ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Σε δεντροφύτευση στην ολοκαίνουργη παιδική χαρά των Κιμμερίων, προέβησαν τα δημοτικά σχολεία του οικισμού, το πρωί του Σαββάτου, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας, η οποία γιορτάζεται την εαρινή ισημερία.
Οι μαθητές «ξεχύθηκαν» μέσα στην παιδική χαρά και με πολύ ενθουσιασμό φύτεψαν τα 58 νέα δενδρύλλια, δίνοντας έτσι το παράδειγμα στους μεγαλύτερους ότι, το πράσινο είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της γης, μια γη, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλά χρόνια.
Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των υπαλλήλων του τμήματος πρασίνου του δήμου Ξάνθης, οι οποίοι έδωσαν τα δενδρύλλια και τα απαραίτητα εργαλεία, καθώς και τις γνώσεις τους, ούτως ώστε αυτή να γίνει με επιτυχία.
«Τα παιδιά θα είναι οι αυριανοί ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει από τόσο μικρή ηλικία, να αποκτήσουν οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση. Τα παιδιά ήδη έχουν τέτοια συνείδηση, αφού φυτεύουν τα δενδρύλλια, χωρίς τη βοήθεια των υπαλλήλων και αυτό οφείλεται και στους δασκάλους», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πρασίνου Σοφία Καραγιαννίδου.
Η 21 η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.
«Η κοινωνική ευθύνη δεν υπάρχει στο βαθμό, στον οποίο θα θέλαμε να υπάρχει. Βέβαια, από την πλευρά των συναδέλφων και της εκπαίδευσης γενικότερα, καταβάλλονται κάποιες προσπάθειες, άλλες αποσπασματικές και άλλες πιο συστηματικές, αλλά είναι αλήθεια ότι, απέχουμε πολύ ακόμη από τον επιθυμητό στόχο της περιβαλλοντικής συνείδησης», δήλωσε ο Υποδιευθυντής του 1 ου μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κιμμερίων Λεωνίδας Βλασακούδης.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν απομείνει περίπου 13,5 δισεκατομμύρια στρέμματα δασών. Αν και η έκταση αυτή μοιάζει τεράστια (δυο φορές μεγαλύτερη από την Αυστραλία) δεν είναι παρά το 1/5 της αρχικής έκτασης των δασών. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν καταστραφεί παγκοσμίως τροπικά δάση έκτασης μεγαλύτερης αυτής της Ε.Ε. ενώ υπολογίζεται ότι κάθε τριάμισι χρόνια καταστρέφεται δασική περιοχή έκτασης ίσης περίπου με την επιφάνεια της Γαλλίας.
Ο ρόλος των δασών είναι εξίσου σημαντικός και για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα του κλίματος της γης. Τα δάση ελέγχουν τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση των υδάτων ενώ μετατρέπουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η μείωση των δασών θα αντιμετωπίσουμε σε εντονότερο βαθμό τις κλιματικές αλλαγές, δηλαδή την συνεχιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες, επανεμφάνιση ασθενειών, καταστροφές καλλιεργειών και οικοσυστημάτων, καθώς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.