«Υπάρχει ανισότητα στις Προξενικές αρχές Ελλάδος- Τουρκίας»
XanthiNews: Καταρχήν θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς ένας τέως αρχηγός της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. έγινε βουλευτής στο κόμμα του ΛΑΟΣ. Γιατί δεν ήσασταν υποψήφιος με το κόμμα που σας εμπιστεύθηκε μια πολύ ευαίσθητη θέση για την χώρα μας;
Ιωάννης Κοραντής: Να σας υπενθυμίσω ότι στις 13 Ιουλίου 2009 απομακρύνθηκα αιφνιδιαστικά από την ηγεσία της ΕΥΠ με απόφαση του τότε πολιτικού προϊσταμένου της, Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ουδείς από την ΝΔ μου έδωσε την παραμικρή εξήγηση για τους λόγους που υπαγόρευσαν μία τέτοια αποπομπή εντός 21 ωρών, και μάλιστα την επομένη μίας μεγάλης επιτυχίας της ΕΥΠ, δηλαδή την συμβολή της στην εξάρθρωση της συμμορίας που είχε απαγάγει τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο. Με τα δεδομένα αυτά, ήταν ποτέ δυνατόν να συνεργασθώ με τους ίδιους ανθρώπους, που μου είχαν φερθεί κατ αυτόν τον τρόπο. Προσχώρησα στον ΛΑ.Ο.Σ. διότι πολύ απλά βρήκα κοινό τόπο στις θέσεις και αντιλήψεις του, ειδικότερα όσον αφορά τα Εθνικά μας θέματα. Ως ελεύθερος άνθρωπος, σκεπτόμενος και συνειδητοποιημένος πολίτης, ένοιωσα ότι θα πρόδιδα τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου, αλλά κυρίως την πατρίδα, αν έμενα απαθής θεατής σε αυτά που διαδραματίζονται στην πολιτική σκηνή του τόπου μας.
XN: Περιηγήθηκα στο blog σας και είδα ότι έχετε πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις που αφορούν στην ασφάλεια την χώρα μας και τα εθνικά μας ζητήματα. Λόγω της θέσης που είχατε οι πολίτες πώς σας αντιμετωπίζουν όταν αναφέρεστε σε τόσο κρίσιμα ζητήματα;
Ι.Κ: Η εμπειρία από το μπλογκ μου http://icorantis.wordpress.com, είναι ακόμη μικρή. Όμως, τόσο από τα σχόλια των επισκεπτών του, όσο και από εκείνα των πολιτών που επικοινωνούν καθημερινά μαζί μου, στο γραφείο μου ή στη Βουλή, αποκομίζω την εντύπωση ότι είμαι ένας άνθρωπος τον οποίον εμπιστεύονται. Όλοι ξέρουν ότι είχα μία μακρά διπλωματική θητεία που ολοκληρώθηκε με την 5ετή σχεδόν παραμονή μου στην ΕΥΠ.
ΧΝ: Η υπόθεση σχετικά με την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού δεν έχει κλείσει ακόμη. Γενικά η χώρα μας αποτελεί ξέφραγο αμπέλι για τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών;
Ι.Κ.: Η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα, ειδικότερα δε εκείνη που αφορά τις τηλεπικοινωνίες. Οι απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι τεράστιες και αποτελεί κοινό μυστικό ότι, η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να κάνει περισσότερα. Δεν συμφωνώ ότι αποτελούμε ξέφραγο αμπέλι για τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Αντιλαμβάνομαι ότι οι μυστικές υπηρεσίες, σε κάθε χώρα και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι ο εύκολος «αποδιοπομπαίος τράγος» για διάφορα προβλήματα που δεν μπορούν να αποδοθούν αλλού. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω, ότι η ΕΥΠ, παρ όλες τις χυδαίες επιθέσεις που υπέστη κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας, ήξερε πώς να αντιμετωπίσει την δραστηριότητά τους.
ΧΝ: Στη Θράκη η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων αποτελεί πρότυπο για την Ευρώπη αλλά και για άλλες χώρες. Κατά καιρούς όμως βλέπουμε ότι διαταράσσεται από τους γνωστούς κύκλους. Κατά πόσο είναι επικίνδυνες αυτές οι συμπεριφορές για την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής μας;
Ι.Κ.: Θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ψυχραιμία. Είναι γεγονός ότι η Άγκυρα συστηματικά, εδώ και χρόνια υποδαυλίζει ανόητους και παρωχημένους εθνικισμούς, επιχειρώντας, αφ ενός μεν να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων συμπολιτών μας στη Θράκη, αφ ετέρου δε, να προσεταιρισθεί το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία επιμένει να αποκαλεί « τουρκική», παραβιάζοντας βάναυσα το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης της Λωζάννης. Θα ήταν όμως λάθος, αν δίναμε την εντύπωση ότι είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε στην Τουρκία να διαταράξει την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Εναπόκειται όχι μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον ελληνικό λαό στο σύνολό του, να στείλουμε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα, ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι έλληνες πολίτες, με ότι αυτό συνεπάγεται για αυτούς και για το Κράτος.
ΧΝ: Τι γίνεται με το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής; Υπάρχει ανισότητα μεταξύ προξενικών αρχών Τουρκίας- Ελλάδας;
Ι.Κ.: Βεβαίως και υπάρχει ανισότητα στις Προξενικές αρχές Ελλάδος- Τουρκίας, τόσο αριθμητική όσο και ποιοτική, σε βάρος της χώρας μας. Αυτό μάλιστα επεσήμανα με ερώτησή μου, 1/2/2010, προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου. Ειδικότερα ρώτησα αν πιστεύει ότι η ανισότητα αυτή, πέραν του ότι αντιβαίνει στον θεμελιώδη κανόνα της αμοιβαιότητας, εξυπηρετεί καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα και αν όχι, κατά πόσον θα μπορούσε να επέλθει ισορροπία με την παύση λειτουργίας μιας τουρκικής Προξενικής Αρχής στην Ελλάδα, κατ επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης. Ιδού η απάντηση:
«Το θέμα λειτουργίας τέταρτης Ελληνικής Προξενικής Αρχής στην Τουρκία έχει επανειλημμένως τεθεί στην τουρκική πλευρά, η οποία όμως έως σήμερα δεν έχει συναινέσει στις προταθείσες κατά καιρούς πόλεις. Θεωρούμε σκόπιμο να διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμά μας για τη σύσταση νέας προξενικής αρχής, εκεί όπου πράγματι παρουσιάζει ενδιαφέρον και όφελος για την Ελλάδα και όχι να το απεμπολήσουμε με την παύση λειτουργίας, χάριν αμοιβαιότητας μιας Τουρκικής Προξενικής Αρχής στη χώρα μας».
Με άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου μας λέει ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτε, προκειμένου να περιορίσει την Τουρκική Προξενική εκπροσώπηση στη χώρα μας, κλείνοντας πχ το Γενικό Προξενείο στην Κομοτηνή, έστω και αν η Άγκυρα δεν μας δώσει ποτέ την άδεια να ανοίξουμε εμείς άλλο ένα Προξενείο στην Τουρκία. Ας βγάλουν οι αναγνώστες σας τα δικά τους συμπεράσματα.
ΧΝ: Τέλος τάσσεστε υπέρ της ενιαίας στρατηγικής όλων των κομμάτων για τα εθνικά ζητήματα της χώρας μας;
Ι.Κ.: Είναι σαφές ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία ενιαία στρατηγική όλων των κομμάτων για τα εθνικά ζητήματα της χώρας μας. Στην ιστορική διαδρομή της η Ελλάδα μεγαλούργησε όταν είχε ενωμένο εσωτερικό μέτωπο. Οι θέσεις του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που είναι βεβαίως και δικές μου, είναι κρυστάλλινες και πασίγνωστες και στοχεύουν στην προάσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας, σε όλα τα μείζονα εθνικά ζητήματα, με ότι αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται. Ειδικότερα στην τρέχουσα περίοδο, όπου η Ελλάδα βάλλεται και προσβάλλεται από όλες τις πλευρές, λόγω και της οικονομικής της καχεξίας, επιβάλλεται η Εθνική συσπείρωση για την προάσπιση της Πατρίδας.
ΙD
Ο Ιωάννης Κοραντής είναι τέως διοικητής της ΕΥΠ και ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ.
– Δεσμεύεται από το νόμο με καθήκον εχεμύθειας εφ όρου ζωής. Παράλληλα όμως, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που απέκτησε, αποτυπώνονται στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που καταθέτει, αλλά και στον τρόπο που τις διατυπώνει, ακριβώς επειδή αφορούν , κατά κύριο λόγο, τα εθνικά μας θέματα.