fbpx
Γενική

8 Μαρτίου:Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η 8 η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ο Σοροπτιμιτικός Όμιλος Ξάνθης απευθύνει ιδιαίτερο χαιρετισμό στις γυναίκες της διπλανής πόρτας που αγωνίζονται καθημερινά εργαζόμενες εκτός και εντός σπιτιού, να είναι σωστές μητέρες και σύζυγοι, σωστές επαγγελματίες, σ έναν κόσμο αντίξοο, δύσκολο, αρνητικό. Τις άνεργες γυναίκες που τολμούν να αντιστέκονται στη χυδαιότητα, την αναξιοκρατία, την διαφθορά, την υποκρισία, το ψεύδος. Τις πολύτεκνες γυναίκες που είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της οικογένειας. Τις γυναίκες που αντιστέκονται στην εξαθλίωση, την εξαχρείωση, την εμπορευματοποίηση, την ισοπέδωση των αξιών.
Χρόνια πολλά σε όσες Στέκονται, Αντιστέκονται, Αγωνιούν, Αγωνίζονται. Κυρίες και δεσποινίδες χρόνια πολλά σε σας, γιατί είστε εσείς αυτές!
Η 8 η Μαρτίου, σε όλο τον κόσμο είναι μέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων και αφετηρία νέων στόχων, για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων.
Άντρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να μπερδευόμαστε, δημιουργώντας στο μυαλό μας την αίσθηση ότι είναι και ίδιοι.
Η 8 η Μαρτίου, εδώ και χρόνια γιορτάζεται ως η Ημέρα της Γυναίκας, για να μας υπενθυμίζει ότι η γυναίκα δεν είναι κατώτερο ον και ότι έχει δικαιώματα. Μπορεί στη χώρα μας η γυναίκα να έχει σχεδόν ίσα δικαιώματα με έναν άντρα και να μην αντιλαμβανόμαστε ιδιαίτερα την ισχύ της ημέρας, αλλά αρκετές γυναίκες και ανήλικα κορίτσια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα διακρίσεων και βίας, που τις εμποδίζουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή βασισμένη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, ο νέος αιώνας βρίσκει την ανθρωπότητα με τεράστιες ανισότητες, σε βάρος των γυναικών, και μάλιστα σε κάποιες χώρες, αυτές οι ανισότητες, προστατεύονται από τους νόμους και τις θρησκείες. Σήμερα που είναι η ημέρα μας, είναι γιορτή για εμάς στο δυτικό κόσμο, είναι ημέρα αγώνα για τις γυναίκες που ζουν σε δικτατορικά καθεστώτα και άγνωστη έννοια για τις περισσότερες γυναίκες του τρίτου κόσμου. Ας ευχηθούμε τα επόμενα χρόνια να είναι γιορτή για όλες τις γυναίκες και όχι ημέρα αγώνα.
Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Ξάνθης τιμά όλες τις αγωνίστριες γυναίκες της Ελλάδος, που μέσα από διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες έδωσαν και δίνουν τον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σ ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα ευημερούν οι απλοί άνθρωποι. Αν κάνει κάποιος μια σύντομη αναδρομή, για την γυναίκα της χώρας μας, μέσα στην ιστορία, βλέπει μια συνέχεια, μια συνέπεια, μια τεράστια δυναμική. Γυναίκες σύμβολα. Σύζυγοι, κόρες, αδελφές, μανάδες και γιαγιάδες. Από πολύ παλαιά η Ελληνίδα στάθηκε στο πλευρό του αρσενικού, αρωγός και συνεργάτης. Πόσες φορές μόνη της λόγω χηρείας, μετανάστευσης η ναυτικού επαγγέλματος ανελάμβανε όλα τα βάρη που συνεπάγεται η απουσία του ανδρός. Μάνα, πατέρας, προστάτης στην οικογένεια, το σπίτι και βέβαια όλες οι ευθύνες της περιουσίας, καλλιέργειες, χτήματα, ζωντανά με αντίξοες συνθήκες, με καθημερινές δυσκολίες.
…Καθώς φυλλομετρούμε τις σελίδες της ιστορίας η ειρήνη και ο πόλεμος εναλλάσσονται τόσο συχνά και οι συμφορές που συνεπάγεται ένας πόλεμος δεν καθιστούσαν τόσο ρόδινες τις βιοτικές συνθήκες την περίοδο της ειρήνης που ακολουθούσε. Οι Ελληνίδες γυναίκες αγόγγυστα ξεκινούσαν πάλι μια πορεία αγώνα μέσα από την φτώχεια, τη χηρεία, την ορφάνια, την προσφυγιά, προσπαθώντας να αναπιάσουν το λιγοστό προζύμι για τη συνέχιση της ζωής. Το ξαναχτίσιμο των ελπίδων, των ονείρων, των νοικοκυριών, των εστιών τους. Σε αυτές τις επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες εκφράζουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας και επιβεβαιώνουμε ταυτόχρονα την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε το δρόμο που μας χάραξαν.
Σήμερα σε μια δύσκολη, για την χώρα μας, περίοδο η γυναίκες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Καθημερινά ακούμε κάποιους να αγανακτούν, να αντιδρούν και να φωνάζουν για όλα όσα γίνονται γύρω μας. Μα δυστυχώς μένουν μόνο στην αγανάκτηση, τις αντιδράσεις και τις φωνές. Και θα πείτε ευλόγως, και τι άλλο να κάνουν; Τι μπορούν να κάνουν; Όμως αντί να προτείνουμε τι να κάνουν οι άλλοι, ας αρχίσουμε από μας. Ας ξεκινήσουμε από μια απλή, μα εις βάθος αυτοκριτική. Πόσο καταναλωτικές είμαστε; Πόσα εισαγόμενα προϊόντα διατροφής και ένδυσης αγοράζουμε; Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε την κινητή τηλεφωνία (ξένων συμφερόντων); ή αλλάζουμε κινητό; Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μας όταν δεν είναι αναγκαίο; Μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς; Τι εξοικονόμηση ενέργειας κάνουμε στην καθημερινότητά μας στο μαγείρεμα, πλύσιμο φώτα κλπ.; πόσο συχνά ταΐζουμε την οικογένειά μας με έτοιμα φαγητά; Ανακυκλώνουμε; Επισκευάζουμε/ μεταποιούμε ή καταφεύγουμε σε νέες αγορές; Ας αλλάξουμε συνήθειες. Χρειάζεται μεράκι, ευαισθησία, φιλότιμο. Χρειάζεται να ενώσουμε τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε το παρόν και το μέλλον που μας ανήκει. Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας! Και «οίκος μας» είναι η Ελλάδα. Εμείς οι γυναίκες, έχουμε αυτό το χάρισμα, το ταλέντο. Πρέπει να κάνουμε το χρέος μας, την δική μας υπέρβαση η κάθε μια. Η πρόκληση και πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλες μας, τις πολιτικούς, τις επιστήμονες, τις υπαλλήλους, τις αγρότισσες, τις νοικοκυρές, τις αθλήτριες, τις καλλιτέχνιδες.

Σχετικά Άρθρα