fbpx
Γενική

Η χειρότερη Ξάνθη της δεκαετίας

Της Μελίνας Ντισλιάν
Πολλές φορές μία εικόνα, ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Κάτι ανάλογο θα λέγαμε πως ισχύει και στην περίπτωση της Ξάνθης, στη φετινή βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας, εκεί όπου η Skoda μετράει μόλις 25 βαθμούς σε 26 αγωνιστικές και βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.
Μετά τη νέα απώλεια βαθμών, αυτή τη φορά από τον Λεβαδειακό, ο κίνδυνος του υποβιβασμού είναι κάτι παραπάνω από ορατός και πλέον τα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια μοιάζουν με τελικούς. Κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης (εκτός), Ολυμπιακό (εκτός), Ατρόμητο (εντός) και Ηρακλή (εκτός), ο Νίκος Κεχαγιάς και οι παίκτες του, καλούνται να υπερασπιστούν την ιστορία και το όνομα της ομάδας τους, που μετά από είκοσι χρόνια παρουσία στα μεγάλα σαλόνια, βρίσκεται ένα βήμα από την επιστροφή της στη Β’ Εθνική.
Ο παρακάτω πίνακας επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο την κάκιστη φετινή πορεία της Ξάνθης, που σύμφωνα με τους αριθμούς, είναι η χειρότερη της δεκαετίας.
* Την περίοδο 2001-2002 ήταν η μοναδική χρονιά που το πρωτάθλημα απαρτιζόταν από 14 ομάδες και η αγωνιστική δράση ολοκληρωνόταν στις 26 αναμετρήσεις.
Τα αίτια της κατρακύλας, το ΟΥΕΦΑ και ο… υποβιβασμός
Κοιτώντας κανείς την πορεία της Ξάνθης στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας τη δεκαετία που διανύουμε, θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταλάβει πως η Skoda είναι η ομάδα των… σκαμπανεβασμάτων. Τη μία χρονιά διεκδικούσε την έξοδό της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την άλλη πάλευε με νύχια και με δόντια για τη σωτηρία της (βλ. πίνακα).
Το contra.gr παρουσίασε κάποια από τα αίτια που έχουν οδηγήσει τη Ξάνθη στην κατάσταση αυτή, σχολιάζοντας τις λάθος επιλογές που έγιναν τα χρόνια αυτά.
1. Συχνές αλλαγές προπονητών
Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Ξάνθη διεκδικεί επάξια τον τίτλο της ομάδας, από τον πάγκο της οποίας πέρασαν δεκάδες προπονητές. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως από την περίοδο 2005-2006 μέχρι και σήμερα (μέσα δηλαδή σε πέντε σχεδόν χρόνια) από τα Πηγάδια έχουν παρελάσει δέκα προπονητές. Γιάννης Ματζουράκης, Γιάννης Ισπυρλίδης (υπηρεσιακός), Τάκης Λεμονής, Σάββας Κωφίδης, Νίκος Κεχαγιάς, Εμίλιο Φερέρα, Στέλιος Κατρακυλάκης (υπηρεσιακός), Γιώργος Παράσχος, Παναγιώτης Γκουτσίδης (υπηρεσιακός) και Βόλφ Βόλφγκανγκ. Στατιστικό που από μόνο του και μόνο αποδεικνύει πως έτσι δεν μπορεί να χτιστεί σωστά μία ομάδα.
2. Δεκάδες αποτυχημένες μεταγραφές
Τείνει να γίνει συνήθεια για τους διοικούντες την Ξάνθη να εναποθέτουν τις ελπίδες τους αλλά και τις αρκετές χιλιάδες ευρώ τους, σε ξένους παίκτες που κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν τα Πηγάδια και φεύγουν κυριολεκτικά από την… πίσω πόρτα. Η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο αριθμός των 18 (!) συνολικά παικτών, που ήρθαν στην ομάδα από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010 και αποχώρησαν νύχτα από τα Πηγάδια είναι η καλύτερη απόδειξη. Αναλυτικά απλά να σας πούμε πως οι Γιανουκίεβιτς, Ροτζέριο, Αβεντάνιο, Λορεφίσε, Πένκο, Ντορίβαλ, Αγκάλι, Μίτου, Μασιέλ, Παππάς, Μάριτς, Κουκιέλκα, Φαμπιανέζι, Φερνάντεζ, Κόλμπα, Ταϊντέρ, Βακουφτσής και Αμπένα είναι οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν μετά Βαΐων και κλάδων στα Ξάνθη και αποχώρησαν κακήν κακώς από το σύλλογο.
3. Αναζητείται έδρα…
Αν και επαρχιακή ομάδα με 20ετή παρουσία στα μεγάλα σαλόνια, η Ξάνθη φαίνεται πως δεν έχει πείσει ακόμα τους κατοίκους της πόλης. Το νέο γήπεδο στα Πηγάδια, που για πολλούς είχε θεωρηθεί σαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου η ομάδα να αποκτήσει πλέον την έδρα… φόβητρο, που τόσο πολύ της έλειπε, πήγε μάλλον στράφι. Άδειες κερκίδες, κρύα ατμόσφαιρα, ελάχιστα συνθήματα και ακόμα πιο λίγα εισιτήρια, είναι η γενικότερη εικόνα του γηπέδου στα Πηγάδια, που πλέον δεν γεμίζει ούτε στα ντέρμπι. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν την επιστροφή της ομάδας στο γήπεδο του ΑΟΞ, στο κέντρο της πόλης, αφού όσο να ναι η πρόσβαση στα Πηγάδια, δεν είναι και η ευκολότερη.
4. Κινήσεις πανικού και λάθος διαχείριση της κατάστασης
Σε δύσκολες καταστάσεις και άσχημες εμφανίσεις αυτό που χρειάζεται μία ομάδα είναι η ηρεμία και η ψυχραιμία. Δύο στοιχεία που μάλλον λείπουν από τον Χρήστο Πανόπουλο και τους συνεργάτες του. Η μη τήρηση του εσωτερικού κανονισμού από τους παίκτες (που δηλώνει ταυτόχρονα και την αναρχία που επικρατεί μέσα στα αποδυτήρια), το κακό κλίμα στις προπονήσεις και φυσικά οι τελευταίες ήττες ανάγκασαν τον ισχυρό άντρα της ΠΑΕ, να προβεί σε μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα (και όχι μόνο) απόφαση.
Να μπει δηλαδή όλη η ομάδα σε καραντίνα και ενόψει του αγώνα με τον Λεβαδειακό, όλοι οι παίκτες να μείνουν στο ξενοδοχείο της ομάδας, για έξι ολόκληρες μέρες, ώστε να μπορούν να ελέγχονται. Τέτοιες κινήσεις πανικού και τέτοιες αποφάσεις, αποδείχθηκε πως μόνο σε καλό δεν βγήκαν για τη Skoda. Στο γκρουπ αυτών των αποφάσεων, ανήκει φυσικά και το… πισω-γύρισμα των διοικούντων, στο να φέρουν τον Νίκο Κεχαγιά για Τρίτη φορά στα Πηγάδια και τον Γιάννη Ματζουράκη για τέταρτη.
5. Ξένοι VS Έλληνες
Μπορεί οι ακαδημίες της Ξάνθης να θεωρούνται από τις πλέον ανεπτυγμένες και σύγχρονες στην Ελλάδα, ωστόσο η εμμονή των διοικούντων για την έλευση ξένων παικτών, φαίνεται πως αφήνει στην άκρη και παραγκωνίζει τα νεαρά ταλέντα της περιοχής. Ενδεικτικό είναι πως από το φετινό ρόστερ της Ξάνθης και τους 25 συνολικά παίκτες που το αποτελούσαν, οι 14 είναι ξένοι.

Σχετικά Άρθρα