κυπριακής εκδήλωσης το βράδυ της Δευτέρας 15 Μαρτίου στην αίθουσα εκθέσεων του ιδρύματος θρακικής τέχνης και παράδοσης.
Ο εμπνευσμένος χαιρετισμός- ομιλία του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ από την ιστορική διαδρομή του κυπριακού λαού μας εντυπωσίασε και μας συγκίνησε.
Η διοργάνωση της προαναφερόμενης κυπριακής εορταστικής εκδήλωσης ήταν άριστα προετοιμασμένη από τον Σύλλογο Κυπρίων Ν. Ξάνθης και την πρόεδρο του συλλόγου κ. Ελένης Χατζηγεωργίου. Εντυπωσίασε η αρτιότητα του προαναφερθέντος προγράμματος και τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές Κυπρίους της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Θεσσαλονίκης. Όλων η καλλιτεχνική παρουσία ήταν άψογη.
Οι μουσικές- τα τραγούδια και οι χορευτικές τους δεξιότητες αυτών των νέων Κυπρίων, απέδειξαν ότι: Αγαπούν τον τόπο τους, αναγνωρίζουν τις ιστορικές τους ρίζες τις οποίες διατηρούν με σεβασμό στα ελληνικά ιδανικά ήθη και έθιμα.
Οι απαγγελίες ποιημάτων- τραγουδιών και η μικρή θεατρική παρουσίαση έδειξαν την έκδηλη αγάπη αυτών των παιδιών, για τον τόπο τους και συνάμα την υπόσχεση τους και την ελπίδα διατήρησης όλων αυτών των ιστορικών και πνευματικών αξιών, που έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους.
Οι φίλοι των Κυπρίων Ν. Ξάνθης παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την προαναφερόμενη εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα εκθέσεων του ιδρύματος θρακικής τέχνης και παράδοσης το οποίο απέδειξε για άλλη μια φορά ότι: οι συντελεστές του ιδρύματος στηρίζουν όλες τις πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις στο χώρο της Θράκης.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ: «Ο κόσμος της Κύπρου» παρουσίασε την ιστορική μορφή της Κύπρου με τις φυσικές ομορφιές του νησιού- τα ιστορικά μνημεία και απέδειξε ότι: Ο κόσμος της Κύπρου είναι δημιουργικοί- έχουν ιδέες- έχουν φαντασία και πρώτα από όλα έχουν ένδοξη ιστορία.
Να σημειωθεί ότι ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ. Άγγελος Συρίγος με την γλαφυρότητα και την ιστορική του γνώση ανέλυσε την ιστορική περίοδο της Κύπρου, κατά το χρονικό διάστημα 1945 έως σήμερα.

Σχετικά Άρθρα