Προτάσεις Γ. Ανδρέου στο 2 ο Αναπτυξιακό Συνέδριο
Τις προτάσεις της στο 2 ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης « Νομός Ξάνθης: Χάρτης πορείας ως το 2020» κατέθεσε η πολιτευτής της Ν.Δ. κα Γεωργία Ανδρέου Μιχαηλίδη. Σας παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Πιστεύουμε ότι είναι γνωστή η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τοπικές οικονομίες της περιοχής μας, τόσο λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, όσο και λόγω της ιδιαιτερότητας της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα ένας σοβαρός παράγοντας είναι οι μεταφορές που επηρεάζει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Συμφωνούμε όλοι, πιστεύω, ότι η σημαντικότερη θωράκιση για την περιοχή μας είναι η αναπτυξιακή του προοπτική και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την τοπική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, αναφερόμενοι σε προοπτική όχι μόνο για το αστικό κέντρο αλλά και για τους οικισμούς της υπαίθρου ιδιαίτερα τους απομακρυσμένους.
Α. Δημιουργία Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου
Οι συνθήκες άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ελεύθερες ζώνες είναι οι ακόλουθες:
• Οι εισαγωγές και οι επανεξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από τις ελεύθερες ζώνες, απαλλάσσονται τελωνειακών δασμών και Φ.Π.Α.
• Οι εισαγωγές αγαθών, τα οποία χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός των ζωνών, εξαιρούνται τελωνειακών δασμών και άλλων εισαγωγικών τελών. Υπόκεινται μόνον σε φορολογία ύψους 0,5% για καταχώρηση στα τελωνειακά μητρώα.
• Τα αγαθά τα οποία παράγονται εντός των ζωνών και πωλούνται στην εσωτερική αγορά, υπόκεινται στους ισχύοντες τελωνειακούς δασμούς και στα λοιπά εισαγωγικά τέλη.
• Το ξένο συνάλλαγμα, το οποίο προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα, εντός των ελευθέρων ζωνών, δύναται να διατηρείται σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη χωρίς κανένα περιορισμό, σε εξουσιοδοτημένες τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται εντός ή εκτός των ελευθέρων ζωνών.
• Η επένδυση κεφαλαίου εντός των ζωνών, καθώς και η μεταφορά κερδών εκτός των ζωνών είναι ελεύθερες.
Β. Η Ίδρυση Εμπορικού Αεροδρομίου για εμπορικές αερομεταφορές
Το υπάρχον αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος στην Χρυσούπολη του Ν. Καβάλας από απόψεως υποδομών μπορεί να υποστηρίξει τις εμπορικές αερομεταφορές, γεγονός πολύ χρήσιμο για τη μεταφορά ευπαθών γεωργικών προϊόντων, (όπως σπαράγγια κ.α) τόσο του Ν. Ξάνθης όσο και του Ν. Καβάλας. Βέβαια πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των γεωργικών συνεταιρισμών και της Διοίκησης του Αερολιμένα καθώς και η διερεύνηση μείωσης του κόστους με τη συνδρομή και των εμπλεκομένων αρμοδίων υπουργείων.
…Η λύση που προβάλλει στην σύγχρονη εποχή της ταχύτητας και του ανταγωνισμού- και- πρέπει να εξεταστεί, είναι το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι αερομεταφορές στο σύστημα μεταφορών της περιφέρειάς μας».