fbpx
Γενική

«Χρειάζεται καλά μελετημένη προσέγγιση»

Επισημάνσεις Γ. Ανδρέου για τον περιμετρικό δακτύλιο

Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία σχετικά με το θέμα του περιμετρικού δακτυλίου η κα Γεωργία Ανδρέου, πολιτευτής της Ν.Δ. Ξάνθης επισημαίνει τα παρακάτω:
«Αναντίρρητα το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη της Ξάνθης ολοένα και μεγεθύνεται. Άμεση και επιτακτική ανάγκη λοιπόν προβάλλει η εκπόνηση σχετικής μελέτης με στοχευμένες δράσεις, όπως δημιουργία χώρων στάθμευσης, αστική συγκοινωνία που θα συμπεριλαμβάνει και οχήματα τύπου minibus για διαδρομές σε στενούς δρόμους, επανεξέταση της θέσης της αφετηρίας των αστικών ώστε να μεταφερθεί από το κέντρο που βρίσκεται τώρα χώρο περιμετρικά της πόλης, πραγματοποιώντας κυκλικές διαδρομές, άλλωστε υπάρχουν ανάλογοι δημοτικοί χώροι, όπως ο χώρος του χονδρεμπορίου.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που οξύνθηκε το τελευταίο διάστημα σε κεντρικά σημεία του Μητροπολιτικού Δήμου δεν λύνεται παρά μόνο με την ορθολογική χρήση των δρόμων με επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη ώστε να μην προστρέχουμε εκ των υστέρων σε αποσπασματικές και ευκαιριακές μονοδρομήσεις.
Από την άλλη οπωσδήποτε η ανάπτυξη της Βόρειας Ορεινής Περιοχής του Νομού μας δεν είναι δυνατόν να περνά μέσα από την πόλη της Ξάνθης. Ιδιαίτερα και με τον υποφαινόμενο σχεδιασμό της κατασκευής του κάθετου άξονα προς Βουλγαρία από Εχίνο.
Από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ήδη μελέτη για νέο δρόμο από την ορεινή περιοχή προς Σούνιο, η κατασκευή του οποίου φαίνεται ότι θα είναι πολύ οικονομική, δεν θίγει την πόλη της Ξάνθης, ούτε την τοπική κοινωνία. Εξάλλου με την υλοποίηση αυτής της λύσης είναι μια καλή ευκαιρία για την κατασκευή εξόδου προς την Εγνατία Οδό, τύπου μικρού κόμβου γερμανικού μοντέλου, στο ύψος που φθάνει ο υπόψη δρόμος στην περιοχή του Σουνίου. Το κομμάτι της Εγνατίας από Ξάνθη έως Ίασμο, που είναι η πρώτη έξοδος της Εγνατίας μετά την Ξάνθη είναι πολύ μεγάλο σε μήκος και οπωσδήποτε εξυπηρετεί μια ενδιάμεση έξοδος, πέραν των άλλων και μετακινήσεις για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως ασθενοφόρων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό μοντέλο προβλέπει αυτοκινητοδρόμους με πιο τακτικές εξόδους και μικρούς κόμβους. Η κατασκευή λοιπόν του δρόμου από Σάτρες προς Σούνιο και τελικά προς Εγνατία αλλά και προς Λιμάνι του Π. Λάγους, όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, συζητηθεί και αποφασισθεί, είναι μια οικονομική λύση, οδηγεί και διευκολύνει την ανάπτυξη της Βόρειας ορεινής περιοχής, χωρίς να επιβαρύνει την πόλη της Ξάνθης, και χωρίς να διχάζει τους κατοίκους της πόλης σε κατοίκους προνομιούχων προαστίων και πληβείους, ένθεν και ένθεν των παρυφών της πόλης, όπως φαίνεται και από τις συζητήσεις στα blogs με πανελλαδικό ενδιαφέρον στο διαδίκτυο. Από τις συνομιλίες αυτές αξιοσημείωτο παραμένει και αξίζει να διορθωθεί στην πρόταση του νέου σχεδίου πόλεως πως ενώ εξαιρούνται οι υφιστάμενοι οικισμοί της Π. Χρύσας και της Π. Μορσίνης εντάσσονται περιοχές του βουνού στη δασώδη περιοχή πάνω από την Αγ. Ειρήνη και προς Καζίνο αλλά και πάνω από το σπίτι του Φυσιολάτρη προς Ξανθίππη και Ιερατική Σχολή.
Με την πεποίθηση ότι με καλά μελετημένη προσέγγιση μπορεί να βρεθεί η βέλτιστη λύση».

Σχετικά Άρθρα