ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει ο Δήμος Βιστωνίδας, μεθαύριο Δευτέρα, η οποία αφορά στη βιωσιμότητα και πραγματοποιείται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εβδομάδας βιωσιμότητας, από 22 έως 28 Μαρτίου.
Η ημερίδα αυτή δε θα είναι σαν τις άλλες, αλλά θα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Οι συζητήσεις θα γίνονται με τηλεδιάσκεψη, με ομάδες από όλη την Ελλάδα.
Ο όρος «βιωσιμότητα» καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια για να ορίσει έναν τρόπο ανάπτυξης μιας κοινωνίας ο οποίος θα είναι βιώσιμος, δηλ. θα έχει μέλλον, δεν θα είναι κοντόφθαλμος αλλά θα αφήνει παρακαταθήκες κι όχι μόνο προβλήματα στις επόμενες γενιές.
«Ο Δήμος Βιστωνίδας πρωτοστάτησε για άλλη μια φορά και δείχνει την ευαισθησία του σε θέματα τόσο βιοκλιματικής αλλαγής, όσο και σε θέματα βιοενεργείας και κυρίως σε θέματα, τα οποία αφορούν στο περιβάλλον. Έτσι λοιπόν, σε αυτά τα πλαίσια, μαζί με μια μη κυβερνητική οργάνωση, το «Βιοχωριό», διοργανώνουμε στις 22 του μηνός, εν όψει της ευρωπαϊκής εβδομάδας βιωσιμότητας, σεμινάριο με τηλεδιάσκεψη και συζήτηση μέσα από την τηλεφωνία μας, με άλλες ομάδες στην Ελλάδα» δήλωσε ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νικόλαος Ζλάτκος.
Ο Δήμος Βιστωνίδας έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αυτού του είδους την επικοινωνία, αφού ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησε και εφάρμοσε την τηλεφωνία σύζευξης, με δυνατότητες ακόμη και για τηλεϊατρική.
Κέντρο ομιλητών και ακροατηρίου θα είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Βιστωνίδας στη Γενησέα, απ’ όπου θα σχολιαστούν σημαντικά θέματα, όπως αυτό των δυνατοτήτων της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια και οικισμούς, καθώς και των κανονισμών ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων.
Οι κατοικίες και οι υποδομές όπως οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η υδροδότηση και η αποχέτευση αποτελούν την προϋπόθεση για την σωστή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε χώρας και έχουν στενή συνάφεια με την επίτευξη της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βασικό στοιχείο της βιωσιμότητας είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης. Στόχος των βιώσιμων διαδικασιών είναι να επιτύχουν περισσότερη παραγωγή με μικρότερη δαπάνη πρώτης ύλης, γι’ αυτό η βιωσιμότητα αναφέρεται μαζί με την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση. Θεωρητικά, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι η ανικανότητα του γήινου οικοσυστήματος να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή.