Οι εργαζόμενοι έχουν βάλει κόκκινη γραμμή
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Συμμετοχή στην σημερινή 24 ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ θα έχουν και οι υπάλληλοι των περιφερειών. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών κος Γιώργος αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στην XanthiNews στα βασικά αιτήματα και στα ζητήματα που τους απασχολούν. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν είναι ενήμεροι για την κατάσταση που θα επικρατήσει μετά την κατάργηση των Νομαρχιών δεδομένου ότι σε οκτώμισι μήνες θα έχουμε εκλογές!
Όσον αφορά στα βασικά αιτήματα της σημερινής απεργίας και στην μαζικότητα που θα πρέπει να έχει για να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ο κ. Πετράκης σημείωσε:
«Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει μείωση αποδοχών, ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των ορίων ηλικίας, πάγωμα των προσλήψεων, ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Σήμερα απεργούμε για πραγματικές αυξήσεις, στήριξη των ταμείων προνοίας και δημοσίων υπαλλήλων και ΟΠΑΔ για δίκαιο φορολογικό σύστημα, μόνιμη και ενιαία σχέση εργασίας στο δημόσιο.
Δεν πρέπει να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα για να μην ισοπεδωθούν τα δικαιώματα μας.
Οι εργαζόμενοι έχουν βάλει κόκκινη γραμμή. Δεν πάει άλλο. Πιστεύω θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή όπως είχαμε και στην 24 ωρη απεργία της 10 ης Φεβρουαρίου 2010. Περίπου 75% συμμετοχή πανελλαδικά. Με τα μέτρα φοβάμαι ότι θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις εάν δεν αποσυρθούν άμεσα».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών είναι υπέρ της συνένωσης των Δήμων και του αιρετού Περιφερειάρχη τονίζοντας ωστόσο ότι «χωρίς πόρους είναι καταδικασμένος ο «Καλλικράτης» σε αποτυχία.
Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι ότι πρέπει:
«Πρώτον: Οι μετακινήσεις- μετατάξεις- μεταθέσεις να γίνουν εθελούσια με αίτηση του κάθε εργαζόμενου που επιθυμεί.
Παράλληλα ζητούμε να κατοχυρωθεί νομικά:
Η έννοια της δημόσιας αρχής
Η έννοια της μετάθεσης
Η έννοια της μετακίνησης
Δεύτερον: Κατοχύρωση των ασφαλιστικών μισθολογικών κεκτημένων.
Τρίτον: Οι προτεινόμενες από το κείμενο διαβούλευσης από 7 γενικές διοικήσεις να γίνουν 13 όσες και οι διοικητικές περιφέρειες.
Τέταρτον: Οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες των Υπουργείων να ενταχθούν στις γενικές διοικήσεις.
Πέμπτον: Στους οργανισμούς των γενικών διοικήσεων των περιφερειών όπως και στους κώδικες των ΟΤΑ όποτε γίνουν να υπάρξει ο ομιλητής της Ομοσπονδίας μας.
Έκτον: Να έχει τη δυνατότητα μέσα σε εύλογο χρόνο να επιστρέψει ο οποιοσδήποτε υπάλληλος διατηρώντας τον χρόνο αυτό τη νομική υπόσταση του κρατικού υπαλλήλου.
Όλα αυτά κατατέθηκαν στην διαβούλευση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κο Ντόλιο».
Ο κ. Πετράκης είχε δύο συναντήσεις με τη νέα Περιφερειάρχη ΑΜΘ κα Κόκλα για διάφορα θέματα εργαζομένων και λειτουργίας των υπηρεσιών. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με το Δ.Σ. του Συλλόγου και μέσω υπομνήματος θα εκφράσουνε όλα τα αιτήματα τους.
Τέλος για την μετάταξη των υπαλλήλων των συνεταιριστικών εργοστασίων στην περιφέρεια είπε ο ίδιος πως ωφέλησαν τις υπηρεσίες της περιφέρειας καταλήγοντας: «Είχαν να γίνουν πολλά χρόνια προσλήψεις. Το διοικητικό προσωπικό είναι άκρως απαραίτητο».