fbpx
Γενική

«Ασχολούμαστε με την λεζάντα»

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος: «ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ»

Δεινοπαθούν οι επιχειρήσεις της Ξάνθης από την οικονομική κρίση που έχει σαρώσει την παγκόσμια οικονομία. Ο Πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ξάνθης κος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος σε συνέντευξη του στην XanthiNews αναφέρεται στα λουκέτα των επιχειρήσεων και τις προσπάθειες του παραγωγικού φορέα να στηρίξει τους επαγγελματίες αλλά και να ασκήσει πιέσεις στην πολιτεία προκειμένου να παρέχει κίνητρα ή τουλάχιστον να μην τους στερήσει τα λιγοστά κέρδη τους.

XanthiNews: Κύριε Πρόεδρε η οικονομική κρίση που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο κατά πόσο επηρεάζει τις επιχειρήσεις μας;
Παναγιώτης Ανδρικόπουλος: Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ε.Ε. την οποία βρήκε η κρίση σε μια εποχή που έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις. Έχει μεγάλους δανεισμούς και αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κυβέρνησης για να μπορέσει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται συρρίκνωση των εισοδημάτων και υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία. Όλα αυτά έχουν συρρικνώσει την αγορά.
Στην Ξάνθη, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας. Όλα αυτά τα χρήματα λείπουν από την αγορά της Ξάνθης.
Ακούμε συνέχεια ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Κανείς όμως τα τελευταία 30 χρόνια δεν υποστήριξε την επιχείρηση.
Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν κατακλείσει την Ελλάδα και έχουν συρρικνώσει την μικροβιοτεχνία, το μικροεμπόριο και κυρίως κλάδους που έχουν σχέση με τα είδη τροφίμων, με ένδυση, υπόδηση, έπιπλα και πλέον βαίνουν προς εξαφάνιση. Έχουν επιβιώσει μόνο οι μεγάλες εταιρείες και δεν ξέρουμε αν είναι και πολυεθνικές. Και κυρίως διά μέσω της παγκοσμιοποίησης δεν θέλουν τον μικροεπιχειρηματία, τον μικροκαταναλωτή και τον μικροπαραγωγό.
Η γεωργική παραγωγή στην περιοχή μας έχει φτάσει στο μηδέν. Υπάρχει κάποια μεταποιητική βιομηχανία που με το ζόρι συντηρείται και εργάζονται κάποιοι.
Ζούμε ίσως από τους δημοσίους υπάλληλους και το Πολυτεχνείο.
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
XanthiNews: Έχουμε πολλά λουκέτα επιχειρήσεων;
Παναγιώτης Ανδρικόπουλος: Ας πάρουμε παράδειγμα από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Αν υπήρχε ανάσταση νεκρών και γύριζε ο αείμνηστος Πρόεδρος θα ξαναπέθαινε με την κατάντια που θα έβλεπε.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. Αλλά και κάποιες άλλες ανοίγουν, αλλά δεν είναι αξιόπιστες. Γίνονται μέσα από αναπτυξιακούς νόμους και κυρίως μέσα από τα προγράμματα της Ε.Ε. και παρουσιάζονται μικροεπαγγελματίες που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν κι αύριο.
ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ;
XanthiNews: Το Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε Αναπτυξιακό Συνέδριο από τη Νομαρχία. Όλο συζητάμε περί ανάπτυξης αλλά τελικά δεν την βλέπουμε αλλά ούτε και επενδύσεις. Τι ευθύνεται γι αυτό;
Παναγιώτης Ανδρικόπουλος: Σ αυτά τα συνέδρια ακούσαμε την φιλολογία αλλά κανείς δεν μας είπε τι πρέπει να γίνει. Κάτι προσφέρουν κι αυτά.
Αλλά οι άνθρωποι της αγοράς δεν ενδιαφερόμαστε για τις φιλοσοφίες αλλά την πράξη. Να μας πούνε ότι στην Ξάνθη για να γίνει ανάπτυξη πρέπει να κάνετε αυτά τα πράγματα. Να μας δείξουν τον δρόμο, αν αυτοί ξέρουν πιο πολλά από εμάς, για να σωθούμε. Φτάσαμε σ αυτό το σημείο.
Οι παππούδες σας πήγαιναν στο εξωτερικό για να δουλέψουν. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΖΑΝΤΑ…XanthiNews: Ο ρόλος του Επιμελητηρίου ποιος είναι, για να βοηθήσει τον επαγγελματία; Οι επιχειρηματικές αποστολές πετυχαίνουν αυτόν τον σκοπό;
Παναγιώτης Ανδρικόπουλος: Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι να συμβουλεύσει τις επιχειρήσεις και το κράτος. Το Επιμελητήριο δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Ο σκοπός του είναι σε οικονομικά ζητήματα και σε ζητήματα αγοράς να μπορεί να συμβουλεύσει την πολιτεία.
Σας το λέω και με παράπονο. Με το μόνο που ασχολούμαστε ενδεχόμενα πολλοί από εμάς, (όχι από το Επιμελητήριο, αλλά από άλλους φορείς, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι) είναι με την λεζάντα. Δηλαδή να πάμε σε εφημερίδες, να παρουσιάσουμε κάτι σε ένα ραδιόφωνο και στην πραγματικότητα δεν λέμε τίποτα. Λέμε κάτι για να πούμε.
Σαν Επιμελητήριο κάναμε πάρα πολλές παρεμβάσεις. Αυτοπροσώπως το 2009 ήμουν το λιγότερο 30 φορές στην Αθήνα, σε διάφορα Υπουργεία και κυρίως στα Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Έθετα συνέχεια τα προβλήματα.
Όλοι οι Υπουργοί ήταν καλοπροαίρετοι. Αλλά, δυστυχώς δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τίποτα από αυτά που ζητούσαμε, μόνο κάτι ψιλά πράγματα. Ούτε το 12% που χρωστούσανε τις επιχειρήσεις και εδώ και 2 χρόνια είναι καθυστερημένο. Δεν έχουν την δυνατότητα να τα δώσουν.
Το μόνο που καταφέραμε ήταν το ΤΕΜΠΕ, ενώ στην αρχή έδινε κάποιο άτοκο δάνειο, με παρέμβαση μας, μπήκε κάποιος μικρός στόχος, οπότε δεν παίρνουν χρήματα οι διάφοροι επιτήδειοι και έχουν βοηθηθεί κάποιες επιχειρήσεις.
ΤΟ ΕΒΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
XanthiNews: Το Επιμελητήριο της Ξάνθης είχε ταλανιστεί από ένα μεγάλο σκάνδαλο. Αποδόθηκαν οι ποινικές ευθύνες. Πλέον έχει κερδίσει την αξιοπιστία του απέναντι στα μέλη του;
Παναγιώτης Ανδρικόπουλος: Το Επιμελητήριο είναι ένας ανεξάρτητος και αυτόνομος φορέας. Δεν έχει καμία σχέση με τα αθηνοκεντρικά εμποροβιομηχανικά και επαγγελματικά επιμελητήρια. Διοικούνται από τα Δ.Σ. και τροφοδοτούνται από τις εισφορές των μελών τους. Στην ουσία είμαστε τα μόνα αυτόνομα όργανα που λειτουργούν στην Ελλάδα, το λιγότερο ακομμάτιστα. Τα 8 χρόνια και τώρα διανύω τον ένατο το μόνο που δεν μας ενδιέφερε ποτέ είναι το ποιος ήταν στην εξουσία. Για εμάς είναι το ίδιο, αρκεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επαγγελματιών.
Γι αυτό δεν είχαμε πολλές αντιδράσεις με άλλες εξουσίες, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια κτλ.
Προσπαθούμε μέσα από σωστές και λογικές διεκδικήσεις να βρούμε το δίκιο μας και σε πάρα πολλά πράγματα το πετύχαμε. Στον τελευταίο Αναπτυξιακό Νόμο συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις των Επιμελητηρίων της Θράκης και ήταν πάρα πολύ καλός. Και το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στο νέο που θα διαμορφώσει η καινούργια κυβέρνηση.
Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές δραστηριότητες κυρίως με προγράμματα του εξωτερικού, έχουμε πάρει το ISO εδώ και 4 χρόνια, την στιγμή που άλλα επιμελητήρια δεν το ήξεραν, έχουμε τελέσει πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και πολλά από αυτά έχουν κλείσει.
Έχουμε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα μεγάλο πρόγραμμα, που είναι το LEADER του Επιμελητηρίου Ξάνθης που αφορά στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Νάντια Αντ. Νάκου

«Με το μόνο που ασχολούμαστε ενδεχόμενα πολλοί από εμάς, είναι με την λεζάντα. Δηλαδή να πάμε σε εφημερίδες, να παρουσιάσουμε κάτι σε ένα ραδιόφωνο και στην πραγματικότητα δεν λέμε τίποτα. Λέμε κάτι για να πούμε».

Σχετικά Άρθρα