Προτάσεις Γ.Γ. ΕΒΕ στο 2 ο Αναπτυξιακό Συνέδριο
Προτάσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕ κος Ζήσης Κατσαρίκας στο 2 ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ξάνθης. Όπως επισήμανε ο ίδιος οι προτάσεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του Νομού μας και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τονίζοντας: «Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετηθούν από όλους μας αλλά κυρίως να πιέσουμε να υιοθετηθούν από την πολιτεία».
Ειδικότερα αφορούν:
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ- ΕΡΕΥΝΑ- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Άξονας 1 ος ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ- ΕΡΕΥΝΑ- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
α) Δημιουργία Τεχνολογικού πάρκου.
β) Ίδρυση Δημοκρίτειου Ινστιτούτου καινοτομίας και σχεδιασμού νέων προϊόντων
γ) Κατασκευή χώρου αποθήκευσης μεταφόρτωσης διανομής προϊόντων (διαμετακομιστικό κέντρο η logistics) και Ζώνης Ελευθέρου εμπορίου
Άξονας 2 ος ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τοπικά σήματα ποιότητας με στόχο την ευκολότερη πιστοποίηση των προϊόντων τους και την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.
Ενίσχυση- προώθηση και προβολή των επιχειρήσεων (όλων των κλάδων δραστηριότητας ) μέσω εντύπων, διαδικτύου και εκθέσεων σε τοπικές και διεθνής αγορές.
Άξονας 3 ος ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ενίσχυση μέσω της δημιουργίας clusters παραδοσιακών συλλόγων, συλλόγων γυναικείων συνεταιρισμών με στόχο την προώθηση της παράδοσης και της προβολής των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής.
Άξονας 4 ος ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανάπτυξη και αξιοποίηση των ΑΠΕ από ηλιακή ενέργεια , αιολική ενέργεια, αλλά και γεωθερμία που όπως είναι γνωστό στην παράκτια κυρίως αλλά και στην ορεινή περιοχή μας υπάρχουν βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία χαμηλής ενθαλπίας και παράγουν γεωθερμικά ρευστά τα οποία αναπτύσσονται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης το Δέλτα του Νέστου και την ορεινή περιοχή (Θέρμες ,Ν.Κεσάνη, Εράσμιο).
Προτείνουμε την βελτίωση της νομοθεσίας περί γεωθερμικών πεδίων αλλά και απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.
– Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν παρακαταθήκη στην νέα γενιά (τους σημερινούς 15- 17 αρηδες δηλαδή ) η οποία το 2020 που είναι και ο τελικός στόχος θα είναι 25- 27 άρηδες που θα κληθούν να αναπτυχθούν στο περιβάλλον που θα τους έχουμε δημιουργήσει.
Θα αποτελέσουν πηγή ή ιδεών για οποιονδήποτε θα ήθελε να δει και να αξιοποιήσει τα προβλήματα και τις δυνατότητες που θα καταγραφούν».