Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης
Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το βράδυ της 17 ης Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η τελετή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.
Παρ όλο το χειμωνιάτικο κρύο, οι καλεσμένοι φιλοξενήθηκαν στη ζεστή ατμόσφαιρα, που είχαν δημιουργήσει οι άνθρωποι και οι φίλοι του Ιδρύματος για δυο υψηλόβαθμα στελέχη του Ιδρύματος, ο κ. Σοφιανός Ουταντζής και η κ. Ελένη Ευφραιμίδου απευθυνόμενοι στους παρευρισκόμενους. Πρόβαλαν το εορταστικό γεγονός, αλλά και τις δράσεις και τα επιτεύγματα του Ιδρύματος του περασμένου χρόνου, όπως και τους σχεδιασμούς του Ιδρύματος κατά την διάρκεια του Νέου Εκπαιδευτικού χρόνου.
Στο Ι.Θ.Τ. και Παράδοσης λειτουργούν τα εξής εργαστήρια: α) Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά από 5- 7 ετών, β) Εργαστήρι Ζωγραφικής- Εικαστικών για παιδιά 8- 12 ετών γ) Εργαστήρι ξυλογλυπτικής στ) Εργαστήρι φωτογραφίας.
Λειτουργούν επίσης δύο τμήματα θεωρητικής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης: Τμήμα Αρχαίων Ελληνικών και Λαογραφικών θεμάτων Θράκης και Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης.
Στο Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα λειτουργήσουν φέτος, στα υπερσύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια του στο κτίριο της καπναποθήκης «Π» επί της οδού Καπνεργατών, εκπαιδευτικά τμήματα για παιδιά.
Η εκπαιδευτική αξία των εργαστηρίων και των τμημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, είναι ότι οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές του Ιδρύματος αποκτούν εκείνα τα απαραίτητα εφόδια και την καθορισμένη εξειδίκευση που να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να ακολουθήσουν κάποιο άλλο επιστημονικό κλάδο, ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Ο .Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παντελεήμων, περιέγραψε εκ βαθέων την θρησκευτική σημασία του εθίμου της εορτής της βασιλόπιτας. Αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της εορταστικής εκδήλωσης.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας επίσης απένειμε τιμητική πλακέτα του Ιδρύματος στον συμπολίτη μας κ. Κυριάκο Σταματιάδη, για την σημαντική οικονομική προσφορά του στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος οι επισκέπτες με ενδιαφέρον απολαμβάνουν το πλούσιο εκθεσιακό έργο ποικίλης τεχνοτροπίας, το οποίο ενίοτε συμπληρώνεται με έργα των σπουδαστών του Ιδρύματος.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προκαλεί το σημαντικό συγγραφικό περιοδικό «ΕΣΠΕΡΟΣ» .Έχει εκδοθεί στη Λειψία το 1882 έως το 1886. Περέχει σημαντικά πολιτιστικά- ιστορικά- πολιτικά γεγονότα της μετά την αναγέννηση εποχής.
Το προαναφερθέν έργο συγγραφικές τέχνης είναι δωρεά εις μνήμη Εμμανουήλ Καρυωτάκη Δικηγόρου τέως Βουλευτή Ξανθής, ο οποίος μαζί με τον συγχωριανό του Εμμανουήλ Μαρινάκη επίσης Δικηγόρο και τέως βουλευτή Ροδόπης συνεργάστηκαν με τον τότε Πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό. Το Μάϊο του 1941 όταν ο κατακτητής κατέλαβε την Κρήτη το τελευταίο προπύργιο του ελληνικού έθνους. Μετά από σφοδρές μάχες στις παρυφές του αεροδρομίου Μάλεμε των Χανίων. Όπου εκατοντάδες ηρωικοί υπερασπιστές Έλληνες και Σύμμαχοι έχασαν τη ζωή τους, αντιμετωπίζοντας πολλαπλάσιες εχθρικές δυνάμεις.
Το ψεγάδι αυτής της ενδιαφέρουσας βραδιάς ήταν: Ότι δεν παρευρισκόταν μαζί μας η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ι.Θ.Τ. και Παράδοσης κ. Βιργινία Τσουδερού. Εμείς της ευχόμαστε το Νέο Έτος να είναι Αίσιο και Ευτυχές.
Η ωραία αυτή εορταστική βραδιά έκλεισε με ωραιότατα εδέσματα συνοδευόμενα με κρασί από τους αμπελώνες του κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.
Το κουαρτέτο του κ. Χάρη Ξύλα με το μουσικό του ρεπερτόριο ενθουσίασε τους νέους και ικανοποίησε τους νοσταλγούς της τζαζ μπαντ.