Θυελλώδης ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού Ξάνθης, αφού το πρώτο θέμα που συζητήθηκε, αφορούσε στην κατασκευή των παρακάμψεων της πόλης, τόσο από την ανατολική, όσο και από τη δυτική πλευρά.
Τη συνεδρίαση του συμβουλίου, παρακολούθησαν και πολλοί κάτοικοι της Χρύσας, της Παλιάς Πόλης, του Σαμακώβ και του συνοικισμού Λευκού Πύργου, των οποίων τα συμφέροντα θίγονται, όπως λένε οι ίδιοι.
Η τετράωρη περίπου συζήτηση του πρώτου θέματος, το οποίο αναφερόταν στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του περιμετρικού δακτυλίου Ξάνθης, απορρίφθηκε ομόφωνα από το σώμα των δημοτικών συμβούλων, ενώ επεβλήθη νέα πρόταση, η οποία αφορά μόνο στην ανατολική παράκαμψη της Ξάνθης, απορρίπτοντας συγχρόνως τη δυτική, δηλαδή την περιοχή της Χρύσας, κάτι που είχε αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, σχεδόν από την αρχή της συζήτησης.
Το έργο χαρακτηρίστηκε ως μεγαλόπνοο, ενώ κάποιοι φορείς εξακολουθούσαν να εμμένουν στην άποψή τους, η οποία είχε να κάνει με τη σκοπιμότητα του έργου, ειδικά όπως αυτό ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αφού η κατασκευή περιμετρικού δακτυλίου αφορά σε πόλη άνω των 500.000 κατοίκων.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της παράκαμψης από την ανατολική πλευρά της Ξάνθης και μάλιστα με την κατασκευή δύο σηράγγων και όχι με γέφυρα πάνω από τον Κόσυνθο, στο ύψος του κτιρίου του φυσιολατρικού ομίλου, όπως είχε προβλεφθεί.
Όπως ανέφεραν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης, την προμελέτη τη γνώριζε ο δήμος εδώ και τρεις μήνες περίπου, χωρίς να κάνει αυτό που έπρεπε, δηλαδή να τη γνωστοποιήσει, ούτως ώστε να υπάρχει χρόνος για την έκφραση αντίθετης άποψης. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να χρειάζεται τώρα νέα μελέτη και μάλιστα σε άλλη βάση, αφού η προηγούμενη αναφέρει περιμετρικό δακτύλιο και όχι παράκαμψη. Οι μηχανικοί της εταιρείας, ανέφεραν ότι αυτό που τους ζητήθηκε να κάνουν, από τη νομαρχία Ξάνθης, όπως είπαν, ήταν μια μελέτη για περιμετρικό δακτύλιο και πουθενά δεν αναφερόταν ως παράκαμψη.
Το λόγο πήραν όμως και κάτοικοι της πόλης, από τις περιοχές της Χρύσας, της Παλιάς Ξάνθης, του Σαμακώβ και του συνοικισμού Λευκού Πύργου, οι οποίοι με ήρεμο τρόπο εξέφρασαν την άποψή τους και με επιχειρήματα, ανέφεραν λύσεις, οι οποίες θα κάνουν το λιγότερο κακό, τόσο στους κατοίκους, όσο και στο περιβάλλον της Ξάνθης. Το περιαστικό δάσος, αποτέλεσε «δυνατό χαρτί» στην όλη συζήτηση.
Το έργο χαρακτηρίστηκε ως μεγαλόπνοο, ενώ κάποιοι φορείς εξακολουθούσαν να εμμένουν στην άποψή τους, η οποία είχε να κάνει με τη σκοπιμότητα του έργου, ειδικά όπως αυτό ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αφού η κατασκευή περιμετρικού δακτυλίου αφορά σε πόλη άνω των 500.000 κατοίκων. Από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και συγκεκριμένα από τη συζήτηση για τον περιμετρικό δακτύλιο, δεν έλειπαν και τα «πυρά» μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, τα οποία αφορούσαν σε προσωπικά συμφέροντα.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της παράκαμψης από την ανατολική πλευρά της Ξάνθης και μάλιστα με την κατασκευή δύο σηράγγων και όχι με γέφυρα πάνω από τον Κόσυνθο, στο ύψος του κτιρίου του φυσιολατρικού ομίλου, όπως είχε προβλεφθεί.
Οι μηχανικοί της εταιρείας, ανέφεραν ότι αυτό που τους ζητήθηκε να κάνουν, από τη νομαρχία Ξάνθης, όπως είπαν, ήταν μια μελέτη για περιμετρικό δακτύλιο και πουθενά δεν αναφερόταν ως παράκαμψη.