fbpx
Γενική

Έδώ πολυτεχνείο!!!

Τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης και η στάση κάθε πολιτικής νεολαίας
Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ): 209
ΔΑΠ- ΝΔΦΚ: αποχώρησε από τη Γενική Συνέλευση
Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση(ΕΑΑΚ): 91
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών(ΜΑΣ): 72
Φοιτητική Ανεξάρτητη Κίνηση(ΦΑΚ): 13

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την υιοθέτηση πλαισίου στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της Πολυτεχνικής Σχολής. Αθροιστικά συμμετείχαν περίπου 500 φοιτητές (μετράμε και όσους ψήφισαν ΛΕΥΚΟ και τη ΔΑΠ που αποχώρησε από τις ψηφοφορίες). Ο αριθμός αυτός αποτελεί περίπου το 1/3 του αριθμού που συμμετείχε στις περσινές εκλογές και κρίνεται ικανός ώστε να θεωρηθεί σώμα γενικής συνελεύσεως. Φυσικά ο αριθμός υστερεί μπροστά στη σφοδρότητα των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υστερεί στη μαζικότητα που απαιτείται να κατακτήσει το Φοιτητικό Κίνημα τη στιγμή που έχουμε περικοπές σε μισθούς- συντάξεις, άνοδο του Φ.Π.Α., απελευθέρωση των απολύσεων.

Εν συντομία- αν και είναι γνωστά- στις πολιτικές αναφορές κάθε παράταξης. Η ΠΑΣΠ είναι η σπουδάζουσα νεολαία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ της Νέας Δημοκρατίας, στην ΕΑΑΚ συσπειρώνεται η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, στο ΜΑΣ δρουν οι νεολαίοι της ΚΝΕ, ενώ η ΦΑΚ αποτελεί μια ανεξάρτητη παράταξη που συσπειρώνει κατά κύριο λόγο τους Κύπριους συναδέλφους μας.

Η στάση κάθε πολιτικής δύναμης κινήθηκε στη λογική των πολιτικών φορέων που εκφράζει. Η ΠΑΣΠ υποστήριξε πως η Κυβέρνηση έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα γιατί η χώρα κινδύνευε από χρεοκοπία. Υποστήριξε πως τα μέτρα του Κόμματος της είναι ΑΔΙΚΑ!!! Κάτω από την κατακραυγή των φοιτητών για τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης. Υποστήριξε πως τα μέτρα θα είναι προσωρινά!!! και πως η χώρα πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. «Ξέχασε» όμως η νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη λαϊκή ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και πως ανάπτυξη η χώρα είχε και τη δεύτερη 4 ετία Σημίτη, όμως η ακρίβεια, τα σκάνδαλα, ο νόμος Γιαννίτση δεν ακυρώθηκαν από οικονομικούς δείκτες που είχαν θετικό πρόσημο…

Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ φαίνεται να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που έχει η Ν.Δ. σε επίπεδο κοινωνίας. Είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση και τη νεολαία της που έφυγαν κάτω από τη πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας, σκανδάλων και με μια βαρύτατη πολιτική ήττα να ορθώσουν πιστικό πολιτικό λόγο. Σε κάθε πρόταση και θέση της ΔΑΠ κρέμεται μόνιμα η ερώτηση «γιατί δεν το έκανε αυτό που μας αναφέρεις η Ν.Δ. 5.5 χρόνια;»

Το ψήφισμα της ΕΑΑΚ που συνένωσε το Συνασπισμό με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά καταδικάζει τα νέα μέτρα, καλούσε σε τριήμερη κατάληψη της σχολής και σε κινητοποίηση την ημέρα της απεργίας. Η λογική που κυριάρχησε στο πλαίσιό τους ήταν της περιβόητης «ενότητας της αριστεράς».

Το ΠΑΡΑΔΟΞΟ και ως ένα βαθμό ενδεικτικό, είναι πως όλες οι παραπάνω δυνάμεις, αν και η κάθε μια εκφράζει τελείως διαφορετικές αντιλήψεις κάλεσαν τους φοιτητές να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ στο εργατικό κέντρο.

Το ΜΑΣ έθεσε τη δική του λογική στους φοιτητές, κάλεσε τους φοιτητές σε συμπόρευση με το Π.Α.ΜΕ, στη λογική που εκφράζει αυτό στην ελληνική κοινωνία, με βασικά συνθήματα «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Η στοχοποίηση των ενόχων γνωστή ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.- Ε.Ε. ενώ διεκδικεί 15% του κρατικού Προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Τζώτζης Βασίλης
Φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής

Σχετικά Άρθρα