ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις στα καταστήματα, οι οποίες θα κρατήσουν μέχρι το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.
Κάποια καταστήματα της Ξάνθης καλούσαν τους πελάτες τους σε προκρατήσεις ειδών, έναντι μικρής προκαταβολής, τα οποία θα τα παραλάμβαναν μετά την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων στη μειωμένη τιμή, ενώ κάποιοι έμποροι έκαναν ήδη εκπτώσεις στο ταμείο, πριν την επίσημη έναρξη. Η μεγάλη πτώση του τζίρου, η οποία τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 30%, σε κάποια καταστήματα της πόλης, ανάγκασε τους επιχειρηματίες να αρχίσουν νωρίτερα τις χειμερινές εκπτώσεις, με τον παραπάνω τρόπο, στην προσπάθειά τους να μαζέψουν ό,τι μπορούν στα ταμεία τους, καθώς οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν» και η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού έχει κλείσει για τα καλά.
Παρότι σύμφωνα με τον νόμο η επίσημη έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων τοποθετείται στα μέσα Ιανουαρίου, συγκεκριμένα από τις 15 Ιανουαρίου και μετά, λόγω όμως της κακής κατάστασης στην αγορά, οι έλεγχοι ήταν χαλαροί, επιτρέποντας την άτυπη επίσπευσή τους. Άλλωστε, και η δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους εμπόρους να κάνουν πλέον δεκαήμερες πρόσφορες σε συγκεκριμένα είδη το διάστημα πριν από τις εκπτώσεις, δίνει «άλλοθι» σε όλους να αρχίσουν σιωπηρά. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι επιδόσεις των καταναλωτών κατά την εορταστική περίοδο ήταν φτωχές λόγω της διστακτικότητας να προβούν σε αγορές, αναπόφευκτα οδηγεί σε γενναίες μειώσεις τιμών της τάξης του 50%, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 70%.
Ήδη κάποια καταστήματα είχαν αρχίσει τις προεκπτώσεις με τη μέθοδο των προσφορών στα εμπορεύματα, ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες επέτρεπαν με κάποια προκαταβολή, ο καταναλωτής να μπορεί να το προαγοράσει στην τιμή που θα ίσχυε όταν θα ξεκινούσαν οι εκπτώσεις.
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να προσέχουν κυρίως την αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση, η οποία είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται, καθώς και την αναγραφή ποσοστού έκπτωσης, η οποία ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.