fbpx
Γενική

«Άφθαρτο συστατικό της υπάρξεως μας η ψυχή»

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονος

Αδελφοί μου Αγαπητοί,
Η ανατολή κάθε νέου έτους θεωρείται, συνήθως, ένα νέο ξεκίνημα στην πορεία της ζωής μας. Καταστρώνουμε σχέδια, παίρνουμε καινούργιες αποφάσεις, προγραμματίζουμε με νέα δεδομένα τις δραστηριότητες μας.
Η ζωή μας είναι πορεία μέσα στον χρόνο. Μια πορεία πού καθορίζεται από εναλλασσόμενα γεγονότα.
Η ακμή και η παρακμή, ο νόμος της φθοράς, είναι αδυσώπητος. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού. Το χθες γίνεται σήμερα και αύριο και εμείς πορευόμεθα στο τέρμα της πορείας εκόντες άκοντες, παρακολουθώντας τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας χωρίς ελπίδα αναστροφής. Παρά ταύτα, έχουμε μέσα μας βαθειά τον πόθο για την ζωή. Διότι πέρα από τα κύτταρα και τα μέλη του σώματος μας που φθείρονται, υπάρχει και το άφθαρτο συστατικό της υπάρξεως μας, η ψυχή.
Η σύζευξη, αλλά και η διάκριση του φθαρτού και του άφθαρτου στοιχείου που συνιστούν την ύπαρξη μας, διατηρούν την συνειδησιακή μας ταυτότητα μέσα στην αδιάκοπη ροή του χρόνου. Νοιώθουμε ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι και στην παιδική και στην ώριμη και στην γεροντική ηλικία έστω και αν αλλάζουν τα σκηνικά της ζωής.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην προς Κορινθίους Επιστολή του: «Ει και ο έξω άνθρωπος διαφθείρεται, άλλα ο έσωθεν ανακαινούται ημέρα τη ήμερα».
Και αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου. Μπορούμε να προχωρούμε και να ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια της «ατελέστου των τελείων τελειότητος», κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος.
Σ αυτή την ψυχική άνοδο και την κατάκτηση των κορυφών της αρετής και της αγιότητος μας καλεί η Εκκλησία μας στην ανατολή του Νέου Έτους 2010 να γίνουμε φωτόμορφα τέκνα του Θεού, δίκαιοι διαχειριστές των αγαθών Του, παράγοντες της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Συναδέλφωσης των ανθρώπων και λαών και «ο Θεός της Ειρήνης έσται μεθ ημών».
Καλή και ευλογημένη χρονιά αδελφοί
Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου
Παντελεήμων

Σχετικά Άρθρα