Γενική

Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο

Η καινούρια στήλη της εφημερίδας μας, μια στήλη που θα προσπαθήσει να κοινοποιεί όσα συμβαίνουν στην Πολυτεχνική του Δ.Π.Θ. στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Είναι πιθανό και ως ένα βαθμό δικαιολογημένο, οι Ξανθιώτες/ισσες να θεωρούν όσα λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο ότι δεν τους αφορούν, ότι δεν έχουν σχέση με ότι τους ίδιους απασχολεί, γεγονός μακρινό από την καθημερινότητα των φοιτητών. Ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο στους φοιτητές, αφού πολλές φορές λειτουργούμε μακριά και ξεκομμένα από όσα απασχολούν τους ανθρώπους που για περισσότερα από πέντε χρόνια μας φιλοξενούν στην πόλη τους.
Η πραγματικότητα όμως δείχνει την αλήθεια, όσα προβλήματα και καταστάσεις καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική νεολαία που σπουδάζει στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, τα ίδια πάνω- κάτω αντιμετωπίζουμε και εμείς στην πόλη σας. Όποιος εύκολα βλέπει σε καθέναν από εμάς 300- 400 Ευρώ μηνιάτικο χαρτζιλίκι που θα μείνει στην πόλη σας, σύντομα θα συναντήσει το λογαριασμό της κατ επίφαση Δωρεάν Παιδείας, όταν θα κληθεί να πληρώσει τις σπουδές των δικών του Παιδιών. Όσο για τους μελλοντικούς μηχανικούς που σπουδάζουμε στην Ξάνθη, όταν πιστεύουμε πως είμαστε κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέσα στην πόλη ας φροντίσουμε να θυμόμαστε πως κινούμαστε στους ίδιους χώρους με τους ντόπιους, ψωνίζουμε και πληρώνουμε στις ίδιες τιμές, πληρώνουμε τα ίδια Δημοτικά Τέλη μέσα από τη ΔΕΥΑΞ.
Φυσικά υπάρχουν και συναντήσεις των Φοιτητών και του Φοιτητικού Συλλόγου με τους ντόπιους, τους μαζικούς φορείς τους, από στιγμές αγώνα μέχρι χαράς και διασκέδασης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι αποφάσεις αλληλεγγύης του Συλλόγου μας στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των Συνεταιριστικών εργοστασίων του νομού, η συμμετοχή μας στις στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο Καζίνο, αλλά και πριν λίγες μέρες όπου αναβάλαμε μια μέρα της εξεταστικής για να συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 24 του Φλεβάρη στην Πανεργατική Απεργία.
Η παρουσία των φοιτητών είναι έντονη και στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού. Ο Πολιτιστικός σύλλογος της σχολής συμμετέχει κάθε χρόνο στις Θρακιώτικες Λαογραφικές Εκδηλώσεις, παρελαύνει στην καρναβαλική παρέλαση μαζί με τους τοπικούς, έχει πραγματοποιήσει κοινές εκδηλώσεις μαζί με τη Φ.Ε.Ξ.. Βήματα συντονισμού και συνεργασίας έχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με τους ανάλογους τοπικούς όπως π.χ. των Κυπρίων, Ποντίων, Κρητικών κ.α.. Προσωπικά ξεχωρίζω τις εκδηλώσεις των Κυπρίων συναδέλφων μας στο χωριό Αυξέντιο την ημέρα της δολοφονίας του Κύπριου αγωνιστή. Αν και έχουν πολλά ακόμη να γίνουν τα σημάδια είναι θετικά και ελπιδοφόρα.

Βασίλης Τζώτζης
Φοιτητής της Πολυτεχνικής σχολής

Σχετικά Άρθρα