fbpx
Γενική

Κ. Δαλάτσης: «Η ανέχεια και αγανάκτηση μας βγάζει στους δρόμους»

ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι αγρότες του νομού Ξάνθης, κατεβάζοντας αρχικά τα τρακτέρ στους δρόμους και ζητώντας -μεταξύ άλλων- τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Νομού Ξάνθης, οι αγρότες αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση που είχαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης, εξήγησε τους λόγους, που τους οδήγησε στην απόφαση αυτή, λέγοντας ότι: «οι λόγοι που οδηγηθήκαμε στις κινητοποιήσεις είναι κυρίως οικονομικοί. Καταρχήν, δεν έχουμε πληρωθεί τα δικαιώματα, τις επιδοτήσεις που δικαιούμαστε και μας έχει δοθεί μόνον το 60%. Δεν φτάνει που μας δόθηκε μόνον το 60%, τη στιγμή που δόθηκε ,η Αγροτική Τράπεζα κράτησε το 20% από όσους αγρότες είχαν οφειλές, οπότε καταλαβαίνεται το ποσό αυτό μειώθηκε και άλλο. Από κει και πέρα, υπήρχε δυνατότητα να ληφθούν και κάποια μέτρα επιπλέον π.χ. θα μπορούσαμε να μην πληρώσουμε την ΔΕΗ, το αγροτικό ρεύμα που είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Η ανέχεια και η αγανάκτηση έβγαλε κάποιος αγρότες στον δρόμο, έτσι θα βγούμε και μείς».
Σημειώνεται ότι οι αγρότες διεκδικούν – μεταξύ άλλων – κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, στρεμματικές αποζημιώσεις για τις ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών, ρύθμιση των χρεών τους, μείωση του ΦΠΑ και αφορολόγητο πετρέλαιο.
«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Με τις αιτήσεις που κάνανε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, ήρθε η καινούργια κυβέρνηση και τους απέρριψε. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα διότι δεν ξέρουν τι να κάνουν οι νέοι αγρότες. Έχουν δώσει δηλαδή κάποια χρήματα για μελέτες και δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν η αν θα σταματήσουν», είπε ο Αθηνόδωρος Αρβανιτίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, όπως λένε οι αγρότες, αφού και οι αιτήσεις που κάνανε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, απορρίφθηκαν από τη νέα κυβέρνηση.

Ξανθιώτες αγρότες«Τέλος Ιανουαρίου έχουμε μια συγκέντρωση όλοι οι νέοι αγρότες, όσοι μπορούν να πάνε στην Αθήνα, στην πλατεία Καραϊσκάκη να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για να βρεθούν με την Υπουργό και να δούμε τι θα αποφασίσει.
Θέλουμε όλη την κοινωνία μαζί μας. Καταρχήν, ο κόσμος της Ξάνθης είναι αγροτικός κόσμος. Αν πληρωθεί ο αγροτικός κόσμος, πιστεύω ότι θα πληρωθεί όλη η κοινωνία της Ξάνθης».

Οι αγρότες διεκδικούν – μεταξύ άλλων – κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, στρεμματικές αποζημιώσεις για τις ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών, ρύθμιση των χρεών τους, μείωση του ΦΠΑ και αφορολόγητο πετρέλαιο.

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, όπως λένε οι αγρότες, αφού και οι αιτήσεις που κάνανε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, απορρίφθηκαν από τη νέα κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα