Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, είναι να αποφασίζουν διάφοροι χαρτογιακάδες, χωρίς τη γνώμη των ανθρώπων που ζουν ένα πρόβλημα στην πράξη.
Έτσι, οι κυβερνώντες ανακοινώνουν π.χ. την «απονομή σύνταξης σε 20 ημέρες». Το θυμάστε; Το είχε κάνει η Ν.Δ. και φυσικά οι συντάξεις συνεχίζουν να κάνουν κατά μέσο όρο 360 ημέρες, για να εκδοθούν. Καμία βελτίωση, καθώς δεν διαβουλέυτηκαν με τα στελέχη του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ κλπ, τα οποία θα του εξηγούσαν πώς είναι η κατάσταση στην πράξη.
Τώρα, διακινείται το σενάριο της έκπτωσης φόρου, η οποία θα δίδεται εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις αγορών.
Μάλιστα το ένα σενάριο λέει ότι θα καταργηθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και για να μη φορολογηθεί ο πολίτης, θα πρέπει να προσκομίζει αποδείξεις 12.000 ευρώ!
1η παρατήρηση: Το σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση στο opengov.gr. Είναι βέβαιο ότι θα μαζευτούν δεκάδες χιλιάδες σχόλια. Έχει κανένα νόημα; Ποιός θα τα διαβάσει;;; Δουλευόμαστε μεταξύ μας σε αυτή τη χώρα; Ας βγει ο Υπουργός να πει «εγώ τα διάβασα!», Θα τρελαθούμε εντελώς;;;
2η παρατήρηση: Συλλογή αποδείξεων: Το μέτρο εφαρμόστηκε πριν μερικά χρόνια, όπου περνούσαν κάποιες αποδείξεις. Και τι γινόταν;
Πήγαινε ο παππούς στο λογιστικό γραφείο που πνιγόταν, με μια σακκούλα αποδείξεις. Ο λογιστής έπρεπε να διαχωρίσει αυτές που εκπίπτουν από αυτές που δεν εκπίπτουν. Μετά να τσεκάρει τις ημερομηνίες. Αν όντως δηλαδή είναι του κρινόμενου έτους. Μετά να τις προσθέσει και να αναγράψει το ποσό στη δήλωση.
Μετά να πάει στην εφορία και (κανονικά) να τις ελέγξει ο εφοριακός.
Σιγά να μην τις έλεγχε!!!! Τις πετούσαν όπως ήταν στο καλάθι των αχρήστων. Οι φορολογούμενοι έγραφαν ό,τι τους βόλευε!
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για τα σχεδιαζόμενα:
Ας πούμε ότι εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις, όπως λέει το ένα σενάριο.
Κάθε μέρα ο φορολογούμενους κάνει μέσο όρο 10 αγορές. Από την πρωινή τυρόπιττα, τη βενζίνη που θα βάλει στο αμάξι, το κουλούρι που θα πάρει, το ρούχο μετά, το κινητό αργότερα, το κρέας από τον κρεοπώλη, το ψωμί από το φούρναρη, τα παπούτσια από τη λαϊκή κ.λ.π.
Άρα στο τέλος του χρόνου θα έχει μαζέψει 365Χ10=3.650 αποδείξεις, τις οποίες θα πρέπει να αθροίσει, να τσεκάρει αν εκπίπτουν κ.λ.π.
Πόσα εκατομμύρια αποδείξεις, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν μία-μία, αν είναι του οικονομικού έτους, αν μεταφέρθηκαν σωστά στο άθροισμα, αν ανήκουν στην κατηγορία των επαγγελμάτων που εκπίπτουν…..
Χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο;