fbpx
Γενική

Στον Αυτοδιοικητικό χώρο υπάρχει σύγκληση απόψεων

ΟΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

Στο συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, κατά τη διάρκεια του τελευταίου νομαρχιακού συμβουλίου.
Όλοι οι σύνεδροι θεωρούν θετική και επικροτούν την έναρξη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Αυτό εξάλλου, αποτελεί πάγια θέση όλων των συνεδρίων της ένωσης από το 2007.
Η Ε.Ν.Α.Ε. τονίζει όμως ότι είναι αναγκαίο, προκειμένου να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» μεταρρύθμιση, να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες και αναγκαίες για τη στοιχειώδη επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Υπήρξε ένα ψήφισμα στο συνέδριο, το οποίο το υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις, εκτός από την Πανελλήνια Αγωνιστική Συνεργασία. Το ψήφισμα αυτό είναι εκτενές και αναλυτικό, για το πώς όλοι εμείς, οι οποίοι υπηρετούμε το θεσμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης σήμερα, οραματιζόμαστε και θέλουμε να είναι αυτός, για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε πλαίσιο, δεν έχουμε γεωγραφικά όρια, δεν έχουμε χώρους, ούτε και αρμοδιότητες ή εσωτερικές δομές. Περιμένουμε και το λόγο αυτό αποφασίστηκε στο συνέδριο να μείνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ώσπου να υπάρξει μία ολοκληρωμένη και πλήρης βάση για συζήτηση», δήλωσε ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.
Η Ε.Ν..Α.Ε. θεωρεί ότι το πλαίσιο στην τελική διαμόρφωσή του πρέπει να οδηγεί, στον προσδιορισμό του ρόλου της Κεντρικής Διοίκησης, στον απόλυτο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των επιπέδων Αυτοδιοίκησης και την οριοθέτηση της συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, στην κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων, καθώς και την εξασφάλιση των αντίστοιχων πόρων οι οποίοι θα καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2011.
Επίσης η ένωση θεωρεί απαραίτητη και τη δημιουργία χάρτη ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό, αφού υπολογιστεί με βάση το διάγραμμα ροής των υποθέσεων σε κάθε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Αναγκαία είναι η διαμόρφωση ενιαίου μισθολογίου για τη διόρθωση των μισθολογικών ανισοτήτων στους εργαζομένους καθώς και σύσταση οργανισμού διάρθρωσης και λειτουργίας των νέων υπηρεσιακών μονάδων.
«Μεγάλα ζητήματα τα οποία ανέκυψαν, ήταν το θέμα της γεωγραφίας, το θέμα των υπαλλήλων, το θέμα των αρμοδιοτήτων, της διοικητικής αυτοτέλειας, καθώς και το θέμα των σχέσεων του πρώτου βαθμού με το δεύτερο. Έγινε μία σοβαρή συζήτηση, για μια καλύτερη Ελλάδα και καλύτερες περιφέρειες. Για μία Ελλάδα, η οποία θα είναι ισχυρή και στα άκρα της και όχι μόνο στο «υδροκέφαλο» κέντρο της», δήλωσε ο κ. Παυλίδης.

– Στη διασφάλιση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της αιρετής Περιφέρειας μέσα από το Ε.Σ.Π.Α., στη δημιουργία Ταμείου Σύγκλισης για άμβλυνση υπαρκτών τοπικών ανισοτήτων, στη σύνταξη του Κώδικα Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων εντός του 2010, στη διασφάλιση των διοικητικών πράξεων και αποφάσεων από Ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγχει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα, καθώς και στη σύσταση χάρτας περιουσιακών στοιχειών για την πλήρη αξιοποίησή τους, υποστηρίζει η Ε.Ν.Α.Ε., ότι πρέπει να οδηγεί ο «Καλλικράτης».

Σχετικά Άρθρα