fbpx
Γενική

Μασκαράς… ντύθηκε και ο καιρός

ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ένα ατελείωτο κέντρο διασκεδάσεως ήταν όλη η Ξάνθη, το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς, με κορωνίδα των εκδηλώσεων φυσικά, τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, το μεσημέρι της Κυριακής.
Οι χιλιάδες καρναβαλιστές, οι οποίοι συμμετείχαν με 33 πολιτιστικούς συλλόγους, χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους, σε ένα ατελείωτο ποτάμι καρναβαλιστών, το οποίο πλημμύρισε όλη την πόλη. Ο μοναδικός εχθρός των πληρωμάτων ήταν η βροχή, που έπεφτε κατά τη διάρκεια όλης της παρέλασης, κάτι που είχε προβλεφθεί με ακρίβεια μέσα από την εφημερίδα μας, χωρίς όμως να ήταν ικανή να επηρεάσει τους καρναβαλιστές, οι οποίοι συνέχισαν απτόητοι το χορό και το τρελό κέφι. Καρναβαλιστές από όλη την Ελλάδα έδωσαν το παρόν στο ξανθιώτικο καρναβάλι των ερωτευμένων, ενώ με ένα στόμα και μια φωνή έδωσαν ραντεβού του χρόνου, υποσχόμενοι ακόμη περισσότερο κέφι.
Τα άρματα της παρέλασης ήταν εντυπωσιακά και άρεσαν σε Ξανθιώτες και επισκέπτες. Αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν το άρμα με τα πρόσωπα του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη και του Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Χρήστου Πούλιου, οι οποίοι απεικονίζονταν ως κοκόρια, σε αρένα για κοκορομαχίες. Οι χιλιάδες θεατές της παρέλασης αψήφησαν τη βροχή, η οποία έπεφτε ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής και κάθησαν έως το τέλος υπομονετικά, απολαμβάνοντας την καλή μουσική, το χορό και το κέφι των πληρωμάτων.
Την παρέλαση παρακολούθησαν και πολλοί τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι έγιναν χρωματιστοί από τα δεκάδες μουτζουρώματα των καρναβαλιστών.
Μετά το πέρας της παρέλασης, έλαβε χώρα το καθιερωμένο κάψιμο του Τζάρου, το οποίο φέτος για πρώτη φορά, κινδύνεψε να μην πραγματοποιηθεί, αφού ο Κόσυνθος ήταν φουσκωμένος, λόγω των συνεχόμενων και δυνατών βροχοπτώσεων. Οι επισκέπτες και οι Ξανθιώτες είδαν την αναβίωση του ξανθιώτικου εθίμου, ενώ στο τέλος απόλαυσαν τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα, που φώτισαν τον ξανθιώτικο ουρανό.
Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια, συμπλήρωσε φέτος ο κορυφαίος θεσμός της Βόρειας Ελλάδας, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, της απόλυτης πολιτιστικής και πολιτισμικής έκφρασης του τόπου μας, που καταφέρνει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνώς. Οι κοσμογονικές αλλαγές, η αναγκαιότητα για εξεύρεση τρόπων και λύσεων στα γενικότερα προβλήματα, δεν μπορούν να «αγγίξουν» μία τέτοια διοργάνωση, που επιμένει στο πέρασμα του χρόνου, δημιουργώντας ολοένα και περισσότερο τις βάσεις για την κοινωνική και πολιτιστική επικοινωνία.


Το Ξανθιώτικο καρναβάλι πλέον είναι συνώνυμο με την Ελληνική πολιτιστική κουλτούρα και άνθρωποι από τον πολιτικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό χώρο σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, έρχονται στην Ξάνθη για να το απολαύσουν. Η Ξάνθη και η Παλιά Πόλη στολισμένες με την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση προσφέρουν αλληλουχίες πολύχρωμων εικόνων μέσα από τους Καρναβαλιστές και έντονο φως μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια και στα αρχιτεκτονικά της στολίδια.

Σχετικά Άρθρα