ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΕΣ
Μια αντιπροσωπεία από την Τουρκία βρέθηκε πριν λίγες στην Ξάνθη, η οποία αποτελούταν από μία οινολόγο, μία γευσιγνώστρια, ένα δημοσιογράφο και έναν Έλληνα ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη.
Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Τουρκία, ήταν να δοκιμαστούν τοπικές γεύσεις εδεσμάτων, καθώς και κρασιών, με προοπτική την ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων των δύο περιοχών. Η παρουσίαση – δοκιμή των εδεσμάτων έγινε στην κάβα «Σαλαμάνδρα» του Γιώργου Μυλωνά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον επάνω όροφο του καταστήματος. Στόχος αυτής της εκδήλωσης, ήταν η προώθηση των ελληνικών κρασιών, καθώς των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα τυριά που δοκιμάστηκαν ήταν παραγωγής του εργοστασίου «Ροδόπη», ενώ τα κρασιά προέρχονταν από το κτήμα «Σγουρίδη» και το κτήμα «Βουρβουκέλη».
«Ο σκοπός της έλευσης της συγκεκριμένης αποστολής, είναι η μελλοντική πραγματοποίηση εκδρομών γευσιγνωσίας με παραδοσιακά προϊόντα, με ανθρώπους από την Πόλη, οι οποίοι θα έρθουν στην Ξάνθη, για να γευθούν τοπικά κρασιά και τα τυριά, που τα συνοδεύουν. Φυσικά θα επισκεφθούν και ταβέρνες της πόλης μας, για να δοκιμάσουν και τοπικά πιάτα. Τα τοπικά μας προϊόντα, παρουσιάστηκαν και σε εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης», είπε ο ιδιοκτήτης της κάβας «Σαλαμάνδρα» Γιώργος Μυλωνάς.
Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ ευχάριστο και οι γευσιγνώστες έφυγαν με άριστες εντυπώσεις, όπως λέει ο κ. Μυλωνάς, ενώ τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν ήταν υψηλής ποιότητας. Ο ίδιος, ανέφερε ότι η επιτυχία της συνάντησης θα είναι ο ερχομός των γκρουπ από την Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι θα αγοράζουν και κρασιά από την περιοχή μας. «Υπάρχει ένα κοινό, το οποίο ενδιαφέρεται για ποιοτικά προϊόντα. Εμείς απευθυνόμαστε σε κατοίκους της Πόλης, οι οποίοι έχουν ένα καλό εισόδημα», κατέληξε ο ιδιοκτήτης της κάβας «Σαλαμάνδρα» Γιώργος Μυλωνάς.
Στις οινοπαραγωγές χώρες, η επαγγελματική εκτίμηση των κρασιών ανατίθεται σε εξαιρετικά έμπειρους επαγγελματίες δοκιμαστές. Η γνώμη των δοκιμαστών αυτών είναι πολύτιμη για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας ενός κρασιού. H διαδικασία που ακολουθούν οι επαγγελματίες δοκιμαστές κρασιών, είναι πολύπλοκη, με συγκεκριμένη τεχνική, που απαιτεί εμπειρία και γνώσεις, και αφορά στην εκτίμηση της εμπορικής αξίας του κρασιού απαντώντας σε ερωτήσεις όπως: Είναι αυτό το κρασί τυπικό δείγμα της “χρονιάς” όσον αφορά το χαρακτήρα και την ποιότητά του; Πόσο μπορεί να πουληθεί; Είναι καλύτερο ή χειρότερο άλλων σχετικών κρασιών;
Η αντιμετώπιση του οινολόγου επαγγελματία δοκιμαστή είναι ασφαλώς πιο «τεχνική». Προσπαθεί να περιγράψει ένα κρασί βάσει της σύνθεσής του, αναλύοντάς και κρίνοντας βασικές ιδιότητες, όπως την όψη, τα αρώματα, τη γεύση και βέβαια επισημαίνοντας τα ελαττώματα του κρασιού. Στην εξέταση, την κατανόηση και την περιγραφή όλων αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει η άριστη γνώση της συγκεκριμένης ορολογίας που χρησιμοποιείται.
Συμπερασματικά, η επαγγελματική γευσιγνωσία είναι μία διαδικασία όπου αγγίζει τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης, της γεύσης και της αφής. Ο επαγγελματίας γευσιγνώστης πρέπει να έχει άριστη γνώση των βασικών αρχών της γευσιγνωσίας, όπως και να είναι σε θέση να γράφει γευσιγνωστικές σημειώσεις για κάθε προϊόν όπου θα δοκιμάσει.