fbpx
Γενική

Εδώ πολυτεχνείο…

Ξεκινώντας τις αναφορές για την Πολυτεχνική σχολή, είναι βασικό να ορίσουμε το σκοπό της επιστήμης και του ρόλου που καλείται να παίξει ο Μηχανικός στην Κοινωνία και την Παραγωγή. Οι μηχανικοί καλούνται να οργανώσουν την Παραγωγή με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόδοση, καλούνται να αναπτύξουν την έρευνα- καινοτομία, να εισάγουν τη θεωρητική γνώση ως τεχνολογική εφαρμογή στην παραγωγική διαδικασία. Εξίσου σημαντικός είναι και ο κοινωνικός ρόλος του επιστήμονα- γενικά- αφού καλείται να απαλλάξει τον άνθρωπο από το μόχθο της εργασίας, να μετατρέψει τα επιτεύγματα της ανθρώπινης γνώσης σε αγαθά που θα βελτιώνουν έμπρακτα τη ζωή των απλών ανθρώπων.

Με κριτήρια τα παραπάνω θα προσεγγίσουμε τα Τμήματα της πόλης μας και το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν. Τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. είναι:
1. Πολιτικοί Μηχανικοί
2. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών
3. Μηχανικοί Περιβάλλοντος
4. Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης
5. Αρχιτεκτονική

Το κάθε Τμήμα σήμερα βιώνει τη δική του πραγματικότητα, έχει τα δικά προβλήματα από την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι Κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Ν.Δ. στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε αυτά θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο, στη συνέχεια θα περιγράψουμε πόσα θα μπορούσε να προσφέρει το Πανεπιστήμιο στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή την επικαιρότητα και τις καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο αρχίζουμε με τους πολιτικούς μηχανικούς. Μερικές φορές η ίδια η ζωή δείχνει το δρόμο, το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορούσε να αναλάβει τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, την ίδια ώρα η έρευνα θα αποτελούσε την καλύτερη πρακτική, εργαστήριο, μεταπτυχιακό για τους αυριανούς Πολιτικούς Μηχανικούς που θα αποκτούσαν πολύτιμη εμπειρία και γνώση προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, προστατεύοντας τη ζωή και το βιός των αγροτών του διπλανού νομού. Φυσικά αυτό αποτελεί ένα απλό παράδειγμα οι πολιτικοί μηχανικοί μπορούν να προσφέρουν στην κατασκευή Δημόσιων έργων όπως δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία, στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας κ.α..

Για την πόλη μας οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη οργάνωση των εργοστασίων της πόλης που έκλεισαν, να ανακόψουν στο βαθμό που μπορούσαν το κλείσιμο των συνεταιριστικών, του εργοστασίου ζάχαρης που άφησαν χιλιάδες συμπολίτες άνεργους, λάβωσαν το τοπικό εισόδημα και την αγροτική παραγωγή. Οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος μπορούν και πρέπει να αναλάβουν δραστηριότητα για τη διαχείριση των λυμάτων και τη μόλυνση των ποταμών του νομού. Οι Αρχιτέκτονες τις εργασίες για τη ρυμοτομία της πόλης, τις πλατείες, ενώ οι Ηλεκτρολόγοι τα προγράμματα για τη μηχανοργάνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών.

Τα προηγούμενα δεν αποτελούν ευχές, είναι ζητήματα που θα πρέπει να παλέψει ο ελληνικός λαός να προσεγγιστούν και να γίνουν πραγματικότητα. Φυσικά σήμερα δεν αποτελούν πολιτική επιλογή, αντίθετα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις προσπάθειες Ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με σκοπό το κέρδος. Καλούνται να υλοποιηθούν από Μηχανικούς- Επιστήμονες ολόπλευρα μορφωμένους στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης με ανάλογες αμοιβές ως επιβράβευση των κόπων τους και όχι με STAGE- μπλοκάκια και ανασφάλιστη εργασία. Στο χέρι μας είναι να γίνουν…

Τζώτζης Βασίλης
Φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής

Σχετικά Άρθρα