Γενική

Ανερχόμενο ταλέντο στο χώρο των πετυχημένων εκδόσεων

Συνέντευξη της Δήμητρας Πυργελή της Ξανθιώτισσας συγγραφέως του βιβλίου «Η μικρή μπότα του Αϊ Βασίλη»

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα ήταν η έκδοση του βιβλίου της «Η μικρή μπότα του Αϊ Βασίλη» για την Ξανθιώτισσα Δήμητρα Πυργελή, η οποία το παρουσίασε πριν λίγες ημέρες στο ίδρυμα θρακικής τέχνης και παράδοσης σε μια κατάμεστη αίθουσα από μικρούς και μεγάλους.
Πάντα είχα την βεβαιότητα ότι ένα από τα πολλά παραμύθια που έχει γράψει θα εκτιμηθεί από εκδοτικό οίκο και θα βγει στα βιβλιοπωλεία. Και τελικά επαληθεύτηκα. Η Δήμητρα είναι μια φίλη καρδιάς. Δεν την βλέπω συχνά, αλλά με μια ματιά, ένα χαμόγελο και δύο ζεστές κουβέντες μπορούμε και λέμε αυτά που υπάρχουν στην ψυχή.
Στο βιβλίο της καθρεφτίζεται η όμορφη ψυχή της, αλλά και με την πένα της καταφέρνει να μας ταξιδέψει στα δικά της ονειρικά ταξίδια, όπου γίνονται ένα: φαντασία και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…
Έχει σπουδάσει πληροφορική και έχει εργαστεί σε σχολεία αλλά η μεγάλη της αγάπη είναι να εκφράζει συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες, πάνω στο χαρτί. Στο βιβλιοπωλείο της στην οδό Ανδρέου Δημητρίου έχω περάσει όμορφες στιγμές, διαβάζοντας ποιήματα της…
Εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου αυτό το βιβλίο να είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, στον χώρο των πετυχημένων εκδόσεων. Όχι επειδή είναι φίλη μου. Αλλά επειδή πιστεύω στο ταλέντο της. Κακά τα ψέματα, όσοι γράφουμε, θέλουμε να τυχαίνουμε θερμής υποδοχής από τους αναγνώστες. Ναι, λοιπόν θέλω να έχει πολλά best sellers.
Ακολουθεί η συνέντευξη που μου παραχώρησε.
XanthiNews: Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου σου «Η μικρή μπότα του Αϊ Βασίλη» στην Ξάνθη. Μια ξεχωριστή εκδήλωση που είμαι σίγουρη ότι είχε τη δική σου επιμέλεια συνολικά. Αυτό που διέκρινα ήταν η ζεστασιά που μας την μετέδωσες το Σαββατόβραδο. Και ακόμη πώς ένιωσες που παρουσίασες το βιβλίο σου στην πόλη σου και ποια η αποδοχή γενικότερα στον ένα μήνα της κυκλοφορίας του;
Δήμητρα Πυργελή: Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω πολύ όλους τους παρευρισκόμενους. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Το διαπιστώσατε και μόνη σας κυρία Νάκου. Μικροί και μεγάλοι αψήφησαν τις άσχημες καιρικές συνθήκες και με τίμησαν με την παρουσία τους. Αυτό και μόνο με κάνει να αισθάνομαι χαρά και συγκίνηση. Η μικρή μπότα έτυχε θερμής υποδοχής από το αναγνωστικό κοινό. Αυτό ήταν που επιθυμούσα κι εγώ.
Χ: Είναι μια χριστουγεννιάτικη ιστορία με πολλαπλά μηνύματα. Καταρχήν πώς έγινε η σύλληψη της ιδέας και πώς κατάφερες να την αποτυπώσεις στο χαρτί;
Δ.Π.: Την περασμένη Αποκριά, ένα απόγευμα, χάζευα τα καρναβάλια που περνούσαν έξω από το μαγαζί. Κάποια στιγμή μια τεράστια κόκκινη στολή πέρασε από μπροστά μου. Δεν πρόσεξα τι ήταν, όμως το βαθύ κόκκινο μου έφερε συνειρμικά στο μυαλό μου τον Αϊ Βασίλη. Τι γίνεται τον υπόλοιπο καιρό; Τον ξεχνάμε; Έτσι εμπνεύστηκα τη μικρή μπότα.
Χ: Η μικρή πρωταγωνίστρια σου λέγεται Ελευθερία. Το επέλεξες τυχαία το όνομα ή ήθελες να δώσεις και έναν συμβολισμό;
Δ.Π.: Η ελευθερία από μόνη της είναι μια λέξη ιδιαίτερη, κρύβοντας επιθυμίες και προσδοκίες. Για μένα όμως είναι και κάτι περισσότερο γιατί έχω τη τύχη να έχω βαφτιστήρα μ αυτό το όνομα. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Χ: Ο Αϊ Βασίλης είναι ένα όνειρο αλλά και ένας…μύθος. Μέσα στο παραμύθι σου η μπότα του αγαπημένου Αγίου πέφτει σε ένα σπίτι και πάνω σε αυτό βέβαια βασίζεται η ιστορία. Γιατί έτσι μαθαίνουν τα παιδιά ότι ο Αϊ Βασίλης υπάρχει!!! Εσύ με την επαφή που έχεις με τα παιδιά συμπεραίνουν ότι έχουν την ανάγκη να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;
Δ.Π.: Όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι νιώθουν την ανάγκη να πιστέψουν στον Αϊ Βασίλη. Σίγουρα υπάρχει. Μπορεί για κάποιους να μη φοράει ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΤΟΛΗ και να έχει μια διαφορετική όψη…Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει στη ζωή μας, στις προσδοκίες και στα όνειρά μας. Τι καλύτερο από αυτό!
Χ: Έχω εντοπίσει έξυπνες ιδέες στο βιβλίο σου. Εμφανίζεις το όνειρο να δίνει τη λύση αλλά δεν αποκαλύπτεις πώς τα κατάφερε να γυρίσει τη μπότα πίσω στον Αϊ Βασίλη. Θέλεις με αυτόν τον τρόπο να εξάψεις τη φαντασία των παιδιών και να τους ωθήσεις να δημιουργούν;
Δ.Π.: Τα παιδιά διαθέτουν ήδη από πολύ μικρά ΦΑΝΤΑΣΙΑ. Το ζητούμενο είναι να παραμείνει ζωντανή για να τους δίνει εφαλτήριο να δημιουργούν.
Χ: Είσαι φίλη μου εδώ και τέσσερα χρόνια. Είσαι από τους ανθρώπους που μιλάνε με τα μάτια. Βλέπω ότι είσαι ευτυχισμένη γιατί το δικό σου όνειρο και παραμύθι έγινε πραγματικότητα. Εκδόθηκε ένα βιβλίο σου από έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο (Λιβάνη). Είμαι σίγουρη ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας πετυχημένης επαγγελματικής καριέρας στη συγγραφή βιβλίων. Έχεις άλλα παραμύθια ή ποιήματα στο συρτάρι σου;
Δ.Π.: Αυτό που βλέπετε στα ματιά μου είναι η έκδηλη χαρά! Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Αυτή τη στιγμή χαίρομαι τη μικρή μπότα. Για τα υπόλοιπα θα υπάρξει χρόνος… Όσο για τα χαρτιά και τα μολύβια δε τα χρησιμοποιώ αποκλειστικά για να γράψω κάτι που θα εκδοθεί. Γράφω από ανάγκη να εκφράσω σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες. Το μέλλον θα δείξει τι υπάρχει κρυμμένο στο συρτάρι μου.
Χ: Όταν ήσουν μικρή ποιο ήταν το αγαπημένο σου παραμύθι και ποιο ήθελες να λες εσύ;
Δ.Π.: Το πρώτο αγαπημένο μου παραμύθι ήταν η Κοκκινοσκουφίτσα που μου το έλεγε η μητέρα μου. Αργότερα ανακάλυψα τον Μικρό Πρίγκιπα το οποίο ακόμη και τώρα εξακολουθώ να το διαβάζω και το αφηγούμαι πολλές φορές.
Χ: Τα Χριστούγεννα έρχονται. Τι θα ήθελες να βάλει στην μπότα σου ο Αϊ Βασίλης;
Δ.Π: Μα φέτος το δικό μου δώρο ήρθε νωρίτερα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα φροντίσω εγώ να αφήσω δώρο για τον Αϊ Βασίλη στην υφασμάτινη μπότα. Επιπλέον θα του έχω γάλα και κουλουράκια για την επιστροφή.
Χ: Και την ευχή σου για το Νέο Έτος θα θέλαμε…
Δ.Π: Εύχομαι σε όλους ΥΓΕΙΑ στο σώμα, στο μυαλό, στην ψυχή και διάθεση πολύ για να κάνουμε τη ζωή όλων των παιδιών του κόσμου ΚΑΛΥΤΕΡΗ.
Ακόμη κυρία Νάκου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και εύχομαι η μπότα του Αϊ Βασίλη φέτος να σας χαρίσει υγεία, ευτυχία και πρόοδο.
Χ: Και εγώ εύχομαι το ίδιο μέσα από την καρδιά μου…Ευχαριστώ πολύ!

Νάντια Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα