fbpx
Γενική

Τα Βιρτζίνια τραγουδάνε …ακόμα

Η ΣΕΚΕ θέλει να ανοίξει τον δρόμο

Πακέτο μέτρων, το οποίο θα υποστηρίξει τους καπνοπαραγωγούς και την Ελληνική μεταποιητική βιομηχανία, προτίθεται να υποβάλει η ΣΕΚΕ, σύμφωνα με το Πρόεδρο της, Παναγιώτη Ταρενίδη. Ο Παναγιώτης Ταρενίδης γεννήθηκε στο Δαφνώνα Ξάνθης, από γονείς καπνοπαραγωγούς. Σπούδασε κτηνιατρική καν έκανε μεταπτυχιακό πάνω στην τεχνολογία του κρέατος. Για διάστημα 10 χρόνων εργάστηκε στην ΕΑΣ Ξάνθης και στη ΣΕΠΕΚ ως Διευθυντής Παραγωγής, ενώ επί 25 χρόνια εργαζόταν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νομού Ξάνθης. Επί 8 χρόνια είναι νομαρχιακός σύμβουλος, τα 4 εκ των οποίων με καθήκοντα Αντινομάρχη.

Τη διαφορά της αντικαπνικής εκστρατείας από την αντικαπνιστική εξηγεί ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ, Παναγιώτης Ταρενίδης, στην εφημερίδα Agrenda μιλώντας για την προάσπιση των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών, αλλά και τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται από την πλευρά της πολιτείας και των μεταποιητών- βιομηχανιών για να ανακάμψει η καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.
Ο ίδιος επικροτεί, σε επίπεδο προθέσεων τουλάχιστον, τις προσπάθειες της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για να διοχετευθούν μέσα από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» απευθείας σε καπνοπαραγωγούς τα 567 εκατ. ευρώ, που το 2010 θα μεταφερθούν στον Β πυλώνα.
Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς καπνού;
Το σημαντικό για εμάς είναι ότι τόσο για τις ποικιλίες Μπασμά και Κατερίνη, όσο και για τις ποικιλίες που δεν καλλιεργούνται συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση από τη διεθνή σιγαρετοβιομηχανία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΣΕΚΕ αγοράζει, επεξεργάζεται και εξάγει ανατολικά καπνά και προτίθεται να αναπτύξει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ξανακαλλιεργηθούν τα Βιρτζίνια στη χώρα μας.
Μάλιστα, σύντομα προτίθεται να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Οικονομίας για ένα πακέτο μέτρων, το οποίο θα υποστηρίξει και τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Με τον τελευταίο έλεγχο Υγείας της ΚΑΠ, που έγινε τον Νοέμβριο του 2008, άνοιξε παράθυρο τόσο για την αύξηση των ενισχύσεων του καπνού από τον Α Πυλώνα έως το 2013, όσο και για τη συνέχιση των ενισχύσεων αυτών, ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών που συνεχίζουν να παράγουν καπνό, μετά το 2013.
Εάν σε αυτό προστεθούν μέτρα που να έχουν σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής του καπνού, καθώς επίσης και μέτρα που να έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος στις καπνοπαραγωγικές περιοχές και την επιδότηση της εργασίας στη βιομηχανία, τότε διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ουσιαστικής στήριξης του τομέα του καπνού.
Ποια είναι η θέση σας για την πρόθεση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθούν τα 567 εκατ. ευρώ στους καπνοπαραγωγούς μέσα από τον αναθεωρημένο «Μπαλτατζή»;
Τα χρήματα αυτά είναι των καπνοπαραγωγών, για τα οποία γνωρίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει τη σχετική προεργασία και συμφωνώ απόλυτα με τη δήλωση της κυρίας Μπατζελή ότι τα 567 εκατ. ευρώ θα πρέπει, κυρίως με άμεσο τρόπο, αλλά και με τη μορφή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων τους, να δοθούν στους καπνοπαραγωγούς. Εμείς, ως ΣΕΚΕ είμαστε στη διάθεση του υπουργείου για να προτείνουμε τρόπους αξιοποίησης των χρημάτων αυτών από τους καπνοπαραγωγούς.
Ποιοι οι στόχοι της ΣΕΚΕ στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται στην ελληνική γεωργία;
Η ΣΕΚΕ ιδρύθηκε το 1947 από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες νια τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς, με τη συμμετοχή Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών κυρίως της Βορείου Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη εταιρεία που άνοιξε, μέσω ανταλλαγών προϊόντων, τις αγορές των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και έδωσε μεγάλη διέξοδο και προοπτική στα ελληνικά καπνά.
Σήμερα, έχοντας προσαρμόσει τη φιλοσοφία της λειτουργίας της στις απαιτήσεις μεγάλων πολυεθνικών, που είναι και οι κύριοι πελάτες της, εφαρμόζει σύγχρονο μάνατζμεντ, διαθέτει τις πιο σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις και συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός καπνός είναι ο μοναδικός στον κόσμο που παράγεται κάτω από συνθήκες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δηλαδή, κάτω από συνθήκες ελέγχων σε όλα τα στάδια παραγωγής προκειμένου να προστατεύεται ο καταναλωτής, ο παραγωγός και το περιβάλλον. Σε αυτό η συμβολή της ΣΕΚΕ ήταν και είναι σημαντική, διότι διαθέτοντας εξειδικευμένο γεωπονικό τμήμα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους καπνοπαραγωγούς ενημερώνοντας τους για όλες τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής των προϊόντων τους.
Πέραν αυτών, η ΣΕΚΕ καταβάλλει ουσιαστική προσπάθεια έτσι ώστε να πείσει τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες ότι έχει πολύ μεγάλη διαφορά η αντικαπνιστική με την αντικαπνική εκστρατεία. Διότι, εφόσον υπάρχει καταναλωτικό ενδιαφέρον για τσιγάρα, η ΣΕΚΕ θεωρεί αδιανόητο αυτά να μην παράγονται από ελληνικά καπνά, αλλά από εισαγόμενα. Κάτι τέτοιο θίγει και τον Έλληνα καπνοπαραγωγό και τον καταναλωτή και τον εργαζόμενο στη βιομηχανία, κυρίως όμως δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας όπου ο καπνός έχει αποτελεσματική συμβολή στην ανάπτυξη τους.
Η σύγχρονη, λοιπόν, φιλοσοφία της ΣΕΚΕ, που είναι μία Συνεταιριστική Ανώνυμη Εταιρία, με μακροχρόνια κερδοφορία και με συνεχείς επενδύσεις στον τομέα του καπνού, είναι μέσα από ένα δυναμικό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ να συνεχίζει να παράγει προϊόντα ποιοτικά, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών της και παράλληλα να διευρύνει το ενδιαφέρον της, έτσι ώστε σε όλα τα στάδια της παραγωγής των προϊόντων της να υπάρχει σεβασμός σε περιβάλλον, παραγωγό, εργαζόμενο και καταναλωτή.

Σχετικά Άρθρα