fbpx
Γενική

Η Ξάνθη… Τσάινα τάουν

«ΑΝΘΙΖΟΥΝ» ΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Μπορεί η κρίση να έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε μείωση των εξόδων τους και άρα των περιττών αγορών, γεγονός που έχει ρίξει την κίνηση στην αγορά, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Υπάρχουν καταστήματα που τώρα ανθίζουν και διανύουν την καλύτερή τους εποχής και μόλις παραλαμβάνουν νέο εμπόρευμα, αυτό εξαντλείται. Πρόκειται για τα λεγόμενα «κινέζικα» μαγαζιά, που είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους, είναι αναμφισβήτητο πως δουλεύουν πολύ και είναι συνεχώς γεμάτα. Στην Ξάνθη υπάρχουν αρκετά τέτοια καταστήματα, τα οποία διατηρούν Κινέζοι που μένουν στην πόλη μας, είτε με τις οικογένειές τους, είτε μόνοι τους, εδώ και αρκετό καιρό. Κάποιοι μιλούν ήδη καλά τα ελληνικά, ενώ άλλοι έχουν μάθει τα βασικά ώστε να συνεννοούνται με τους πελάτες τους.
Τι βρίσκει ένας καταναλωτής στα κινέζικα καταστήματα και γιατί τα προτιμά; Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα, είναι «σχεδόν τα πάντα». Τα περισσότερα από αυτά, έχουν ρούχα για όλες τις ηλικίες, κυρίως για γυναίκες, για όλα τα μεγέθη και φυσικά για όλα τα γούστα. Κάποια από αυτά τα ρούχα αναγράφουν στην ταμπέλα τους «Μέιντ ιν Τσάινα», ενώ βρίσκονται και άλλα που γράφουν «Μέιντ ιν Ίταλι». Ορισμένα διαθέτουν και αντρικά ρούχα, παιδικά, αξεσουάρ, τσάντες και παπούτσια, πυτζάμες αλλά και εσώρουχα.
Αυτό που δελεάζει όμως τους καταναλωτές, δεν είναι τόσο η ποικιλία των ειδών και σαφώς δεν είναι η ποιότητα. Είναι όμως οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, με μέγιστο ποσό τα 100 ευρώ, μπορεί κανείς να ανανεώσει σχεδόν πλήρως την εποχική του γκαρνταρόμπα.
Τα μαγαζιά αυτά αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσελκύοντας καταναλωτές που συνεχίζουν να ψωνίζουν, χωρίς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

– Οι Κινέζοι, θεωρούνται όχι αδίκως, οι τοπ επιχειρηματικοί μετανάστες στη χώρα μας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την υπομονή, τη μεθοδικότητα, αλλά και την υπομονή τους, όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των πελατών τους. Έχουν κατηγορηθεί, όχι αδίκως, ότι λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους σε χονδρική και λιανική, λειτούργησαν καταστροφικά για μεγάλο αριθμό ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος.

– Πριν από τρεις μήνες περίπου, έλαβε χώρα στο ΕΒΕ Κατερίνης συζήτηση, με θέμα την εξέταση όλων των παραμέτρων λειτουργίας των αλλοδαπών καταστημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΕΒΕ Ξάνθης.
Στόχος της σύσκεψης, ήταν η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από την ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα κινέζικων καταστημάτων, τα οποία έχουν κατακλύσει τις τοπικές αγορές, ενώ από τα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ήταν το κατά πόσο τα καταστήματα των αλλοδαπών έχουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και αν υπόκεινται στην ίδια φορολόγηση.

– Ένα στοιχείο που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά είναι ότι από τους Κινέζους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα, έχουν δηλαδή ευρωπαϊκά διαβατήρια που έχουν εκδοθεί σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης, όπως είναι Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Αγγλία και Γερμανία. Αυτό αυτόματα συνεπάγει και τη νόμιμη παρουσία τους στην Ελλάδα και βεβαίως την εμπορική δραστηριότητά τους.

Σχετικά Άρθρα