fbpx
Γενική

Π. Βούλγαρης: «Οι ταινίες με βρίσκουν. Όχι εγώ τις ταινίες»

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Μια φιλική συνάντηση, στη σουίτα του Σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, με δημοσιογράφους από τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα, με το σκηνοθέτη παντελή Βούλγαρη, να μιλάει για τις ταινίες του, αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό κινηματογράφο. Ο κ. Βούλγαρης βρέθηκε στην Ξάνθη, στα πλαίσια των λαογραφικών θρακικών εορτών, ύστερα από πρόσκληση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης. Ο σκηνοθέτης μίλησε για τις ταινίες του, λέγοντας ότι οι ιστορίες των ταινιών τον βρίσκουν και όχι αυτός τις ιστορίες, δίνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ταινίας «Τα πέτρινα χρόνια», την ιστορία της οποίας, τη διηγήθηκε η σύζυγός του, η οποία γνώριζε τα δύο πρόσωπα, που βίωσαν εκείνη την εμπειρία. Τη συγκεκριμένη ταινία την ξεκίνησε, χωρίς εξασφαλισμένους πόρους, αφού η θέλησή του για να δείξει την ιστορία της ήταν μεγάλη, όχι τόσο για το πολιτικό πλαίσιο της ζωής των πρωταγωνιστών, αλλά για τις αξίες που αντιπροσωπεύανε οι ίδιοι.
Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στη νεότερή του ταινία «ψυχή βαθειά», η ιστορία της οποίας είναι ο εμφύλιος πόλεμος. Η ιδέα για την ταινία, ήρθε στα γυρίσματα της ταινίας «νύφες», όταν μετέβη στην Καστοριά, για τα γυρίσματα.
«Η «ψυχή βαθειά» προέκυψε από σύμπτωση, όταν πήγα στην Καστοριά το 1997, για να βρω εγκαταλελειμμένα χωριά για τις «νύφες». Κάθησα τρεις μέρες και επέστρεψα με τη χωροταξική αίσθηση της περιοχής, δηλαδή τους δύο ορεινούς όγκους του Γράμμου και του Βιτσίου, με μερικές σκόρπιες ιστορίες και με την πρόκληση να αρχίσω έρευνα, δηλαδή να αρχίσω να διαβάζω. Με ενδιαφέρει πολύ η ιστορία και είχα βιβλία σχετικά με τον εμφύλιο και άρχισα να διαβάζω, χωρίς την προοπτική μιας ταινίας. Ανθρώπινα και από ενδιαφέρον ξεκίνησα να διαβάζω και έλεγα εγώ το χρέος μου σαν πολίτης το έκανα. Διάβασα 4 με 5 χρόνια», είπε ο Σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.
Όπως είπε ο ίδιος, μετά την ταινία του «νύφες», δε σκόπευε να ξανακάνει άλλη ταινία πολυέξοδη, αλλά η ταινία «ψυχή βαθειά» ήρθε από το πουθενά, για την οποία αντιμετώπισε και προβλήματα από τους χρηματοδότες, οι οποίοι έλεγαν να μην μπλεχτεί με μια ταινία για τον εμφύλιο.

Παντελής Βούλγαρης«Νομίζω ότι αδικήσαμε τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Δεν είναι μόνο η νοσταλγία για τις παλιότερες εποχές. Εγώ βλέπω τώρα πια και πολύ καλά σενάρια και πολύ καλούς διαλόγους και κυρίως πολύ καλούς ηθοποιούς. Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοια πράγματα. Δεν τα καταφέραμε εμείς».

– Ο σκηνοθέτης αναφερόμενος στη νεότερή του ταινία «ψυχή βαθειά», η ιστορία της οποίας είναι ο εμφύλιος πόλεμος, είπε ότι η ιδέα για την ταινία, ήρθε στα γυρίσματα της ταινίας «νύφες», όταν μετέβη στην Καστοριά, για τα γυρίσματα.

– Ο Σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης μίλησε για τις ταινίες του, λέγοντας ότι οι ιστορίες των ταινιών τον βρίσκουν και όχι αυτός τις ιστορίες.

Σχετικά Άρθρα