Γενική

Άρωμα Νησιού στην καρδιά του χειμώνα

Η ταινία που σπάει ταμεία

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Χρήστος Δήμας, είπε το εξής: «Δεν αναζητώ να αλλάξω την κοσμοθεωρία του θεατή. Θέλω απλά να περάσει καλά. Αν το καταφέρω, έχω κερδίσει το στοίχημα. Αν τώρα βγει και αισθανθεί προβληματισμένος αλλά ανάλαφρος ακόμα καλύτερα. Κι αν πει σε κάποιον γείτονα να πάει να την δει γιατί πέρασε καλά, τότε μου έχει κάνει ένα δώρο. Κάπως έτσι βλέπω τη σχέση μου με τον επίδοξο θεατή της «Νήsos»». Και πέτυχε όλους τους στόχους του.
Το σενάριο της Έλενας Σολωμού και του Κωστή Παπαδόπουλου τα είχε όλα. Έξυπνη πλοκή, ολοκληρωμένους χαρακτήρες με φαντεζί πινελιές που δεν πρόδιδαν το ρεαλισμό που οφείλει να έχει ο καθένας για να μπορέσεις να ταυτιστείς μαζί του, όμορφη «φασαρία», αφού δεν είναι μονοδιάστατο και μονοπρόσωπο και ο καθένας βρίσκει σίγουρα τον εαυτό του κάπου εκεί. Το σενάριο ξεχωρίζει γιατί δεν προκαλεί στο θεατή το γέλιο με χοντροκομμένα αστεία και βρισιές. Όλα υπάρχουν στη σωστή ποσότητα και μάλλον αυτό λέγεται… συνταγή της επιτυχίας. Τρελό γέλιο, δραματικοί τόνοι, συγκίνηση και το μεγαλύτερο ατού; Όλα διαδραματίζονται σε ένα νησί που σύμφωνα με τον τίτλο εκπέμπει «SOS»!
Τι να πρωτοπεί κανείς για το καστ; Η Ελένη Καστάνη ως ψυχοκόρη του αποθανών προύχοντα δίνει κυριολεκτικά ρέστα σε ένα ρόλο τραγελαφικά δραματικό, όπως και αυτός του αστυνόμου με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη κυριολεκτικά να «κεντάει» ως χοντρόπετσο φαλλοκρατικό γουρούνι. Ο Κώστας Βουτσάς δίνει άλλη αίγλη στην «NHSOS». Εύθυμη νότα; Ο Μιχάλης Μαρίνος στο ρόλο ενός… ιδιαίτερου παπά. Η Ζέτα Δούκα ως φέρελπις… Μαλένα βάζει στην ταινία στίγμα άλλης εποχής με την γλυκιά προστυχιά του ρόλου. Ευχάριστη έκπληξη η Θέμις Μπαζάκα σε ένα ρόλο… απρόσμενα αστείο.
Η «NHSOS» είναι καλογυρισμένη από κάθε άποψη. Βλέπεις παντού την ματιά του σκηνοθέτη, την υπογραφή του. Αυτό που μου άρεσε και το είπα και στον ίδιο, είναι η καθαρότητα σε ήχους, εικόνες, βήματα, στα χρώματα κάθε φωνής. Ο Χρήστος Δήμας κατάφερε να ζωντανέψει τη νήσο με φυσικά συστατικά τα χρώματα και τις ομορφιές της Σίφνου.
Η ταινία δικαίως σπάει ταμεία σε όλη τη χώρα και μάλιστα στις 29 Δεκεμβρίου ημέρα πρεμιέρας, ήταν sold out στην πρωτεύουσα από τις 4μισι το απόγευμα όπως μου είπε η μια εκ των σεναριογράφων, Έλενα Σολωμού. Και ο πανικός συνεχίζεται. Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Αμαλία Λαλαζήση

Σχετικά Άρθρα