ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η συζήτηση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, έφτασε να γίνει συνώνυμο, με το ποια γεωγραφικά όρια θα έχουν οι νέοι Δήμοι, λες κι αυτό είναι το ζητούμενο σε μια τέτοια μεταρρύθμιση. Νομίζουμε ότι τα γεωγραφικά όρια των Δήμων και των Αιρετών Περιφερειών, είναι το έλασσον, αφού υπάρχουν ζητήματα μείζονος σημασίας που πρέπει να επιλυθούν. Οι αυτοδιοικητικοί, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από μας, ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν νοοτροπίες, τρόποι λειτουργίας των υπηρεσιών και των διοικητικών οργάνων των Δήμων, να δοθούν απαντήσεις για τα όρια των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, να διορθωθούν δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του Καποδίστρια, να μπουν ζητήματα αρμοδιοτήτων των Δημάρχων, των κατά περιοχή Αντιδημάρχων ή όπως αλλιώς θα ονομαστούν, ποια όργανα θα λειτουργήσουν και πως, σε αντικατάσταση των Δημαρχιακών Επιτροπών, πως πρέπει να λειτουργήσουν τα νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και οι Κοινοφελείς Δημοτικοί Οργανισμοί των Δήμων. Όλα αυτά, τα αναφέρουμε τελείως ενδεικτικά, αφού σίγουρα, όσοι ζουν από μέσα την αυτοδιοίκηση θα έχουν εντοπίσει ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Είναι τουλάχιστον ανόητο, να αναλώνονται σε συζητήσεις, υποτίθεται, για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, με το ποιοι Δήμοι θα συνενωθούν και με ποιους. Πιστεύουμε, ότι όλα αυτά τα κατανοούν πολύ καλά οι Δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά αφήνουν δυστυχώς, να παρασύρονται από συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τις φιλοδοξίες προσώπων, πολιτικούς συσχετισμούς και ιδιοτελείς στόχους.
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Κόβονται οι …παραπανίσιοι μισθοί του Έλληνα εργαζόμενου; Πλάκωσε μελαγχολία στα κυριακάτικα δημοσιεύματα σχετικά με το (μάλλον αληθινό) σενάριο περικοπής των δώρων Πάσχα ή Αδείας ή Χριστουγέννων ή όλων μαζί ή συνδυασμό των παραπάνω. Φυσικά μια λογική απορία ενός μισθωτού θα μπορούσε να είναι η εξής:
«Πριν κοπεί ο 13 ος, ο 14 ος ή και ο …12 ος μισθός ενός μισθωτού ή συνταξιούχου, κόπηκε η 13 η και η 14 η μίζα ενός δημοσίου λαμόγιου / golden boy;»
Και ένα ακόμη:
«Με το κόψιμο των μισθών αυτών θα έχουμε και ταυτόχρονο κόψιμο των δόσεων ενός δανείου, το οποίο αποπληρώνεται από αυτούς;»
Απαντήσεις αναζητούνται…
Αερολόγοι και τζάμπα (τηλεοπτικοί) μάγκες και οι δύο
Ο ΧΡΟΝΟΣ
Τώρα όσον αφορά την κομματική μοιρασιά έχει ως εξής. Ο δήμος Κομοτηνής περιλαμβάνει τους δήμους Αιγείρου και Σιδηροχωρίου, καθώς και την βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής αλλά και το Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρείται ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας από Μαρώνεια και Σώστη στη ΒΙΠΕ, διευκολύνοντας τους άλλους δήμους. Τον δήμο Σαππών συγκεκριμένα που ενώνεται με τον δήμο Μαρώνειας πλην των μειονοτικών χωριών, γύρω από την βιομηχανική. Παρόλες τις γκρίνιες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ της Μαρώνειας, που δεν ήθελαν την ένωση με τις Σάππες. Τον δήμο Ιάσμου που ενώνεται με Αμαξάδες και το μισό δήμο Σώστη, πλην του πανεπιστημίου. Και μένει ένας μεγάλο μειονοτικός δήμος με Φιλύρα, Αρριανά, Οργάνη και Κέχρο. Με την εκτίμηση φυσικά ότι όλοι οι δήμοι θα έχουν πράσινο χρώμα και με δεδομένη την υποψηφιότητα του Άρη Γιαννακίδη στο δήμο Κομοτηνής, που από ότι δείχνουν τα γεγονότα, μάλλον τα έχει βρει με τον Τάσο Βαβατσικλή.
ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ
Ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντιδήμαρχος Καβάλας, Χριστόδουλος Μιχαλάκης , τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα τολμηρό βήμα και προετοιμάζει για ένα ακόμη τολμηρότερο που είναι η μεταρρύθμιση του κεντρικού κράτους, ενώ συνέδεσε τη διοικητική μεταρρύθμιση με την οικονομική κρίση, λέγοντας ότι ίσως αποτελεί το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.